Holandia -
Niemcy : Liczba bramek
Typ: powyżej 3.5
Kurs: 3.50
Bukmacher: Sportingbet
Dziś wieczorem czeka nas kolejny klasyk europejskiej piłki na stadionie Metalista w Charkowie dojdzie do pojedynku reprezentacji Niemiec i Holandii. Jak do tej pory klasyki raczej rozczarowywały, dziś wydaje się jednak, że będziemy świadkami zupełnie innego widowiska.
Wszystko przez niespodziewaną porażkę Holandii w pierwszej serii gier z Danią, która stawia "Pomarańczowych" w sytuacji bardzo trudnej - muszą wygrać dziś z reprezentacja Niemiec jeżeli chcą awansować do kolejnej fazy rozgrywek. Ja osobiście liczę na znakomite widowisko i sporo bramek - mój typ to powyżej 3.5 goli strzelonych.
Grają bowiem dwie najskuteczniejsze drużyny eliminacji do tegorocznego Euro. Obie ekipy mają naprawdę znakomitych zawodników w swoich drużynach takich jak Mesut Oezil, Bastian Schweinsteiger, Thomas Mueller w ekipie Niemiec czy Wesley Sneijder, Arjen Robben czy Ibrahim Afellay, wszyscy ci zawodnicy potrafią zdobyć bramkę. Ponadto obie ekipy mają znakomitych snajperów jak Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar, Lukas Podolski czy Mario Gomez. W końcu obie ekipy mają też naprawdę bardzo mocne ławki rezerwowych gdzie, aż roi się od gwiazd i znakomitych zawodników ofensywnych: Toni Kroos, Andre Schuerrle, Mario Goetze, Marco Reus, Miroslav Klose, Rafael van der Vaart czy Luuk de Jong i, aż dziwne jest, że w pierwszych spotkaniach obie ekipy nie potrafiły tego wykorzystać.
Co prawda
Niemcy napotkali na dość defensywnie nastawionych Portugalczyków, którzy zagrali na remis ale mimo to potrafili wygrać. Holendrów natomiast zawiodła skuteczność i chyba jednak słabszy dzień miał ich as w ataku Robin van Persie. Dzisiaj jednak zapowiada się naprawdę otwarte spotkanie. Holendrzy muszą zagrać o 3 punkty,
Niemcy natomiast to drużyna nastawiona dość ofensywnie w każdym meczu dlatego emocji i bramek w tym meczu nie powinno zabraknąć. Mój typ to powyżej 3.5 goli.
Dania -
Portugalia : Liczba bramek
Typ: powyżej 2.5
Kurs: 2.10
Bukmacher:
Unibet
Jak na razie na tych mistrzostwach pada sporo bramek, w niemal każdym meczu na Euro obie ekipy zdobywały bramki w meczu, wyjątkiem były mecze grupy B, gdzie w obu przypadkach mieliśmy wyniki 1-0. Mam nadzieje, że dzisiaj ta sytuacja ulegnie zmianie, bo w tej grupie naprawdę mamy świetnych zawodników i super strzelców jak Cristiano Ronaldo, Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie, Mario Gomez czy Lukas Podolski i nie wydaje mi się by dziś znów mieliśmy zobaczyć mało bramek w tej grupie.
Na początek mecz
Dania -
Portugalia, Duńczycy swój pierwszy mecz dość niespodziewanie wygrali 1-0 z Holandią, natomiast
Portugalia przegrała 0-1 z Niemcami. W obu drużynach mamy spory potencjał w ofensywie, który w pierwszych meczach był mało widoczny głównie przez wynik jaki mieliśmy na boisku. Duńczycy bowiem dość szybko strzelili bramkę i głównie się bronili, a mają naprawdę niezłych skrzydłowych takich jak Dennis Rommedahl i Michael Krohn-Dehli. Jest to jednak też drużyna, która stwarza rywalom sytuacje podbramkowe, niepewny jest bramkarz Stephan Andersen i tylko dzięki fatalnej skuteczność Holendrów mogą zawdzięczać, że nie stracili bramki. Ale jak już wspomniałem nie jest to drużyna, której nie da się pokonać.
Portugalczycy natomiast w pierwszym meczu grali wyraźnie na remis, swój potencjał w ofensywie pokazali dopiero po straconej bramce i widać, że drzemią w nich naprawdę spore możliwości. Są przecież Cristiano Ronaldo, Nani, Hugo Almeida czy dość silna druga linia z Joao Moutinho i Raul Meireles.
Dziś postanowiłem zagrać powyżej 2.5 goli w tym spotkaniu.
Portugalia dzisiaj już nie będzie mogła zagrać na remis, bo taki wynik nic im nie da. Muszą zagrać bardziej ofensywnie co sprawi, że Duńczycy będą mieli swoje okazję z kontry a jak już wspomniałem mają niezłe skrzydła a i środek z wielką nadzieją Duńskiej piłki Christianem Eriksenem wygląda ciekawie. Ponadto pamiętajmy, że obie ekipy grały ze sobą w eliminacjach i wtedy w obu meczach mieliśmy wyniki powyżej 2.5 goli:
Dania wygrała u siebie 2-1 a
Portugalia na własnym obiekcie 3-1. Można również wspomnieć, że obie ekipy grały ze sobą również w eliminacjach do Mundialu w 2010 roku i wtedy Duńczycy wygrali 3-2 na wyjeździe natomiast w Kopenhadze padł remis 1-1. Jak widać w meczach tych ekip pada sporo bramek i zwykle w ostatnim czasie mieliśmy wyniki powyżej 2.5 goli. Mam nadzieje, że dzisiaj będzie podobnie i będzie to zdecydowanie lepsze spotkanie niż te które zaserwowano na w pierwszej serii gier.