Pora na moje typy i przemyślenia odnośnie dzisiejszych zawodów. Super, że buki dały naprawdę dość szeroką ofertę na
żużel i naprawdę jest w czym wybierać.
Dania -
Australia (1 dzień) 2 @2.13 STS
Nie przekonuje mnie w tym sezonie jakoś Iversen, myślę że w porównaniu z Doyle'm to Australijczyk jest obecnie w lepszej formie. Madsen jak na razie słabo w SON, półfinał zawalił na tyle, że Duńczycy mało co nie odpadli z Francją, która nie jest w światowej czołówce. Max Fricke złapał mega gaz, zarówno w Polsce, Wielkiej Brytanii, wykorzystał również swoje szanse w
Grand Prix. Wyżej również cenię młodzieżowca Kangurów. Lidsey moim zdaniem ma większy potencjał niż Jakobsen, choć zbyt wiele biegów, ani jeden, ani drugi pewnie nie dostanie.
Niemcy under 8.0 pkt. w pierwszych 21 biegach bez bonusów i jokerów @2.68
Fortuna
Po cichutku liczę tu na sukces. Przeanalizowałem wszystkie biegi półfinałowe Niemców. Jedynym w miarę poważnym zawodnikiem, którego pokonali był Peter Ljung, reszta to słabi Włosi, Czesi, Ukraińcy, czy Słowacy. Dziś powalczą pewnie jedynie z Wielka Brytanią, choć Cook, Lambert i Harris większych szans też zapewne im nie dadzą. Myślę, że oboje są w stanie uciułać dziś po 3-4 oczka, nie wykluczam również, że kilka okazji do pokazania się będzie miał Riss. Nie ma to jednak większego znaczenia dla typu, bo cała
trójka jest w miarę wyrównana. Liczę, że to mój osobisty bet dnia.
L.Madsen - M. Janowski (pierwszy dzień, bez bonusów i jokerów) 2 @2.54
Fortuna
Tu budzi się we mnie patriotyczna krew. Maciek Janowski cały czas w równej formie, nie jechał w półfinale, zastąpił Patryka Dudka i myślę, że ambicji mu nie braknie i pokaże pełnię swoich umiejętności. Ma już za sobą zeszłoroczny finał tej imprezy w której był liderem naszej kadry zdobywającej brąz. Myślę, że w tym roku będzie podobnie, nie typuję go jednak w parze ze Zmarzlikiem, bo Bartkowi liczę również dużo punktów. Stawiam więc na Madsena, który jak już pisałem wyżej nie popisał się w półfinale, dziś będzie miał jeszcze trudniej, bo rywale pod taśmą znacznie silniejsi.
Szwecja Top3 po pierwszym dniu - Nie @1.40
Forbet
Szwedzi raczej bez szans na podium, niestety Ljung, Lindgren i Hjelmland nie gwarantują walki z czołówką, nie znalazłem takiego zakładu, ale poszedłbym nawet, że będą poza czołową "piątką".
Szwecja -
Wielka Brytania po pierwszym dniu 2 @5.62 STS
Musi być jeden "szalony" typ. Tu jest moim zdaniem największa szansa na niespodziankę. Tak, jak wyżej Lindgren to lider Szwedów, Ljung jeździ bardzo w kratkę, a w półfinale wygrał tylko raz z Huckenbeckiem, jeśli by brać pod uwagę drużyny, które awansowały do finału, ogólnie również słabo, bo zaledwie 6 oczek. Manewru wielkiego Szwedzi nie mają, bo młody Hjelmland nie jest w stanie wnieść więcej niż zawodnik I-ligowej Unii Tarnów. Brytyjczycy mają równy skład, Cook, Harris i Lambert, trener Rossiter może szukać różnych rozwiązań, na co nie może sobie pozwolić Morgan Andersson. Jedyna szansa Skandynawów to świetny występ Fredki.
M. Fricke - P. Ljung (biegi 1-21) 1 @1.70
Forbet
Albo ja jestem zaślepiony w Maxa (bo w sumie trochę jestem
), albo zbyt nisko oceniam umiejętności Petera, ale jak dla mnie taki kurs to promocja. O obu pisałem wyżej, więc nie będę tego powielał.
Janowski - Lindgren (pierwszy dzień bez bonusów i jokerów) 1 @1.72
Fortuna
Myślę, że w tym pojedynku może przesądzić partner, którego Maciek ma lepszego. Znacznie łatwiej będzie mu jechać w parze, co zapewne przyniesie mu więcej oczek niż Lindgrenowi.
Celowo raczej omijam typowanie zawodników, którzy będą dziś najlepiej punktować, czyli
m.in. Saifutdinow, Łaguta, Zmarzlik, czy Doyle, bo pewnie różnice między nimi będą małe i ciężko coś przewidzieć.
Zachęcam do podzielenia się swoimi opiniami i życzę powodzenia.
// Dramat dziś.