cytat z dnia 13 stycznia 2020 21:17 przez waldi1979
Okazało się, że nie dni, a godziny były policzone. Ernesto Valverde został dzisiaj zwolniony z funkcji trenera Barcelony. Wśród jego następców wymienia się 3 osoby: Mauricio Pochettino, Quique Setein i Garcia Pimienta. podobno najbliżej jest były trener Betisu Setein, ale miałby pracować tylko do końca sezonu.
Oficjalnie: Ernesto Valverde zwolniony!
Nowym trenerem został były już szkoleniowiec Betisu -
Quique Setien!. FC Barcelona i Quique Setién osiągnęli porozumienie ws. objęcia przez niego funkcji trenera pierwszego zespołu do dnia 30 czerwca 2022.
Jako kibic Barcelony ciesze się, że w końcu doszło do zmiany. Barcelona pod wodzą Valverde w trwającym sezonie grała bez stylu, a przy ich meczach szło po prostu zasnąć. Gwoździem do trumny była porażka z Atletico 2:3 i kolejna przegrana remontada (Roma 3:0, z Liverpoolem 4:0 i teraz Atletico 3:2). Na internecie wylewa się dużo płaczu, że klub źle potraktował Valverde itd. Taki jest futbol i życie trenera, a w Barcelonie oczekuje się zwycięstw, stylu i pucharów.
Któż takim jest Setien?. Otóż to facet, który preferuje ofensywny styl gry, a jego motto brzmi ''Styl ważniejszy od wyniku''. Wierzę, że uda mu się to wszystko naprawić co zostało stworzone przez Pepa czy Enrique i zawitam na Camp Nou na dłużej.
Tak jak wspomniałem nowy trener lubi ofensywny styl gry, a co za tym idzie defensywa musi chodzić jak w szwajcarskim zegarku. To jest jedna z pierwszych rzeczy, które Setien musi poprawić/naprawić.
Kolejna sprawa to z gry na minimum cztery miesiące wypadł Suarez. Dalej nie zdolny do gry jest Dembele, którym moim zdaniem będzie się czuł świetnie pod wodzą nowego trenera. Ciekaw jestem czy Barcelona pokusi się o sprowadzenie kogoś na minimum pół roku, czy po prostu będą grać z przodu Griezmann, Messi, Fati, Perez. No i w przeciągu kilku tygodniu dołączy do nich Dembele.
Tu mała wypowiedź
„Pamiętam, kiedy pojawiła się Barcelona Cruyffa. Grałeś przeciwko nimi i cały mecz spędzałeś biegając za piłką. Od tamtej pory zastanawiałem się, jak to zrobić. Odtąd zacząłem rozumieć to, co czułem przez całe życie i całą swoją karierę. Zacząłem oglądać futbol na okrągło, aby to przeanalizować i wpoić swoim piłkarzom te myśl, kiedy zostałem trenerem. Po prostu chciałem piłkę i nic więcej”.
A Barcelona lubiła tą piłkę posiadać...
Vamos!
Poniżej program dzisiejszej prezentacji Setiéna:
Wtorek, 14 stycznia
13:30 - podpisanie umowy na Palco Presidente Suñol, wydarzenie będzie mieć charakter prywatny
14:00 - sesja zdjęciowa nowego szkoleniowca na Camp Nou
14:30 - prezentacja i konferencja prasowa w Auditorio 1899