Dyscyplina:
Koszykówka Euroliga
Spotkanie: Lyon-Olympiakos
Typ: Olympiakos (-3,5)
Kurs: 1.91
Godz: 20.45
Bukmacher:
Fortuna
Analiza:
Te dwie drużyny grały 4 dni temu w Atenach i zakończyło się 63-69 dla Lyon. Oglądałem ten mecz, koszykarze Lyon zagrali niesamowicie w obronie, grali bardzo szybko i zarazem atletycznie, wywierali ogromna presję przy rzutach spod kosza, w zasadzie zamknęli strefę podkoszową. Olympiakos oddał tylko 26 rzutów za 2, przy średniej w sezonie 33,8 a jeżeli chodzi o rzuty za 3, oddawał je pod presją przez co skutecznośc Olympiakosu wyniosła tylko 29,2% przy średniej sezonu 36,6%. To był najlepszy mecz Lyon w obronie w tym sezonie i stracili najmniej punktów w stosunku do wcześniejszych 18-tu meczów. Olympiakos miał więcej strat niż średnia w sezonie. Jeden z lepszych rozgrywających Euroligi Kostas Sloukas zagrał niecałe 19 minut, wprawdzie miał 7 asyst, ale rzucił tylko 2 punkty, nie był w stanie wjechać pod
kosz.
Olympiakos nie grał żadnego meczu w międzyczasie, natomiast Lyon mnie zaskoczył i przegrał na wyjeździe w lidze franuskiej z 14-tą w tabeli Chalon/Saone 85-75. Przeczytałem, że Lyon zagrał nudno i mało energicznie. Ze statystyk wynika, że Lyon przegrał zbiórki 26-36 i asysty 15-23, miał nawet procentowo niższą skuteczność za 2 i 3 niż średnio w Eurolidze.
Przewiduję, że dzisiaj bedzie to inny mecz niż cztery dni temu. Lyon nie będzie w stanie utrzymać takiej presji w obronie, a Olympiakos nauczony doświadczeniem zagra inaczej. Zapowiada to nawet trener Bartzokas. Myślę, że Grecy nie dadzą się już teraz zdominować pod koszem Lyon, że wrócą do średniej trafień za 3, że wrócą do średniej rzutów za 2. Jeżeli również nie pogorszą średniej liczby strat i wykonają statystyczną liczbę asyst, a Sloukas zagra na swoim normalnym poziomie to powinni wygrać na +8/+9.
Ja jednak przyjmuję, że skoro statystycznie Olympiakos rzuca 79,57 punktu, a Lyon 79,8 traci, skoro Olympiakosowi średnio rzucają 78,4 punktu, a Lyon rzuca 74,52, handikap (-3,5) uda się Grekom pokryć.
Do Lyon nie polecieli Papanikolau i Larentzakis, którzy nie grali 4 dni temu. Bardziej w rotacji szkoda Papanikolau, który rzuca srednio 5,7pkt i ma 2,2 zb.
Dodać trzeba, że w styczniowych meczach Eurlogi Lyon przegrał na -17 z Panathinaikosem i -18 z Efesem. Olympiakos w styczniu wygrał +2 z Bayernem i po dogrywce z Maccabi.