Zespół Toro Rosso oficjalnie potwierdził zatrudnienie Sebastiana Bourdais. Plotki o zaangażowaniu Francuza przez włoski team pojawiły się ponad sześć miesięcy temu, kiedy 28-letni kierowca, aktualnie ścigający się w amerykańskiej serii Champ Car, w grudniu ubiegłego roku odbył pierwsze testy za kierownicą bolidu STR.
Od tamtej pory Bourdais trzykrotnie brał udział w sesjach testowych Toro Rosso, a w ostatnich dniach serwisy informacyjne niemal z całą pewnością potwierdzały, że w drugim fotelu kierowcy w sezonie 2008 zasiądzie Francuz.
„To była długa droga, ale w końcu udało się!” skomentował podekscytowany Bourdais. „Chciałbym podziękować wszystkim w Red Bullu za wiarę we mnie i umożliwienie mi zajęcia długo oczekiwanego miejsca w Formule 1. Muszę również podziękować zespołowi Newman/Haas/Lanigan Racine za pozwolenie mi zrealizowania marzenia i pozwolenie mi na testy dla Scuderii Toro Rosso kilka razy w tym roku.”
W wyniku podjętej decyzji szeregi zespołu opuści także drugi kierowca- Vitantonio Liuzzi, który od dłuższego czasu zdawał sobie sprawę, że jego pozycja w teamie jest zagrożona. Włoch w wypowiedzi dla mediów podkreślał, że wraz z menadżerem prowadzi rozmowy z różnymi zespołami.