Niemcy - Polska
No i przychodzi czas, na kolejny test dla piłkarzy Adama Nawałki. Trzeba przyznać, że w tych eliminacjach gramy bardzo dobry futbol z lekkimi przestojami. Pierwsze co mamy do poprawy, to defensywne stałe fragmenty gry. Straciliśmy trzy gole w eliminacjach, w tym dwa po stałych fragmentach. Wiadomo, jak kapitalnie
Niemcy rozgrywają te elementy. Wrzutka na Hummelsa, który zgrywa piłkę do Mullera, albo nawet jakiś farfocel i piłka zawsze znajduje Thomasa w polu karnym. Ogólnie nazwisko Muller nie najlepiej się nam, Polakom kojarzy. Gerd kiedyś pozbawił nas nadziei w meczu na wodzie, a Thomas jest jednym z najlepszych napastników na świecie. Obydwaj nieco się różnią, bo Gerd to był lis pola karnego, a Thomas jest w stanie zagrać na każdej pozycji w ofensywie. Nie będzie dzisiaj Reusa, więc prawdopodobnie zobaczymy go na prawym skrzydle. Wymienność pozycji w zespole niemieckim jest naturalna, więc ustawienie Gotze na "dziewiątce" nie powinno nikogo zaszokować, bo on na tej dziewiątce cały czas nie będzie czekał. Wydaje mi się, że Thomas jest obecnie najgroźniejszym graczem niemieckiej reprezentacji jeżeli chodzi o formacje ofensywne. Piłkarz niezwykle wszechstronny, serducho do walki, opanowanie i konsekwencja taktyczna - te cechy z pewnością możemy przy jego nazwisku dopisać. Nie ma co się łudzić, że dzisiaj tych Niemców ogramy. Z pewnością strzelą nam gola, a Muller jako ten wszędobylski zawodnik ma dzisiaj bardzo duże szanse wpisać się na listę strzelców w dzisiejszym spotkaniu. Ostatnio bardzo dobra forma Thomasa i mnóstwo goli na jego koncie. Będzie też najprawdopodobniej pierwszym egzekutorem ewentualnego rzutu karnego, a wiemy, że jest bezbłędny w tym elemencie.
Thomas Muller strzeli gola @ 2,15 betsson 

Kolejną rzeczą, której się przyjrzałem starając się zanalizować to spotkanie są kartki. Głównym betem jest oczywiście Grzesiu Krychowiak, który bardzo często te kartki łapie i to głównie na początku spotkania. Jest to zawodnik, który po upomnieniu od arbitra, paradoksalnie, gra dużo lepiej w obronie. Jego interwencje są znacznie bardziej skuteczne, a sama gra pomocnika Sevilli jest o wiele mniej ostra, co nie znaczy, że nie jest na swój sposób agresywna. Są różne definicje agresji. Mam na myśli to, że agresywny odbiór piłki to nieodłączny element gry polskiego defensywnego pomocnika. Czym innym są bezmyślne faule w środku pola, gdzie rywale rozgrywają spokojnie atak pozycyjny i w danym momencie kompletnie niczym nam nie zagrażają. Dla świętego spokoju Krycha powinien szybko złapać kartkę, bo mając upomnienie jest zdecydowanie bardziej przydatny, zdyscyplinowany i po prostu wyluzowany w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Grzegorz Krychowiak dostanie żółtą kartkę @ 2,10 betsson 

Ostatnim elementem są kartki zbiorowe. I tutaj wbrew pozorom liczę na kartki dla Niemców, którzy powinni ruszyć na naszych agresywnym pressingiem starając się szybko odebrać piłkę. I tutaj rola dla naszych skrzydłowych - Grosika i Kuby. Każdy z nich jest zupełnie innej charakterystyki graczem. Grosik to przede wszystkim szybkość, typowy jeździec bez głowy, który potrafi narobić sporo wiatru, podobny do Sławka Peszko. Kuba to doświadczenie, zdecydowanie lepsza kreatywność i umiejętność dostrzeżenia lepiej ustawionego partnera. Lepiej wrzuca i potrafi uderzyć z dystansu obydwoma nogami. Brakuje mu rytmu meczowego, ale wychodząc dzisiaj na Hectora nie powinien przed nim trząść portkami, bo nie ma przed kim. Chłopak niedoświadczony może mieć sporo problemów z Kubą. Jeżeli chodzi o kartki dla naszych, to przede wszystkim spodziewam się fauli taktycznych w środku pola, kiedy
Niemcy będą próbowali zagrać kontratakiem. Będziemy dzisiaj potrzebowali asekuracji na skrzydłach, nie można Niemców zostawić 1v1 na którejkolwiek z flanek, bo może to doprowadzić do katastrofy. Spodziewam się agresywnego meczu i szczerze mówiąc nie widzi mi się obejrzeć dzisiaj spokojnego meczu, w którym tylko
Niemcy będą atakować naszą bramkę, bo Polacy nie mają nic do stracenia, a Adam Nawałka nie jest takim "obsrańcem" jak Smuda, czy Fornalik i wyjdzie na ten mecz dwójką napastników, co pokazuje, że będziemy chcieli wywieźć z Frankfurtu przynajmniej jeden punkt. Mam sporo obiekcji co do tego, czy cel zostanie osiągnięty, ale jestem pewny, że nasi nie poddadzą się bez walki i na to liczę, bo przegrać można w kiepskim stylu pozostawiając marne wrażenie, oraz można przegrać po walce. Polscy kibice z pewnością wybaczą ewentualną porażkę naszym graczom, jeżeli będą widzieć, że nasi dali z siebie wszystko, ale po prostu byli sportowo słabsi.
Powyżej 4 żółtych kartek @ 1,90 betsson ZWROT