ABA2
OKK Spars - KK Primorska godz. 17.00
2(+6,5) / 1.85
2 / 3.10
Druga kolejka zaplecza ligi adriatyckiej, bośniacka ekipa Spars Sarajewo podejmuję słoweńską drużynę Primorska Koper. Oba zespoły ze zwycięstwami w pierwszej kolejce - Spars pokonali Borac 84-80 po dogrywce, natomiast Primorska pokonała Sutjeske 93-66. Dla gospodarzy to debiut w tych rozgrywkach, drużyna gości w poprzedniej, inaugurującej edycji dotarła do finału fazy play off: 73-87 z Krka. Primorska to kolejny raz, jeden z mocniejszych kandydatów do walki o awans - Kadra wzmocniona w stosunku do poprzedniego sezonu, został trzon drużyny w postaci Ferme, Cakaruna, Zupana czy Hodzica, co prawda odeszło kilku istotnych graczy (Mulalcic, Rebec czy King), ale spore wzmocnienia powinny pokryć te straty - Harris po dobrym sezonie w Chalon (średnie - liga francuska 12,6pkt /
Liga Mistrzów - 10,6pkt), Jagodic Kuridza z belgijskiego Oostende (7,7pkt), Marinkovic z ligi tureckiej (sezon wcześniej czołowy strzelec ligi adriatyckiej w Zadarze) czy czołowi gracze poprzedniego sezonu ligi słoweńskiej Sisko (16,5pkt) i Voncina (14,8pkt). Świetnie weszli w sezon, zdobyli Superpuchar kraju pokonując zawsze mocną Olimpije 83-71, rozbili Sutjeske na inauguracje ABA2, jeżeli utrzymają tę formę, to dlaczego mają nie powalczyć tutaj o pełną pulę. Ekipa gospodarzy dla mnie trochę nieznany zespół, na pewno bardzo młody klub, stawiający mocno na pracę z młodzieżą - wielokrotnie uczestniczyli w Euroliga Next Generation, najważniejsze rozgrywki dla młodzieżowców. Porównując kadrę z poprzedniego sezonu, to brakuje m.in. Rogica, Josipovica, Djokica czy Kovacevica, którzy mocno punktowali, odpowiednio 11pkt 10,8pkt 10,5pkt i 9,3pkt średnio na mecz. Sprowadzili sporo nowych graczy z większym doświadczeniem jak np. Protic, Albijanic, Glogovac czy Vrabac, którzy trochę podnieśli średnią wieku w tej ekipie (21,2). W pierwszej kolejce sprawili sporą niespodziankę pokonując mocny Borac (lider rundy zasadniczej poprzedniego sezonu ABA2 i półfinał fazy play off), ale jak pokazała kolejna przegrana Borac, ta ekipa jest jeszcze daleko poza swoją formą i może stąd łatwiej było o wygraną. Zdaje sobie sprawę, że to na pewno trudny teren, gdzie kibice mocno pomagają i w takich rozgrywkach własny parkiet jest sporym handicapem, często też sędziowie pod wpływem trybun podejmują korzystne dla gospodarzy decyzję i ewentualna wygrana gospodarzy nie zdziwi mnie mocno. Ale podchodząc do tego spotkania czysto sportowo, nie widzę tej dużej przewagi po stronie ekipy gospodarzy, jak mogłyby wskazywać kursy wystawione na ten mecz. Może zbyt optymistycznie do tego podszedłem, ale Primorska, drużyna złożona z wielu mocno ogranych już na wyższym poziomie zawodników, gdzie jak pokazują wyniki trafili od początku sezonu z dobrą formą i mam nadzieję że mocno powalczą tutaj i ten spory potencjał potwierdzą również na parkiecie. (LVBet)
54-69