AC Oulu - HIFK
7 maja godz. 16:00
Powyżej 2.5 gola @2.20
BTTS @2.00
Powyżej 2.5 gola i BTTS @2.75
1. połowa liczba goli lub 2. połowa liczba goli: +1.5/+1.5
/
Superbet
Przeglądając pary meczowe na najbliższy weekend, wpadł mi w oko ten typ z uwagi na sporą liczbę bramek, jaka zwyczajowo pada w spotkaniach pomiędzy obydwoma przeciwnikami. Jakież więc było moje zdziwienie gdy spostrzegłem, że bukmacherzy zdecydowanie stawiają na under w tym meczu! Postaram się w kilku zdaniach wyjaśnić, dlaczego uważam, że nie mają racji.
H2H
Historia bezpośrednich spotkań jednoznacznie wskazuje na to, że bramki w tym spotkaniu nie są niczym nadzwyczajnym. Przeciwnie - po raz ostatni mniej niż 3 bramki padło dziewięć bezpośrednich meczów temu (w 2012 roku), a na dwanaście ostatnich meczów aż jedenaście zakończyło się overem.
H2H gdy Oulu gospodarzem
Tutaj sytuacja jest równie klarowna. Gdy piłkarze Oulu podejmowali na własnym stadionie HIFK, w sześciu ostatnich takich spotkaniach padały minimum trzy bramki. Bilans ten jest jeszcze bardziej imponujący jeśli w grę wchodzi sam BTTS - taki scenariusz sprawdził się w każdym spośród siedmiu ostatnich bezpośrednich spotkań na stadionie Oulu.
Mecze ligowe
Liga fińska świeżo wystartowała i za nami dopiero pięć kolejek, ale już możemy zauważyć pewne zależności. Faworytem meczu (i słusznie) są gospodarze, którzy w pięciu spotkaniach wywalczyli pięć punktów. Goście jak dotąd zamykają tabelę z zaledwie jednym punktem. Każde z pięciu spotkań ligowych z udziałem Oulu kończyło się minimum trzema bramkami. Passa ta jest jeszcze dłuższa, gdy dodamy do tego mecze pucharowe. Każde z ośmiu ostatnich spotkań dowolnego gatunku z udziałem Oulu kończyło się minimum trzema bramkami! Po stronie gości wynik ten nie jest aż tak imponujący, ale w dalszym ciągu większość (nie mniejszość) ostatnich spotkań z ich udziałem kończy się overem.
Przewidywania na najbliższe spotkanie
Jak już wyżej wspomniałem, minimalnym faworytem bukmacherów są gospodarze. Trzeba jednak oddać, że tok temu, w maju, HIFK wygrał na wyjeździe 2:1. W meczu oddano aż dziewięć celnych strzałów, a goście wręcz przeważali. Jednak w minionym sezonie to Oulu kończyło na przedostatnim miejscu w lidze (i wygrał baraż o utrzymanie), a HIFK kończył sezon w grupie mistrzowskiej. Czy zatem możemy mówić o realnych szansach na zwycięstwo po stronie gości? Pewne szanse są. Warto wspomnieć, że rewanżowe spotkanie w Helsinkach zakończyło się wynikiem 3:1 dla HIFK, a gospodarze oddali aż 13 celnych strzałów.
Podsumowanie
Abstrahując zupełnie od typowania zwycięzcy (którego w tym spotkaniu bym się nie podejmował), wszystkie wspomniane wyżej aspekty zamykają się kluczem pewnej zależności - obie drużyny strzelają i co najmniej jedna strzela dwie bramki. A zatem trudno jest mi zrozumieć tak niski kurs na under bądź brak BTTS. Wiadomym jest, że każda passa kiedyś się kończy (i nie takie passe kończyły się z chwilą wygenerowania przeze mnie typu), ale osobiście uważam kursy na BTTS oraz na over 2.5 gola za value, stąd właśnie ta analiza.