sawas
Użytkownik
Kilka fajnych argumentów. ALE.????
Człowiek wraca po robocie i dowiaduje się nowych rzeczy, to cieszy. Ile na chwilę obecną Cypr ma reprezentantów w europejskich pucharach? Ano jeden AEL się dostał i to w LE po odpadnięciu z baraży do LM. Wielkie europejskie potęgi z Cypru odpadły z:
APOEL - Neftci (Azerbejdżan - światowa czołówka); Anarthosis - Dila Gori (Jakbym na bieżąco nie przypatrywał się WSZYSTKIM europejskim tabelom, to bym nie wiedział z jakiego zadupia jest ten klub. Ty pewnie znasz ten klub, bo pokonał 3-0 na Cyprze ten zacny Anarthosis); Omonia - Crvena Zvezda (No tak. Czołowy zespół z Serbii, więc tu można się jakoś usprawiedliwić te 2x 0:0. Bronili się jak mogli.);
Co więcej, nie wiem czy czytałeś, ale napisałem jasno (w innym temacie w LM lub LE), że w klubach z Cypru nie ma więcej niż 1-2 Cypryjczyków w jedenastce meczowej. Ogólnie się ich olewa i stawia na Afrykańczyków, Brazylijczyków, mniej znanych Hiszpanów i Portugalczyków itd, itp. Klimat i pieniądz ich przyciąga, więc porównywanie do ligi islandzkiej to jakieś nieporozumienie, bo który obywatel w/w krajów chciałby grać w mroźnej Islandii i klubach, które nie mogą sobie pozwolić na jakieś większe wydatki. Poziom jest nikły, ale to dlatego, że najlepsi piłkarze są od razu wyprzedawani i tak jak napisałem (co też pewnie przeoczyłeś) tylko 2 piłkarzy (bramkarzy) jest powołanych w reprezentacji Islandii i gra na tej wyspie. Reszta gra zagranicą.
Ostatnie wyniki reprezentacji Islandii pewnie też nie są dla Ciebie argumentem. Ale je przytoczę: (tylko z tego roku)
- Japonia (Osaka) 3:1
- Czarnogóra (Podgorica) 2:1
- Francja (Valenciennes) 3:2
- Szwecja (Gothenburg) 3:2
- Wyspy Owcze (Rejkiawik) 2:0
- Norwegia (Rejkiawik) 2:0
Ale co to za wyniki, no nie? To nadal słaba reprezentacja na poziomie... no właśnie czego? Bułgaria? No way, bez przesady Bułgarzy by się rozprawili z w/w rywalami. ???? Mimo, że 4/6 w/w meczów jest przegranych, to i tak są niezłe i napawające optymizmem rezultaty.
Aha, co do ostatnich meczów tej grupy, to gdzie się podziała ta reprezentacja Cypru w meczu z Albanią? Przecież klimat tam jest niemal taki sam (koło 35 stopni Celsjusza), a przegrali 3:1. Przecież umiejętności mają O NIEBO lepsze, bo liga albańska nie ma żadnych reprezentantów w LM/LE.
Jeszcze warto sobie wytłumaczyć definicję 'Value'. Może się nie znam i dlatego napisałem tak jak napisałem, czyli 'Wielkie Value'. Dla mnie owe Value, to nic innego jak typ z wysokim kursem, który ma duże szanse powodzenia, a taki dla mnie jest ten typ. JEDYNYM atutem Cypryjczyków jest klimat i nie wiem jakbyś się starał mnie przekonać do niegrania na gości to Ci się to nie uda. Patrzysz na ranking i stwierdzasz, że Islandia jest słaba, a może przytoczyć Ci grupę z zeszłych eliminacji do ME? Portugalia, Cypr, Dania, Norwegia. Islandia 4 miejsce, Cypr 5. Strata tych dwóch reprezentacji do reszty była ogromna, ale już na dzień dobry pokonali Norwegów 2:0, a więc jest chyba progres od tamtych eliminacji. Czyż nie? A Cypr dalej jest lany, nie ma się co oszukiwać słabeuszów - Albania...
Michalis Kostantinou, Ioannis Okkas, Constantinos Chralmbides, Efstathios Alonftis to piłkarze, których znam i jakiś poziom trzymają. Okkas już nie gra dla reprezentacji.
To nie jest typ do jakiegoś kuponu z 4-5 innymi typami. To jest świetny typ na singla. Nie mówię, że na 100% wejdzie, 'peffka', ale kurs jest na tyle kuszący, że warto skorzystać i ja to zrobię. Można pograć też Live, bowiem ja tu tylko podałem propozycję, której powinniście się bliżej przyjrzeć. To jest futbol, to jest sport. A jak dobrze wiemy w sporcie wszystko jest możliwe i są rzeczy, których nie można przewidzieć, ale wszystko wskazuje na to, że to goście powinni być górą. Pozdrawiam.
1/ Coroczne przygody 1-2 klubów cypryjskich w europejskich pucharach to nie jest przypadek. Nie twierdzę, że to jest czołowa liga Europy, ale rok temu APOEL zrobił furorę, w tym sezonie AEL walczył do ostatniego meczu z Anderlechtem, po drodze eliminując Partizan. Ta liga na pewno jest w pierwszej piętnastce kontynentu, wg mnie to super wynik. Klopsy się zdarzają, racja.
2/ Islandczycy grają poza krajem. Zgoda, ale w jakich ligach i w jakich zespołach. Połowa (11 z 22) zawodników występuje w Norwegii, Danii lub Szwecji. To nie zbyt wysokie progi, poza tym część z nich gra w niższych ligach bądź zespołach z dolnej części tabeli. Pozostałych 11 przyjeżdża z: Kayserispor (11 drużyna Turcji), Rotherham (League Two), Wolverhampton, Cardiff (Championship), Pescara, Verona, Heerenveen oraz Ajax i Tottenham. Prócz dwóch ostatnich nazw, to wygląda dość średnio. Fajnie, że chłopaki grają za granicą, ale szału nie robią.
3/ W eksportowych drużynach cypryjskich, weźmy najświeższe AEL i APOEL, rzeczywiście roi się od Greków i innych ciepłolubnych (Afrykańczyków, o których piszesz praktycznie brak). Nieprawdę jest jednak, że nie ma tam Cypryjczyków. AEL: Parpas, Junior, Nicolaou, nowy super strzelec Konstantinou. APOEL: Charalambides, Alexandrou, Solomou, nowy Aloneftis. Większość z nich albo gra w podstawowym składzie, albo wchodzi z ławki, nie są tylko widzami. Takie doświadczenie jest nieocenione i żaden z Islandczyków go nie ma, bo: patrz punkt 2.
4/ Przytoczyłeś błędne wyniki ostatnich meczów Islandii. Prócz spotkań z Norwegią i Wyspami Owczymi, wszystkie zakończyły się porażkami. Cztery bramki strzelone Francji i Szwecji mogą robić wrażenie, ale to mecze towarzyskie.
Rzeczywiście, zwycięstwo z Norwegią jest bardzo obiecujące i być na może na fali połkną też Cypr. Tym bardziej, że to dopiero początek eliminacji i głowy pełne marzeń. Dla mnie jednak te 2,8-3,0 to trochę za mało, żeby zaryzykować sensowną stawkę. Ryzyko zbyt duże i typ nieopłacalny. Jak wejdzie - brawo.