>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Finał: Chelsea Londyn - Manchester United

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
To spotkanie jest jak loteria...
Dwie bardzo dobre, wyrównane zespoły, mające wielu wspaniałych zawodników.
Nie sądzę aby w regulaminowych 90 minutach któraś z tych drużyn wygrała.
Stawiam na dogrywkę a później karne. Kto wygra? Bóg sam jeden wie ????

ciufass 0

ciufass

Użytkownik
Myślę że warto też postawić na to że C.Ronaldo i Droga strzelą gola kursy : 2,33 i 2,67 ;).

sutek 79

sutek

Forum VIP
Manchester United - Chelsea Londyn
Under 2,5 # 1,60 # 6/10 ✅

Wielki Finał elitarnej Ligi Mistrzów tym razem odbędzie się w stolicy Rosji - Moskwie. Według mnie ciężko wytypowac w tym meczu zwycięzcę, obie drużyny do ostatniej kolejki rywalizowały o tytuł Mistrza Anglii, ostatecznie tytuł wywalczyły &quot;Czerwone Diabły&quot; i teraz z pewnością piłkarze Granta będą chcieli się zemscic czy to im się uda ? Zobaczymy. Manchester według mnie będzie grał na większym luzie ma przewagę psychologiczną nad Chelsea bo już w lidze okazał się lepszy. United jak grają z silną drużyną to z reguły grają przede wszystkim uważnie w obronie, żeby nie stracic gola i liczą na szybkie kontrataki, dlaczego ? jest to proste mają w swoim składzie Ronaldo który jest super szybki i jak złapie piłkę jest strasznie ciężko go zatrzymac do tego będzie miał do pomocy walczącego do upadłego Rooneya lub Teveza ponieważ nie sądzę aby obaj wyszli w pierwszym składzie, Ferguson najprawdopodobniej nie zaryzykuję gry dwoma napastnikami. Nie martwię się o defensywę Manchasteru dlatego że w świetniej formie są Ferdinand oraz Vidic obaj grają świetnie w powietrzu, na boku zagra Evra i... Hargreaves lub Silvestre. gra Chelsea będzie zależała od dobrej dyspozycji Joa Cola, Drogby i Ballacka który ostatnio jest w dobrej dyspozycji. Ciekawie zapowiadają się pojedynki Ferdinand - Drogba, Cole - Evra czy też Scholes - Ballack. W tym meczu nikt nie będzie chciał się wyłamac bo stawka meczu jest ogromna, jestem niemal pewien że United zaczną mecz od mocnej defensywy i będą grac z kontry, zaś Chelsea może bic głową w mur nie koniecznie może to dac jakieś efekty. Kibicuję United ale na pytanie Kto wygra ten mecz nie umiem odpowiedziec, według mnie w regulaminowym czasie gry nie ujrzymy wielu goli

flamaster 875

flamaster

Forum VIP
Już jutro wielkie święto całej piłkarskiej Europy. O godzinie 20:45 na stadionie w Moskwie zostanie rozegrany finał tegorocznej Ligi Mistrzów. Z mierzą się w nim dwa angielskie zespoły: Manchester United i Chelsea Londyn. Zapowiada się bardzo zacięty i wyrównany mecz w którym ciężko jest wskazać drużynę, która ma większe szanse na zdobycie upragnionego pucharu.
Roman Abramowicz odkąd przejął Chelsea za cel postawił sobie zdobycie pucharu Champions League. Jednak do tej pory nie udało się jego zespołowi sięgnąć po to cenne trofeum. Na nic zdawali się świetni piłkarze i genialny strateg Jose Mourinho. Jednak teraz pod wodzą raczej mało znanego do tej pory Avrama Granta, The Blues dobrnęli aż do wielkiego finału. W dwumeczu półfinałowi pokonali inną angielską drużynę Liverpool. W pierwszym, wyjazdowym spotkaniu bardzo szczęśliwie zremisowali 1:1, gdy w samej końcówce meczu rezerwowy gracz The Reds Rise pięknym szczupakiem wpakował piłkę do bramki strzeżonej przez Reinę. W rewanżowym spotkaniu zobaczyliśmy aż pięć bramek. Było to na pewno bardzo ciekawe widowisko w którym nie brakowało dramaturgii. Z tego pojedynku cało wyszli piłkarze Granta, którzy wygrali 3:2 i w ten sposób mogli świętować historyczny awans do finału tych elitarnych rozgrywek. Tak więc teraz piłkarze z Londynu mają szansę odnieść realny sukces w tym sezonie ponieważ do tej pory nie osiągnęli jeszcze nic znaczącego, chyba że za takowy uznamy vice mistrzostwo Anglii. Chociaż ostatni ligowy mecz, w którym zagrali z przeciętnym Boltonem na pewno nie zachwycił kibiców The Blues. Także w Carling Cup i Pucharze Anglii nie byli wstanie wywalczyć głównego trofeum.
Manchester United obecnie walczy o podwójną koroną, ponieważ wygrał już w Premiership. Jednak walka o tytuł mistrza była bardzo zacięta. W ostatnim ligowym spotkaniu Czerwone Diabły musiały pokonać Wigan by bez oglądania się na Chelsea móc zacząć świętować mistrzostwo. Jak dobrze pamiętamy piłkarzy z Manchesteru wywiązali się z tego zadania bardzo dobrze pokonując rywala 0:2. Nie pomogły tu nawet obiecane przez Abramowicza wysokie premie dla piłkarzy Wigan za zatrzymanie piłkarzy Sir Alexa Fergusona. Na leży również zaznaczyć, że w 36 kolejce (3 kolejki przed końcem sezonu) Chelsea podejmowała u siebie Manchester. Wtedy górą byli The Blues, którzy wygrali 2:1. Dwie bramki zdobył Ballack a dla Czerwonych Diabłów honorową zdobył Rooney. Natomiast jeśli chodzi o Ligę Mistrzów to w meczu półfinałowym podopieczni Sir Alexa Fergusona musieli zmierzyć się z FC Barceloną. W pierwszym spotkaniu na Camp Nou padł bezbramkowy remis. Natomiast w meczu rewanżowym zwyciężyły Czerwone Diabły 1:0 po przepięknej bramce Paula Scholes&#39;a. Tak więc będziemy mieli „krajowy” finał. Warto również dodać, że jeśli chodzi o puchary europejskie to Chelsea z Manchesterem spotkają się po raz pierwszy. W jutrzejszym meczu obaj trenerzy będą mogli skorzystać ze wszystkich swoich zawodników.
Jeśli chodzi o typ na to spotkanie, to na pewno warto zastanowic się nad typem na Czerwone Diabły. Nie ujmując nic Grantowi, uważam że lepszym strategiem jest Alex Ferguson. Dlaczego o tym wspominam? Ponieważ uważam, że jutro to ustawienie drużyny i lepsza strategia zadecydują o końcowym tryumfie. Obie drużyny prezentują podobny poziom, dlatego możemy spodziewać się bardzo wyrównanego spotkania. Możliwe, że po regulaminowym czasie gry wciąż nie będziemy znać zwycięscy. Ja jednak uważam, że dobra defensywa Manchesteru (pokazali to szczególnie w pierwszym meczu z Barcą) w połączeniu z silnym atakiem (Rooney i C. Ronaldo(?) ) będzie górą nad graczami londyńskiej Chelsea. Nawet jeśli The Blues będą się dobrze bronic można liczyć na umiejętności pływackie C. Ronaldo i karny dla Diabłów, który może przesadzić wynik meczu. Sędzią tego spotkania będzie Słowak Lubos Michel. Transmisja w TVP2.
Mój typ: 1 |2,40|
Pewnosc typu: 5/10

lalo 36

lalo

Forum VIP
...
No to ja także skrobnę coś od siebie, w końcu to finał LM ????
Vs

Manchester z Chelseą niesamowicie do praktycznie osttaniego gwizdka walczyli ze sobą o mistrzostwo Anglii, lepiej wyszli z tego gracze Czerwonych Diabłów. Wprawdzie w ostatnim meczu Chelsea zremisowała 1:1 ale już chyba odpuścili gdy usłyszeli że Manchester prowadzi 2:0 :] Czy ja wiem czy jest tutaj warte pokazywania H2H ? Przecież od wyników tych ekip zawsze zależy dyspozycja dnia, która drużyna jest gospodarzem bo jak wiemy swoja publiczność pomaga a jutro będą grali na neutralnym stadionie w Stolicy Rosji - Moskwie. Dyspozycja dnia ? Hmm trudno powiedzieć, i Chelsea i Manchester swój ostatni mecz rozegrali 10 dni przed finałem więc jak wiemy przez taki okres można dużo zrobić ale także dużo stracić bo w razie gdyby ktoś się &quot;obijał&quot; forma może odejść ale wątpię żeby takie doświadczone drużyny tak postąpiły, raczej i ekipa Alexa Feruusona i Avranta Granta bardzo solidnie przepracowały ten okres. Może napiszę coś o kluczowych zawodnikach i Manu i Chelsea : C.Ronaldo - chłopak ma na prawdę niesamowitą formę w tym sezonie, po przyjściu do Manchesteru z roku na rok robi coraz większe postępy co widać, z sezonu na sezon strzelał coraz więcej bramek w tym sezonie zgromadził ich aż 41 z czego 31 strzelił w lidze a 10 w Pucharach, ostatnio się ogłosił najlepszym obecnie zawodnikiem świata, czy ma rację chłop ? Moim zdaniem tak, innych nie ale faktem jest że takich rzeczy się nie robi. P.Schools - człowiek który się &quot;nie poci&quot; a wykonuję jedną z największych prac na boisku. Ten pan w rudych włosach daje takie piłki swoim napastnikom że Ci po prostu nie mogą ich marnować, jego noga jest tak ułożona że głowa boli. Nie chce się rozpisywać powiem tylko że jest to jeden z ważniejszych zawodników na boisku i jeżeli jutro będziecie ( a zapewne będziecie :jezora: ) oglądali finał proszę na Niego zwrócić uwagę :spokodfhgfh: R.Ferdinand - zapewne najważniejszy filar obrony Czerwonych Diabłów, dyryguję całą linią defensywną, ustawia, pomaga, podpowiada, asekuruję UCZY , tak dobrze czytacie :p Uczy swoich młodszych kolegów. Zapewne bardzo trudny do przejścia zawodnik. J. Terry - podobnie jak R. Ferdinand najważniejsza &quot;cegiełka&quot; obrony The Blues, jednak mi się jego gra a dokładnie zachowanie na boisku nie podoba, nie będę się o tym rozpisywał ale powiem że to tym walczaka ale wg. mnie strasznie wredna osoba przynajmniej na boisku. F.Lampart - osoba niezwykle uzdolniona, zasuwa w ofensywie ale nie zapomina także o kolegach którzy grają za nim, potrafi zagrać ostro , zrobić wślizg i dograć dobrą piłę na napastników, ale czy jest ostatnio w formie ? Moim zdaniem jest ale nie w najwyższej, miał kilka problemów jak śmierć matki to na pewno miało jakieś skutki w psychice Franka. M.Ballack - po deszczu zawsze wychodzi słońce tak można nazwać przygodę Niemca w Londynie, Ruski właściciel klubu wydał na Niego miliony a ten na początku nic nie grał potem nadeszła kontuzja ale teraz od początku 2008 roku Michael prezętuje wspaniała formę i widać że w końcu dogadał się z kolegami z ekipy a szczególnie z Lampartem . D.Drogba - czołowy napastnik ekipy z Londynu, kiedy miał kontuzję na początku roku gra Chelsea wyraźnie nie szła im a kiedy wrócić wszystko wróciło na swoje miejsce. Ale czy napastnik z Afryki da jutro z siebie wszystko ?;&gt; Moim zdaniem myślami już jest w Realu który się o Niego stara. Jednak jak będzie zobaczymy :] Sir Alex Ferguson -jest to człowiek, trener z najwyższej światowej pułki , On wie jak szkolić swoich podopiecznych , siedzi już dosyć długo w Manchesterze gdzie mają do niego pełne zaufanie ( Polskie klubu powinny brać przykład ! ). Przez te 10 dni pracował z drużyną na pewno nad defensywą żeby nie stracić bramki bo jak wiemy w takich meczach przeważnie decyduje ta jedna jedyna a w ofensywie jestem pewny że sobie poradzą, zresztą jest takie powiedzenie : &quot; Zero z tyłu, a z przodu na pewno coś wpadnie&quot; . Avran Grant - człowiek bardzo spokojny i jak dla mnie taki ślamazarny :] jednak udało mu się to co nie udało się jeszcze nikomu a nawet &quot;wielkiemu&quot; Mourinho czyli awans do finału Champions League. Czy uniesie presję na Nim ciążącą ? Nie wiem , i śmiem w to wątpić, ale jak będzie zobaczymy. Kto wygra ? Te pytanie męczy wszystkich :] Ja bardziej skłaniam się tutaj na postawienie na Manchester. Dlaczego ? Wszystko to o czym pisałem wyżej a dodatkowo motywuje mnie fakt że sam Ferguson powiedział że ma najlepszą drużynę od (bodajże) 20 lat a jeśli takie słowa wypowiada tak wielki trener musi tak być :jezora:

pozdROWienia ????

napoleon 55

napoleon

Użytkownik
Nie zgadzam sie z wami panowie. To , że Lampardowi zmarła matka to boli, ale czy wpłynie na jego grę w finale LM?? Myślę, że nie. Lamps będzie starał się udowodnić ile jest tak naprawdę wart. Drogba?? Nie wiadomo jeszcze czy przejdzie do Realu, bo umowy jeszcze nie podpisał. A jesli przejdzie to jeżeli strzli gola to podniesie jeszce swoją cenę. Będzie napewno chciał się dobrze zaprezentować. Terry?? To on jest kapitanem Cheslea i na nim spocznie postawa całej drużyny. Ale jest na tyle doświadczonym piłkarzem, że da sobie radę. Co do trenerów to może i Ferguson jest dobrym i doświadczonym trenerem, a Grant mniej i on naprawdę nie rządzi drużyną tak jak wielki Jose Mourihno nie ma siły przebicia. Ale w piłkarzach Chelsea pozostało to wszystko czego nauczył ich Jose i to wystarczy na Manchester. Oni sami potrafią sobą pokierować. Myślę, że to jutro zobaczymy. Poza tym Roman obiecał im wielkie premie za wygranie LM co ich jeszcze bardziej zmotywuje do walki. Po zaciętym spotkaniu myślę, że różnicą 1 gola wygrają The Blues. Ja w to bardzo wierze i chce , aby Moskwa jutro po finale była niebieska:-D:jezora:

lalo 36

lalo

Forum VIP
Napoleon ja nie mówiłem że to na pewno wpłynie na grę Lamparta w finale Ligi Mistrzów, ja tylko napisałem że może powtarzam może to mieć jakieś skutki uboczne, bo jak wiemy śmierć kogoś z rodziny a szczególnie matki bardzo wpływa na psychikę człowieka. Gra w podświadomości że może przejść do innego klubu nie wpływa na grę zawodnika ? Prosty przykład z polskiej piłki - Łukasz Garguła i odpowiedz sobie sam :] O Terrym przecież napisałem że jest dobry i nie pisałem nic o tym że nie utrzyma tego wyzwania jakie na Nim spoczywa. Grant ? Ten człowiek nie ma osobowości ... A że pozostało im coś po Jose to zgadzam się ale czy na tyle żeby wygrać z Manu ?;&gt; Wątpię :] A tak po za tym uważam że jesteś nieobiektywny ponieważ jesteś kibicem The Blues ???? Tyle ode mnie :]
pozdROWienia ????

majtek7 0

majtek7

Użytkownik
Śmieszą mnie zdania, ze &quot;Manchester bez Ronaldo jest nikim&quot; a wg mnie, kiedy Ronaldo jest na ławce, MU gra bardziej zespołowo, przykład z tego sezonu - FA Cup - MU 4:0 Arsenal, kiedy Ronaldo siedział na ławce! Myslicie ze gdyby Ronaldo nie było to nie mialby kto strzelac bramek? To przestańcie czytać WP.PL i sami troche analizujcie!
Kiedy Ruud V. N. odchodził z Manchesteru mówiono, ze teraz nie bedzie mial kto strzelac bramek... a było wprost przeciwnie! Manchester zdobył mistrzostwo Anglii po jego odejsciu, a bramki strzlał cały zespół a nie jedna gwiazdeczka! To tyle w tym temacie, MU to wielki klub, z bogatą historią!
Przejdźmy do typow na ten mecz, 1X2 odpada z prostych powodów - ciezko wytypować pewnego zwycięzce, dwie równe druzyny, nie ma co sie rozdrabniac w szczegóły ze Roman dorzuci premie, ze są zmotywowani itd. Bo obie ekipy chcą to wygrac i mają swoje powody!
Myśle ze najlepszym typem bedzie tu jakis dodatkowy, ale sam sie nie potrafie zdecydowac, mysle o under 2,5.. ale Final rządzi sie swoimi prawami.. w meczu Liverpool - Milan tez bym sie nie spodziewal ze sie tak rozstrzelają:p
Mysle ze niezłym rozwiązaniem bedzie typ na under 5,5 wprowadzonych rezerwowych, dlaczego?
Ponieważ jak sądze mecze bedzie bardzo zacięty, i obaj manadzerowie bedą liczyli sie z dogrywką, wiec raczej zostawią sobie po jednej zmianie. Inaczej bedzie jesli ktoras druzyna bedzie prowadziła dwoma bramkami.
Pozdrawiam!
My Love.. My Heart.. My Soul.. Forever Manchester United!!!

ycho 9

ycho

Użytkownik
Manchester United - Chelsea FC (Teren neutralny) - 20:45
Typ: Manchester wygra do zera
Kurs:3.55
Buk: Bwin
Analiza:Czerwone Diabły wygrały już jeden bój z Chelsea o zwycięstwo w Premiership co daje im pewien komfort psychiczny.
Nie brałbym pod uwagę niedawnego starcia tych zespołów gdyż Man Utd podszedł do niego nieco lekceważąco co było widać w składzie i zaangażowaniu piłkarzy.
Największym atutem Diabłów jest , najlepszy zawodnik ligi angielskiej , pewnie najlepszy w tym roku na świecie -&gt; Cristiano Ronaldo &lt;- który strzela bramki jak na zawołanie , a jedyną drużyna angielską , której nie strzelił jeszcze gola pozostaje właśnie Chelsea , więc dziś szczególnie będzie chciał dobrze zagrać i co strzelić.Dodatkowym handicapem w tym meczu dla CR7 może być nie obecność jego pogromcy z Euro 2004 Ashley Cola , który po nierozważnym ataku Makalele na treningu ma dziś nie zagrać .
Obie drużyny naszpikowane są oczywiście wielkimi gwizdami , ale w Chelsea te gwiazdy co chwilę stwarzają jakieś konflikty , a to z trenerem a to między sobą .U rywali tego nie ma Alex Ferguson trzyma wszystkich w ryzach i atmosfera w drużynie jest bardzo dobra , czego nie można powiedzieć o Chelsea .Innym czynnikiem mówiącym o tym że Man Utd wygra dziś do zera może być to że w Premiership strzelili najwięcej goli , a stracili najmniej .

kddz88 0

kddz88

Użytkownik
Witam,
Chelsea ma lepszy stosunek spotkań w tym sezonie, lecz mimo to myślę, że jednak ManU zwyciężą. Wydaję mi się, że Chelsea nie poradzi sobie z presją o czym może świadczyć zaledwie remis z przeciętnie spisującym się w tym sezonie Boltonem w ostatniej kolejce w lidze. Manchester zdobył już w tym sezonie mistrzostwo i ma szanse na podwójna koronę. Myślę, że pomieszanie młodości z rutyną i doświadczeniem pozwoli graczom ManU na zdobycie pucharu Europy. Starsi zawodnicy United znają smak zwycięstwa w tych najbardziej prestiżowych rozgrywkach klubowych. Natomiast zawodnicy tacy jak C. Ronaldo, Rooney czy Tevez zdają sobie sprawę z tego, że nadszedł czas na wielkie sukcesy Manchesteru. Moim zdaniem wygra Manchester ale po bardzo wyrównanym i ciężkim dla obu drużyn meczu. Myślę, że wszystko rozegra się w 90 minutach.
Pozdrawiam

zioloziolo 7

zioloziolo

Użytkownik
nie wiem czy ktoś już to napisał ale w tym roku jest 50 rocznica tragedi samolotu z piłkarzami Manchesteru. S.A.F. napewno o tym wspomni na odprawie przedmeczowej co będzie napewno potrójnie motywujące dla Red Devils :twisted:
jak dla mnie 70% szans dla ManUtd!

alex76 21

alex76

Użytkownik
Co do tego niezwykle ciekawego pojedynku to zacznę może od ustawienia. W meczu rozegranym na Stamford Bridge trener Manchesteru United ustawił swoją ekipę 4-5-1. Zespół grał wówczas nieźle bo gdy tylko stracił bramkę potrafił ruszyć do ataku i niewiele brakowało aby zremisowali 2-2 bo Szewczenko wybił piłkę z linii bramkowej. Natomiast Avram Grant zastosował typowe 4-4-2. W sumie nie wyszło tak źle. Ofensywa funkcjonowała dobrze, ale należy pamiętać, że zarówno Chelsea jak i Manchester nie zagrali wtedy w optymalnych składach.

Na pewno Cech przewyższa umiejętnościami Edwina van der Sara, który może i należy do solidnych golkiperów, ale nie można go porównywać z bramkarzem Chelsea.

Obrona jest tutaj u obu ekip bardzo dobra. Mimo wszystko uważam, że lepsza jest po stronie wicemistrzów Anglii a to za sprawą niezłych skrzydeł. Oczywiście jeśli Hargreaves wyjdzie na skrzydle defensywy (co nie raz już miało miejsce) wówczas może ona należeć do &quot;Czerwonych Diabłów&quot; bo jest to bardzo doświadczony piłkarz i choć w 1999 roku należał do ekipy Bayernu Monachium w przegranym wówczas finale w Barcelonie nie zagrał bo był po prostu za młody. Jednak obecnie patrząc jest on w bardzo dobrej dyspozycji.

Jeśli chodzi o pomoc tutaj wszystko zależy od ustawienia obu szkoleniowców. Grant lubi 4-4-2 więc raczej trudno się spodziewać aby w pomocy wystawił 5 pomocników. Także na środku zapewne zobaczymy Lamparda oraz Ballacka. Szczególnie Michael jest w kapitalnej dyspozycji zaś ten pierwszy zawsze potrafi grać na wysokim poziomie, kiedy reszcie nie idzie. W porównaniu do Carricka (Fletchera), Scholesa to i tak według mnie środek pola lepszy od Manchesteru. Jednak istotny jest fakt, że lepszych skrzydłowych ma mimo wszystko Alex Ferguson. Nani i Ronaldo to świetni gracze. Choć z drugiej strony w Anglii panuje takie coś jak Player of the match i tutaj Cristiano przeciwko klubom z czołówki prawie nigdy nim nie został (bodajże raz na 6 meczy z czołowymi zespołami - Chelsea, Liverpool, Arsenal). Z drugiej strony to najskuteczniejszy piłkarz w LM, ale trzeba wziąć pod uwagę, że przeciwko takiej Barcelonie to on jak i jego partnerzy nic nie pokazali. Powinni byli odpaść już wówczas, ale gol Scholesa i szczęśliwe remisy zdarzają się czasami.

Na koniec atak - tutaj wszystko zależy od trenerów. Uważam, że Grant postawi na Drogbę i Anelkę bo inne ustawienie byłoby dla mnie zaskoczeniem. Ten drugi już wygrywał Champions League, gdy grał 8-lat temu w Realu Madryt, ale trzeba przyznać, że nie było tam jego zasługi. Ostatnio jednak widać renesans w jego wykonaniu a jeśli dodać, że obok niego Drogba, który strzelił do tej pory 6 bramek w CL i nie raz pokazywał , że jest wybornym strzelcem to mamy kapitalny duet napastników. Nie inaczej jest po stronie gości. Jeśli Sir Alex Ferguson zdecyduje się na 2 napastników, a pewnie tak to zobaczymy Teveza i Rooney&#39;a. Carlos Tevez to naprawdę rewelacyjny strzelec, ale za to Rooney to dla mnie wyspiarski piłkarz. Gra siłowo - niewiele elementów technicznych aplikuje w czasie spotkań jeśli już wogóle jakieś wykonuje a do tego nie jest w najlepszej dyspozycji a na dodatek olbrzymia presja z którą Wayne jakoś nigdy nie potrafił sobie poradzić i choć ostatnio stał się spokojniejszy to finał LM to całkiem inna bajka.

Patrząc teraz statystycznie. Manchester, gdy docierał do finału LM zawsze go wygrywał, ale do tej pory tylko dwa razy brali w nim udział. Poza tym warto wziąć pod uwagę fakt, iż za każdym razem mecze były wyrównane. Pierwszy finał wygrany po dogrywce, drugi zaś w szczęśliwych okolicznościach. Chelsea natomiast w tak prestiżowych rozgrywkach pierwszy raz. W każdym razie nie brakuje im doświadczonych graczy, którzy wygrywali już te rozgrywki.

Dwie ważne postacie to trenerzy Sir Alex Ferguson i Avram Grant. Niby wszystko o sobie wiedzą więc wymyślanie jakichś taktyk specjalnie na ten mecz raczej nie ma sensu. Ferguson to doświadczony trener, ale trzeba przyznać, że gdy przychodzi wielka presja to i on sobie nie do końca radzi. Grant to człowiek spokojny, zdyscyplinowany, który zaskoczył chyba wszystkich w tym sezonie. Tak naprawdę Chelsea nie miało szans na wygraną Premiership bo widać było, że West Ham United o nic nie grające w lidze spotkanie z MU odpuściło, a to że Wigan przegra z Czerwonymi Diabłami było oczywiste.

Obie ekipy świetnie się czują u siebie gorzej na wyjazdach, ale to Chelsea lepiej grała na wyjazdach. Ktoś wspomni o porażce z Fenerbahce. Po pierwsze Turcja to specyficzne miejsce, odległe od Anglii i to też należy brać pod uwagę bo toczyli walkę w lidze a tutaj dalekie loty do Stambułu, gdzie Fenerbahce grało o życie a Chelsea wystarczało strzelenie bramki i się udało.

Poza tym uważam, że lepiej &quot;zarządzana&quot; i poukładana jest obrona &quot;The Blues&quot;. Ona może odegrać tutaj znaczącą rolę bo przy zagęszczeniu środka pola i dobrym pokryciu Naniego i Ronaldo ekipa Sir Alexa Fergusona zostanie wyłączona z gry. Trudno jej będzie skonstruować akcję skoro skrzydła zostaną &quot;unieruchomione&quot;. To właśnie skrzydłowi Manchesteru są kluczem do wygrania lub przegrania tego pojedynku przez Chelsea. Przecież w zdecydowanej większości akcji toczą się na którymś ze skrzydeł, a dośrodkowania, dogrania etc. to wszystko sprawa skrzydłowych i choć lepszych mają Czerwone Diabły to mimo wszystko uważam, że jest to pojedynek na remis.

napoleon 55

napoleon

Użytkownik
Co do tego niezwykle ciekawego pojedynku to zacznę może od ustawienia. W meczu rozegranym na Stamford Bridge trener Manchesteru United ustawił swoją ekipę 4-5-1. Zespół grał wówczas nieźle bo gdy tylko stracił bramkę potrafił ruszyć do ataku i niewiele brakowało aby zremisowali 2-2 bo Szewczenko wybił piłkę z linii bramkowej. Natomiast Avram Grant zastosował typowe 4-4-2. W sumie nie wyszło tak źle. Ofensywa funkcjonowała dobrze, ale należy pamiętać, że zarówno Chelsea jak i Manchester nie zagrali wtedy w optymalnych składach.

Na pewno Cech przewyższa umiejętnościami Edwina van der Sara, który może i należy do solidnych golkiperów, ale nie można go porównywać z bramkarzem Chelsea.

Obrona jest tutaj u obu ekip bardzo dobra. Mimo wszystko uważam, że lepsza jest po stronie wicemistrzów Anglii a to za sprawą niezłych skrzydeł. Oczywiście jeśli Hargreaves wyjdzie na skrzydle defensywy (co nie raz już miało miejsce) wówczas może ona należeć do &quot;Czerwonych Diabłów&quot; bo jest to bardzo doświadczony piłkarz i choć w 1999 roku należał do ekipy Bayernu Monachium w przegranym wówczas finale w Barcelonie nie zagrał bo był po prostu za młody. Jednak obecnie patrząc jest on w bardzo dobrej dyspozycji.

Jeśli chodzi o pomoc tutaj wszystko zależy od ustawienia obu szkoleniowców. Grant lubi 4-4-2 więc raczej trudno się spodziewać aby w pomocy wystawił 5 pomocników. Także na środku zapewne zobaczymy Lamparda oraz Ballacka. Szczególnie Michael jest w kapitalnej dyspozycji zaś ten pierwszy zawsze potrafi grać na wysokim poziomie, kiedy reszcie nie idzie. W porównaniu do Carricka (Fletchera), Scholesa to i tak według mnie środek pola lepszy od Manchesteru. Jednak istotny jest fakt, że lepszych skrzydłowych ma mimo wszystko Alex Ferguson. Nani i Ronaldo to świetni gracze. Choć z drugiej strony w Anglii panuje takie coś jak Player of the match i tutaj Cristiano przeciwko klubom z czołówki prawie nigdy nim nie został (bodajże raz na 6 meczy z czołowymi zespołami - Chelsea, Liverpool, Arsenal). Z drugiej strony to najskuteczniejszy piłkarz w LM, ale trzeba wziąć pod uwagę, że przeciwko takiej Barcelonie to on jak i jego partnerzy nic nie pokazali. Powinni byli odpaść już wówczas, ale gol Scholesa i szczęśliwe remisy zdarzają się czasami.

Na koniec atak - tutaj wszystko zależy od trenerów. Uważam, że Grant postawi na Drogbę i Anelkę bo inne ustawienie byłoby dla mnie zaskoczeniem. Ten drugi już wygrywał Champions League, gdy grał 8-lat temu w Realu Madryt, ale trzeba przyznać, że nie było tam jego zasługi. Ostatnio jednak widać renesans w jego wykonaniu a jeśli dodać, że obok niego Drogba, który strzelił do tej pory 6 bramek w CL i nie raz pokazywał , że jest wybornym strzelcem to mamy kapitalny duet napastników. Nie inaczej jest po stronie gości. Jeśli Sir Alex Ferguson zdecyduje się na 2 napastników, a pewnie tak to zobaczymy Teveza i Rooney&#39;a. Carlos Tevez to naprawdę rewelacyjny strzelec, ale za to Rooney to dla mnie wyspiarski piłkarz. Gra siłowo - niewiele elementów technicznych aplikuje w czasie spotkań jeśli już wogóle jakieś wykonuje a do tego nie jest w najlepszej dyspozycji a na dodatek olbrzymia presja z którą Wayne jakoś nigdy nie potrafił sobie poradzić i choć ostatnio stał się spokojniejszy to finał LM to całkiem inna bajka.

Patrząc teraz statystycznie. Manchester, gdy docierał do finału LM zawsze go wygrywał, ale do tej pory tylko dwa razy brali w nim udział. Poza tym warto wziąć pod uwagę fakt, iż za każdym razem mecze były wyrównane. Pierwszy finał wygrany po dogrywce, drugi zaś w szczęśliwych okolicznościach. Chelsea natomiast w tak prestiżowych rozgrywkach pierwszy raz. W każdym razie nie brakuje im doświadczonych graczy, którzy wygrywali już te rozgrywki.

Dwie ważne postacie to trenerzy Sir Alex Ferguson i Avram Grant. Niby wszystko o sobie wiedzą więc wymyślanie jakichś taktyk specjalnie na ten mecz raczej nie ma sensu. Ferguson to doświadczony trener, ale trzeba przyznać, że gdy przychodzi wielka presja to i on sobie nie do końca radzi. Grant to człowiek spokojny, zdyscyplinowany, który zaskoczył chyba wszystkich w tym sezonie. Tak naprawdę Chelsea nie miało szans na wygraną Premiership bo widać było, że West Ham United o nic nie grające w lidze spotkanie z MU odpuściło, a to że Wigan przegra z Czerwonymi Diabłami było oczywiste.

Obie ekipy świetnie się czują u siebie gorzej na wyjazdach, ale to Chelsea lepiej grała na wyjazdach. Ktoś wspomni o porażce z Fenerbahce. Po pierwsze Turcja to specyficzne miejsce, odległe od Anglii i to też należy brać pod uwagę bo toczyli walkę w lidze a tutaj dalekie loty do Stambułu, gdzie Fenerbahce grało o życie a Chelsea wystarczało strzelenie bramki i się udało.

Poza tym uważam, że lepiej &quot;zarządzana&quot; i poukładana jest obrona &quot;The Blues&quot;. Ona może odegrać tutaj znaczącą rolę bo przy zagęszczeniu środka pola i dobrym pokryciu Naniego i Ronaldo ekipa Sir Alexa Fergusona zostanie wyłączona z gry. Trudno jej będzie skonstruować akcję skoro skrzydła zostaną &quot;unieruchomione&quot;. To właśnie skrzydłowi Manchesteru są kluczem do wygrania lub przegrania tego pojedynku przez Chelsea. Przecież w zdecydowanej większości akcji toczą się na którymś ze skrzydeł, a dośrodkowania, dogrania etc. to wszystko sprawa skrzydłowych i choć lepszych mają Czerwone Diabły to mimo wszystko uważam, że jest to pojedynek na remis.
Swietna analiza Alex zgadzam sie w 99%. Ale ja dzisiaj miałem sen ze Chelsea wygra, a ja jestem prorokiem:-D

ted 12,8K

ted

Forum VIP
a ja uwazam ze to bedzie dzien Edwina van der Sara i nie zgodze sie ze Cech jest od niego lepszy, Holender na swoj wiek dalej jest bardzo akrobatyczny i sprawnie fizyczny, w Man Utd przechodzi swoja druga młodosc.
finał jak to finały bywały bedzie w glownej mierze zalezec od postawy golkiperów, a tutaj zdecydowanie jestem za edwinem .
ps. dzisiaj wielkie swieto, Man Utd zdobywa puchar !!

emdzej 0

emdzej

Użytkownik
joł.
dla mnie finał na remis w 90 min. ze wskazaniem na Chelsea.Abramowicz u siebie pewnie chciałby sięgnąć po LM , poza tym Chelsea to zespół z wyrównaną kadrą ,rezerwowi mogą odegrać kluczową role a MU , wiadomo C kropka Ronaldo w najważniejszych meczach często zawodzi z kolei Fergie&#39;go stać na niespodziankę w składzie która nie zawsze jest trafiona.W sumie to na pewno będzie wyrównany mecz ,wątpię by któraś ze stron poszła na 100 % od początku.To jednak ostatni mecz sezonu i najważniejsze trofeum do zdobycia.Otworzą się może w 2 poł.Mecz do 1 błędu....

beau 1

beau

Forum VIP
Dziś portale podały informacje, że Ashley Cole nie zagra.Były piłkarz Arsenalu miał być tym,który powstrzyma C.Ronaldo ale przez głupotę Makalele nie zagra w wielki meczu.W miejsce Cole&#39;a Grant desygnuje Bridge&#39;a.Osobiście jestem za Czerwonymi Diabłami ale Chelsea zaimponowała mi świetną grą na wyjazdach.Wszyscy typują, że Manchester wygra z Chelsea.Kibice Manchesteru uważają, że świeżo upieczenie Mistrzowie Anglii zmiażdżą wicemistrzów.Chelsea w PL była najlepsza w meczach wyjazdowych wygrała 13 spotkań i zdobyła aż 42 pkt.The Blues zaprezentowali również najlepszą obronę na wyjeździe.Manchester na wyjazdach nie grał tak dobrze i przewagę musiał wywalczyć na Old Trafford.Chelsea to klasowi piłkarze, którym nogi nie miękną nawet przed najgroźniejszym przeciwnikiem.W lidze i pucharach grają jak zaprogramowani, stawiają na efektywność i grają bardzo równo.Czerwone Diabły w kilku spotkaniach w tym sezonie były w poważnych tarapatach ale Ferguson ma więcej możliwości z przodu.Mam nadzieję, że Ronaldo pokaże, że dorósł już do bycia wielkim piłkarzem.Zeszłoroczny finał Pucharu Anglii wygrany przez Chelsea pokazuje, że w meczach finałowych ten zespół ma lekką przewagę nad United.Rozum mi mówi, że nie zakończy się to po 90 minutach.Kibicować będę Czerwonym Diabłom!!

al_capone 29K

al_capone

Gangster
Ja tam sądzę, że po 90 minutach będzie remis 1-1, i wszystko rozstrzygnie się w karnych. Żadnej druzynie osobiście nie kibicuje i dlatego chciałbym aby tak się zakończyło. Liczę na twardy angielski futbol i grat emocji do ostatniej minuty.
Gdybym obstawiał to na pewno under. To jest finał LM i moim zdaniem w pierwszej połowie obie drużyny bardziej będą się nastawiać, żeby nie stracić bramki. Aczkolwiek boisko to zweryfikuje.

karollo03 3

karollo03

Użytkownik
Zgadzam się z underem ,sam tak zagrałem ,ewentualnie za wieksza stawke poniże 1,5 do przerwy po kursie 1,3.ELO

konradinho2 0

konradinho2

Użytkownik
Ja tam sądzę, że po 90 minutach będzie remis 1-1, i wszystko rozstrzygnie się w karnych. Żadnej druzynie osobiście nie kibicuje i dlatego chciałbym aby tak się zakończyło. Liczę na twardy angielski futbol i grat emocji do ostatniej minuty.
Gdybym obstawiał to na pewno under. To jest finał LM i moim zdaniem w pierwszej połowie obie drużyny bardziej będą się nastawiać, żeby nie stracić bramki. Aczkolwiek boisko to zweryfikuje.
Prorok czy co? ????

vizjerei 1

vizjerei

Użytkownik
Prorok czy co? ????
Nie. To Tylko Administrator! :jezora::-D:-D:-D

Mecz zaistę godny finału. Naprawdę podobało mi się widowisko. Sercem byłem za Manchesterem, pieniędzmi za remisem, więc czego tu więcej chcieć. Ronaldo ewidentie sfrajerzył karnego, ciekawe, czy nadal czuje się Najwybitniejszym Piłkarzem Świata. :kwasny4565: Jak zobaczyłem Terrego, po przegranej to aż serce mnie zabolało, chłopak wyglądał, jakby dostał wyrok śmierci... No i reakcje Abramowicza, jak prawie spadł z fotela przy karnych... ????
Tak, czy siak, jak oglądałem z zapartym tchem. Widowisko godne. ????

Do góry Bottom