Konto mam już zamknięte. Cyrki nie z tej ziemi ! 2 tyg. wstrzymana wypłata na 200zł i zawieszone konto ! Żądali szczegółowych informacji kto mi i za co przelewa. Do czego mi służy konto itd itd... Odpowiadałem... Czekałem... I tak trwało 2 tyg. Potem musiałem zrobić selfie z dowodem. Wszystko musiało być wyraźne... I to nie wystarczyło... Musiałem się zgodzić na rozmowę tel. gdzie konsultantka wypytywała mnie znów do czego mi służy konto itd itd. Jedyny plus, że chociaż rozmowa była szybko od momentu jej zamówienia. Po kolejnych 2 dniach mi odblokowali. Łącznie cyrk trwał prawie miesiąc !!! Wypłaciłem kasę i zamknąłem.
I teraz uwaga dla wszystkich, korzystających z niego do zakładów w
unibet itp nielegalnych buków czyli 90% Polaków mających to konto w tym celu: możecie sobie już włączyć kilka czerwonych lampek ostrzegawczych:
1. PRZEKAZANIE WASZYCH DANYCH I HISTORII TRANSAKCJI DO POLSKICH SŁUŻB ( Proponuję zadać pytanie w supporice komuś kto jest odważny: czy na żądanie polskich organów ścigania: policja, prokuratura, izba celno-skarbowa, UKS, straż graniczna itd itd Ecopayz jest zobowiązane udzielić wszystkich informacji i to zrobi... Zakładam, że wam nie odpowiedzą, ale warto spróbować.
1A - sprawdzić czy EcoPayz jest zobligowane do tajemnicy bankowej lub jak Paypal odmawia(ło) przekazywania danych polskim służbom...
2. CAŁKOWITE ZABLOKOWANIE KONTA i WYPŁAT - jak już pisałem wcześniej - EcoPayz trzyma was wszystkich za jaja, a do tego jako monopolista mają gdzieś, że ktoś od nich odejdzie - bo nie ma gdzie... W związku z tym przy obrotach rzędu kilku/kilkunastu tyś istnieje duże ryzyko, że poblokują konta pod byle pretekstem - wystarczy, że sami np. zaczną mieć jakieś problemy prawne lub finansowe...
3. BREXIT - ZMIANA JURYSDYKCJI NA MALTĘ - co by nie mówić jednak Wlk. Brytania to trochę co innego niż Malta. Z jednej strony Malta jest w UE więc można założyć, że na żądanie organów ścigania kraju członkowskiego musi wszystko podać, z 2 strony ma nie tak przejrzysty system prawny jak UK więc w razie dochodzenia roszczeń możecie się wozić z nimi jak z bukami zarejestrowanymi na Malcie - dokładnie to samo...
Nie piszę, że czeka was zaraz wjazd na chatę o 6 rano policji... Być może nigdy nic się nie stanie, ale... jak dla mnie ta firma jest nie do przyjęcia. Wiem, że są obecnie wszędzie przepisy dot. prania pieniędzy i antyterrostyczne. Ok. Nawet banki potrafiły pytać ludzi jak mieli serię wpłat. Jednak takich przypadków było parę i czytałem np. że jak komuś ktoś wpłacał regularnie po ok 5000zł na konto tak było. A w moim przypadku były wpłaty po 100zł - parę... łączna suma ok 450zł... Jeśli ecopayz jest tak strasznie tu gorliwe to bardzo się zastanawiam jak potraktuje ewentualne żądanie ujawnienia danych waszych transakcji ze strony Polski... I jak pisałem - wcześniej - poczytajcie ich politykę prywatności... Przecież oni się zastrzegają, że dokumentację będą prowadzić 5 lat od zamknięcia konta. Piszą, że wszystko przekażą "odpowiednim władzom" itd itd.
Naprawdę was to nie niepokoi ?