Gortat over 13.5 1.72 3/10
Zasadniczo z betem się zgadzam, wczoraj underek izydor, więc dzisiaj też gramy w kierunku Marcina. Btw. Czemu Ci zabrali moda? :?
@topic
Kolejny raz pan Gortat jest mocno faworyzowany przez buków. Zgadza się, jego przewaga pod koszem powinna być dzisiaj znacząca, ale buki wystawił bardzo ciekawe h2h Marcina z Woronczewiczem.
Gortata opisywałem już wczoraj, więc tylko przytoczę swoje słowa:
Masowe granie przez centra w naszej reprezentacji nie jest najlepszym pomysłem. Gortat nie powinien być liderem tej reprezentacji, pod względem rozgrywanych pod niego akcji. To nie jest Shaq, czy Wilt, że pakuje do kosza metr na gościem i zdobywa po 50 punktów w meczu. Nasi powinni grać bardziej obwodowo. Mamy zdolnego Kuliga, który jest bardzo groźny z pozycji nr 4, jest Slaughter, który dobrze się wpasował do kadry i jest kilku shooterów w postaci Zamojskiego, czy Waczyńskiego. Cel też potrafi swoje dorzucić. Gortat może być bardzo produktywny jeżeli chodzi o granie pick'n'rolli, dobrze stawia zasłony i jest świetnie zbudowany, zwłaszcza jak na europejskie realia. Nie wydaje mi się jednak, żeby był pierwszą opcją w ataku.
Polacy mają dosyć wyrównany skład i nie ma w nim typowego lidera, który będzie w stanie zdecydowanie wyróżniać się punktowo na tle kolegów z reprezentacji.
Jeżeli chodzi o Gortata, to bardziej liczę na jego aktywność w polu trzech sekund, niż napieranie pod
kosz i zdobywanie masowo punktów.
wydaje mi się, że tutaj raczej akcje zespołowe powinny brać górę nad indywidualnymi popisami któregokolwiek z naszych graczy.
Jeżeli chodzi o Woroncewicza, to był jednym z lepszych grajków u Ruskich we wczorajszym meczu z Izraelem. Facet ma 207cm wzrostu i pakuje trójki. Troche przypomina pod tym względem Turkoglu. Nie jest zawodnikiem, który lubi grać pod kryciem, ale widzieliśmy wczoraj głupie faule Kuliga + dyskusje z arbitrami. Doświadczenie Cela może procentować, o ile wyjdzie w pierwszej piątce, bo z Kuligiem raczej nie będzie to zbyt dobrze wyglądało. Chłopak potrafi grać, ale nie jest jeszcze gotowy na pierwszą piątkę w kadrze. Taka jest moja subiektywna opinia. Wydaje mi się, że ten matchup na korzyść Rosjanina. Świetna skuteczność za trzy punkty, dobra
praca zespołowa, rozdał 5 asyst i zebrał aż 13 piłek. Rosjanie nie mają zbyt wielu graczy pod koszem, jest jeden potężny, ale nieopierzony i tam Gortat powinien górować. Szczerze mówiąc liczę na to, że znowu świetnie zagrają Ponitka i Waczyński i, że ten atak będzie się procentowo mniej więcej na równo rozkładał. Mając groźnych graczy obwodowych, takich jak Waczyński, czy nawet Zamojski, który jeżeli dobrze wejdzie w mecz, to zazwyczaj jest bardzo skuteczny, powinniśmy rozbujać rosyjską obronę, który nie należy do najmocniejszych. Nie ma tam kim postraszyć, bo to jest właściwie trzecia reprezentacja tego kraju.
Wczoraj nasi mieli bardzo duże problemy w obronie na pozycji nr 4. Cel i Kulig zaliczyli po 3 faule. Wczoraj Bośniacy często grali dwójką pod koszem z bardzo słabo grającym wczoraj w ataku Kikanoviciem i liderem kadry bośniackiej Stipanoviciem. Jeżeli Rosjanie dobrze wczoraj zanalizowali ten mecz, to z pewnością wyciągną odpowiednie wnioski. Kolejny argument za Woroncewiczem, który przy swoim wzroście nie powinien mieć wielkich problemów z chociażby sporadycznym atakiem w pole trzech sekund.
Liczę na to, że Rosjanin zagra dobrze, tak jak wczoraj, podobnie z resztą jak liczę na bardzo zespołową grę naszych koszykarzy. Jeżeli obydwa warunki zostaną spełnione, to o bet jestem spokojny.
Marcin Gortat vs Andrey Vorontsevich (+2,5 punktu) @ 1,85 betsson
EDIT: Szczerze mówiąc nie do końca rozumiem, dlaczego Woroncewicz został zdjęty 6 minut przed końcem meczu. Czwartą kwartę zaczął bardzo dobrze, ogólnie skończył mecz jako drugi strzelec drużyny, a w najważniejszym momencie mu "podziękowano". Dziwna decyzja, ale trudno, żeby to pierwszy raz człowiek przegrał... :?
Kolejny typ, to under Kuliga. Tak jak wspominałem parę akapitów wyżej. Umiejętności są, jednak też jest gorąca głowa i proste błędy PF naszej kadry. Wczoraj szybko złapane faule i baza. Zmieniali się pozycjami z Aaronem Celem, ale żaden mnie do siebie nie przekonał. Dzisiaj Rosjanie grają must-win game, więc presja jeszcze większa.
Wynik meczu to dla mnie typowy no-bet, ale statystyki indywidualne poszczególnych zawodników są możliwe do przewidzenia.
Damian Kulig poniżej 8,5 punktu @ 1,85 betsson Izi
Dodatkowo typ wynikający z analizy matchupu punktowego Gortata i Woroncewicza. Analiza znajduje się wcześniej, więc nie ma sensu pisać kolejny raz tego samego.
Andrey Vorontsevich powyżej 10,5 punktu @ 1,85 betsson Izi