marcin8509
Użytkownik
tak czytam ten temat i musze sie dolaczyc do rozmowy bo tez czuje sie ŚLAZAKIEM
jestem Slazakiem i faenm gornika zabrze ale to nie przeszkadza mi byc fanem wszystkich klubow ze slaska rowniez ruchu i bardzo dobrze sie stalo ze ten klub bedzie w pierwszej lidze miejmy nadzieje ze polonia bytom tez wejdzie
pzdr
moim zdaniem nie mozna mowic ze tak jest w wielu zawodach bo to jest bledne myslenie bo wtedy mozemy sobie np powiedziec w druga strone zeby informatyk zarabial 200 zl bo tak jest w wielu innych zawodach i on sie "nie narobi" moim zdaniem godziwa placa dla wszystkich a jako ze gornik ma bardzo ciezka prace ci co sa innego zdania nigdy nie byli pareset metrow pod ziemia gdzie jest zapylenie ciemno i niebezpiecznie (jesli chodzi o emerytury to srednia zycia gornika cos kolo 60lat nie wiem ile dokladnie ale malo wiec wczesniejsza sie nalezy)Oczywiscie ze 1600zł nie jest współmierne do wysiłku jakiego trzeba włożyć do pracy w kopalni,ale tak jest w wielu innych zawodach
akurat teraz wegiel poszedl do gory ale inny problem jest taki ze lepiej bylo pozamykac kopalnie i teraz nie ma skad go brackoro na górnictwie nie zbija sie kokosów to trzeba byc elastycznym i z czasem sie przebranżowić a nie jedynie lamentowac nad kolejna zamknieta kopalnia.Rozumiem ze to cieżka prace ale...
wydaje mi sie ze to nei ma znaczenia czy to sa palanty ze slaska czy z warszawy palant zawsze bedzie palantem i prezesi kopaln ktorzy gowno robia dostaja mega pensje i jeszcze zatrudniaja pod firmy w ktorych ludzie robia za 1000zl bo wlasnie nie maja wyjscia i to jest problem bo ryzykowac za 3000zl to ok twoj wybor ale gdy musisz zjezdzac za 1000zl i ryzykowac zycie to jest nie ferCzemu jakieś palanty co nigdy nie byli na Śląsku i nie wiedzą nic o górnictwie decydują o najważniejszych sprawach związanych z tym zawodem ...
nie lubie takich slow w wykonaniu slazakow bo moim zdaniem "milosc" do slaska nie oznacza brak milosci do "polski"emdoka bez urazy ale powiedz co Śląskowi dała Polska
Pozamykane kopalnie i bezrobocie
najbardziej utytulowanym klubem jest gornika zabrze i legia warszawa (nie slusznie i nie chce tu obrazic legionistow po prostu pamietamy dawne czasy i mecze na szczescie to juz sie skonczylo i legia teraz walczy uczciwie i godnie szacunek) ruch jest bardzo utytulowanym klubem ale nie najbardziejMoże wypełnia Cię żal i rozgoryczenie że najbardziej utytułowany klub wraca tam, gdzie jego miejsce ...
jestem Slazakiem i faenm gornika zabrze ale to nie przeszkadza mi byc fanem wszystkich klubow ze slaska rowniez ruchu i bardzo dobrze sie stalo ze ten klub bedzie w pierwszej lidze miejmy nadzieje ze polonia bytom tez wejdzie
pzdr