To co mnie zainteresowało...
GRUPA A
Wg mnie to Islandczycy będą gryźć holenderską trawę, byle tego meczu nie przegrać. Remis da im bardzo dużo, bo praktycznie będą mogli już nie martwić się o Holandię. Później mają domowe mecze z dostarczycielami punktów (acz niewygodnymi) z Kazachstanu i Łotwy i na koniec jadą do Turcji, która raczej nie będzie się liczyła w walce o awans. Oczywiście relacja idzie też w drugą stronę, Holendrom powinno zależeć, by
Islandia nie odjechała już prawie do Francji. Uważam, że łatwy mecz dla Holendrów to to nie będzie i kurs w okolicach 1,3 jest nie na miejscu.
Islandia to nie jest przypadkowy zespół, któremu wyszły dwa mecze. Wynik tego meczu będzie miał duże znaczenie dla układu tabeli. Dla Islandii dobry wynik oznacza ogromną szansę na awans, dla Holendrów możliwość rozpoczęcia udanego pościgu. No ale mamy w grupie jeszcze Czechów, którzy słabszych podejmują najpierw i ewentualnie w ostatnim meczu zagrają z Holandią.
Oczywiście Turcja,
Łotwa i Kazachstan nie będą nóg odstawiać, ale wątpię aby coś sensownego ugrali w tych eliminacjach.
W tej kolejce wypada postawić na Czechów, nie powinni mieć problemów.
Czechy 1,20
GRUPA B
Nie wiem, czy
Walia to zespół na miarę mistrzostw Europy, ale jak nie spuszczą z tonu, to mają szansę obok Belgii (raczej obok Belgii) dostać się na mistrzostwa. Ogólnie możemy mieć sensację w postaci niskiego miejsca Bośni, ale tu nie ma co przesądzać, bo terminarz mają nie taki zły, więc mogą trochę nadgonić.
W tej kolejce jedyny sensowny typ dla mnie to wygrana Izraela z najsłabszą w grupie Andorrą, ale nie przesadzałbym z handicapami, na 3:0 może się zakończyć.
Izrael 1,06
GRUPA C
Wyścig Słowaków i Hiszpanów. Trudno powiedzieć, kto finalnie będzie na 1 miejscu, bo Słowacy dorobili się fajnej kadry i nie odpuszczą, może robić wrażenie ich pewność w grze. Z drugiej strony trochę im dopisuje szczęście w obronie.
W tej kolejce można postawić, że Ukraińcy wygrają z Białorusią. Jeśli wygrają, mają realne szanse zbliżyć się do dwójki faworytów, bo wiadomo że Ci mierzą się ze sobą i ktoś straci punkty. Nawet jeśli oboje, to i tak dużo im to da.
Białoruś nie ogra o nic.
Na Ukraińców 1,36
GRUPA D
Mecz naszych omijam,
Niemcy powinni wygrać, ale...
Irlandia pokonuje Gibraltar i to wystarcza.
Irlandia 1,03
GRUPA E
Tu raczej mało się dzieje, Anglicy ładują trzy bramki San Marino i odjeżdżają, a Szwajcarzy grają decydujący mecz ze Słoweńcami. Osobiście nie widzę nic konkretnego. Na to że
Anglia pakuje 3 bramki mamy kurs 1,05 (over 2,5) w bet365. Najniższy handicap widzę -3 po kursie 1,22 ale nie wiem czy Anglicy będą się zabijać o wysoki wynik.
GRUPA G
Teoretycznie
Austria powinna ograć Mołdawię, bo oprócz tego meczu i ostatniego z Liechtensteinem zostały im ciężkie wyjazdy do Szwecji i Czarnogóry.
Austria ma swoje lepsze chwile, ale gra jest przeciętna, oprócz 5:0 na Liechtensteinie wszystkie wygrane jedną bramką, gdzie dopisało im dużo szczęścia. Mołdawia jest słabiutka ale zadziorna, ja wolę faworyta ominąć.
GRUPA H
Włosi niezależnie od rywala w swoim stylu, na 1:0. Wygrają z Maltą maksymalnie 3:0, będę w szoku, jeśli strzelą więcej. Maltańczycy są najsłabszym rywalem, ale bramek nie tracą. 10 w 6 meczach to bardzo dobry wynik, tym bardziej że najsłabszym z grona rywali był Azerbejdżan.