pablovsky47
Użytkownik
Ma ktoś obserwacje związane z tytułem wątku? Chodzi o to jak często mogą powtórzyć się dwie te same liczby jedna po drugiej?
Dlaczego pytam. Ostatnio podczas tysiąca spinów zaobserwowałem blisko czterdzieści takowych powtórzeń. Oczywiście dziwny przypadek. Ale podczas kolejnego tysiąca zakręceń koła sytuacja się powtórzyła, bodajże zdarzenie wystąpiło kilka razy mniej.
Najwięcej spinów bez powtórki zdarzyło się osiemdziesiąt pięć. To niewiele. A zdarzyło się dwa razy, że spin po spinie liczby się powtórzyły.
Przykład:
5, 33, 37, (2, 2, 19, 19), 7, 17, 0
W nawiasie wskazane cyfry.
Raz też zdarzył się układ idealny (gdyby ktoś w tym czasie grał progresją). Wystąpiły dwa takie zdarzenia z jedną przerwą.
Przykład:
1, (12, 12, 36, 28, 28), 9, 14
Nie muszę pisać co to oznacza. Pada 12, gramy 12. Trafiony. Znowu gramy 12, pada 36. Gramy 36, jest 28. Gramy 28, pada 28. W ciągu czterech spinów mamy trzydzieści pięć żetonów na górkę (za trafioną liczbę 28) plus ileś tam za liczbę 12 (w zależności od wysokości progresji).
Rozbieżność zdarzeń według których padają dwie te same cyfry jest spora. Czasami kilkanaście spinów i jest powtórka a czasami kilkadziesiąt.
Jak wspomniałem, podczas moich zakręceń (dwóch tysiecy) najdłuższa seria bez powtórki to 85 spinów. A samo zdarzenie wystąpiło blisko siedemdziesiąt razy.
Moim zdaniem zadziwiające. Jeśli ktoś dysponuje własnymi danymi i może przejrzeć częstotliwość zdarzeń o ktorych wyżej wspomniałem to prosiłbym o ewentualne porównanie. Może ktoś znajdzie sytuację, że przez np.200-300 razy zdarzenie nie miało miejsca. Byłbym wdzięczny. Są tabele spinów w sieci ale jakoś nie mam do nich zaufania.