Wklejam swoją analizę z Typów Dnia
Spotkanie:
T.H.Jonasson - David Ruud 8:12
Typ:
David Ruud
Kurs:
1.95
Buk:
bet365
Tak jak pisałem wczoraj już dzisiaj wieczorem poznamy drużynowego mistrza Szwecji w jeździe na żużlu. Przed nami bowiem rewanżowe spotkanie w finałowym dwumeczu pomiędzy Elit Vetlandą a Lejonen Gislaved. Tytuł na wyciągnięcie ręki mają gospodarze dzisiejszego pojedynku, którzy dysponują 10 punktami zaliczki z pierwszego meczu wygranego na torze przeciwnika. To tyle tytułem wstępu.
Na
typ dnia wybrałem pojedynek H2H dwóch Szwedów z tegoż spotkania. Według mnie faworytem w starciu tych riderów jest zawodnik "Lwów". A to wszystko za sprawą numerów z jakimi pojadą obaj żużlowcy. Jonasson bowiem za partnera z pary będzie miec prawdziwego terminatora w tym sezonie, czyli Janusza Kołodzieja. "Koldi" wczoraj po raz kolejny udowodnił, że obecne rozgrywki są po prostu w jego wykonaniu sezonem marzeń. Już każda utrata punktów wychowanka tarnowskich Jaskółek jest sporego kalibru niespodzianką. Zatem już na własnym koledze Thomas straci wiele cennych oczek.
Ruud z kolei pojedzie w tym meczu jako rezerwowy a co za tym idzie będzie miec ułatwione zadanie gdyż pojedzie w aż dwóch teoretycznie bardzo słabo obsadzonych biegach. Zarówno w 2 jak i 11 gonitwie dnia za rywali miec będzie takich zawodników jak: Patrick Hougaard, Robin Aspegren i Artur Mroczka. Jak na mój gust David jest w stanie oba te wyścigi rozstrzygnac na swoja korzysc a to już wielki handicap. Nawet jeśli mu się ta sztuka nie uda to powinien uzbierac w tych biegach chociaż te 3-4 oczka.
W dodatku niewykluczone, że Jonasson zakończy swoje starty jeszcze przed biegami nominowanymi odjeżdżając zaledwie 4 wyścigi. Wczoraj niewiele brakowało do takiego rozwiązania, bowiem miał na swoim koncie podobnie jak Martin Vaculik zaledwie 5 pkt. Nie oszukujmy się zresztą - obecnosc w nominowanych startach niemal z urzędu zapewniony mają wspomniany wcześniej Kołodziej, Jarek Hampel i Jason Crump. Natomiast Ruud ma szanse pojechac nawet 6-krotnie w wypadku użycia go jako rezerwy taktycznej w wypadku gdy goście będą przegrywac wysoko a taki scenariusz jest niewątpliwie bardzo prawdopodobny.
Według mnie całkiem racjonalny typ okraszony fajnym kursem z wielkimi szansami powodzenia.