>>>BETFAN - BONUS 3X 100% DO 200 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

CRS (Common Reporting Standard) - ważne informacje, newsy, dyskusje

M 110

MUSTER

Użytkownik
W takim razie janek186 , co ty tutaj jeszcze robisz ? Powinieneś napisać, że wszystkie e-portfele pozamykałeś i Ty już śpisz spokojnie 😁

machlak 12,8K

machlak

Użytkownik
Dobrze ze zamknąłem Jetona jeszcze w Listopadzie, bo wiedziałem co będzie i że to koniec gry na zagranicznych bukach. Ogólnie dane są już zbierane od 1 Stycznia 2026 a pierwsze raporty za 2026 rok do US z portfeli pójdą dokladnie za rok 01.01.2027.

A 54,5K

ar0nek

Użytkownik
Dobrze ze zamknąłem Jetona jeszcze w Listopadzie, bo wiedziałem co będzie i że to koniec gry na zagranicznych bukach. Ogólnie dane są już zbierane od 1 Stycznia 2026 a pierwsze raporty za 2026 rok do US z portfeli pójdą dokladnie za rok 01.01.2027.
Przeciez nie bedą przekazywane informacje skąd i dokąd wychodzą przelewy , Ja nic nie zamykam i zapewne bede korzystał, bo Brak podatku daje duża przewagę w zagranicznych

czoker 277,6K

czoker

Użytkownik
Nie strasząc nikogo - od dłuzszego czasu wpłacam do brokerów tylko transferami krypto - wczoraj po depozycie od razu dostalem prośbę o przedstawienie zrodla pochodzenia pieniedzy. Broker jeden z najwiekszych i najbardziej znanych. Oczywiscie brak dokumentow = brak wypłaty.
Ja tez myslalem, ze jestem nietykalny póki nie dostałem wezwania z US w sprawie pochodzenia pieniedzy na koncie revolut.
Jak wykasują anonimowe wypłaty z bitomatów to ja nie widzę w tej chwili opcji na dalszą grę :/

Otrzymane punkty reputacji: +61
machlak 12,8K

machlak

Użytkownik
Przeciez nie bedą przekazywane informacje skąd i dokąd wychodzą przelewy , Ja nic nie zamykam i zapewne bede korzystał, bo Brak podatku daje duża przewagę w zagranicznych
Oczywiście że będą czarno na białym wszystko będzie US widział 😉

Polecam poczytać różne mądre artykuly na temat CRS i jak to będzie działać 😉

J 0

janek186

Użytkownik
Moim zdaniem bitomat max do końca roku bez pełnego KYC.

Ja tez myslalem, ze jestem nietykalny póki nie dostałem wezwania z US w sprawie pochodzenia pieniedzy na koncie revolut.
Jak wyglądała u Ciebie kwestia zapłaty zaległego podatku ? Czy US interesował się tylko źródłem ?

Przeciez nie bedą przekazywane informacje skąd i dokąd wychodzą przelewy.
Dokładnie po to wchodzą regulacje żeby były przekazywane.

D 1,8K

dreamtox

Użytkownik
Oczywiście że będą czarno na białym wszystko będzie US widział 😉

Polecam poczytać różne mądre artykuly na temat CRS i jak to będzie działać 😉
Raportowane dane:
  • dane osobowe (imię, nazwisko, adres, NIP/rezydencja podatkowa),
  • numer konta,
  • saldo na koniec roku,
  • przychody finansowe (odsetki, dywidendy, wpływy z aktywów finansowych).
  • CRS nie śledzi transakcji w czasie rzeczywistym.
Urzędy dostają jedynie podsumowania roczne.

Jakie dane NIE SĄ zatem raportowane:
  • codzienne transakcje,
  • szczegóły zakupów,
  • historia płatności,
  • dane kontrahentów.

Źródło: https://surebety.pl/artykul/crs/

Chyba jednak nie wszystko :)

Otrzymane punkty reputacji: +185
D 1,8K

dreamtox

Użytkownik
czoker czoker Revolut ma licencję bankową od chyba 2021, więc podlega pod CRS i śle coroczne raporty. Od 1.01.2026 już wszystkie portfele działające w UE też pod to podlegają.

EDIT: Ma licencję od 2020. Czytałem kiedyś podobną historię na wykopie, rozchodziło się o jakieś śmieszne kwoty uzyskane ze sprzedaży kryptowalut, które wcześniej revolut rozdawał za darmo. Oczywiście chodziło się o zaległy podatek od ich sprzedaży i dlatego US wzywał do wyjaśnień xD A skąd o tym wiedzieli? No właśnie dzięki CRS, w którym oprócz salda jest zawarta informacja o przychodach finansowych (odsetki, dywidendy, wpływy z aktywów finansowych).

EDIT2: O ten wpis mi chodziło https://wykop.pl/wpis/74479349/skarbowka-us-pytanie-revolut-otrzymalem-list-z-moj

Ostatnia edycja:
RBR1one 816,8K

RBR1one

ModTeam
Członek Załogi
Nie strasząc nikogo - od dłuzszego czasu wpłacam do brokerów tylko transferami krypto - wczoraj po depozycie od razu dostalem prośbę o przedstawienie zrodla pochodzenia pieniedzy. Broker jeden z najwiekszych i najbardziej znanych. Oczywiscie brak dokumentow = brak wypłaty.
Jak wykasują anonimowe wypłaty z bitomatów to ja nie widzę w tej chwili opcji na dalszą grę :/
Jaki to broker? asianconnect88?

M 110

MUSTER

Użytkownik
Znajomy testował Skrill. Wczoraj wpłata 200 euro, dziś wypłata 400 euro i wszystko odbyło się tak jak w 2025 bez żadnych dodatkowych weryfikacji.

J 0

janek186

Użytkownik
Znajomy testował Skrill. Wczoraj wpłata 200 euro, dziś wypłata 400 euro i wszystko odbyło się tak jak w 2025 bez żadnych dodatkowych weryfikacji.
Skrill może nadal normalnie prowadzić swoją działalność, ale teraz musi wszystko raportować w tle i regularnie wysyłać sprawozdania do US. Po to żeby kolega nie zapomniał rozliczyć każdej złotówki dochodu w PIT na koniec roku. A jak zapomni to US mu o tym przypomni. Do tego to wszystko zmierza.

M 110

MUSTER

Użytkownik
Skrill może nadal normalnie prowadzić swoją działalność, ale teraz musi wszystko raportować w tle i regularnie wysyłać sprawozdania do US. Po to żeby kolega nie zapomniał rozliczyć każdej złotówki dochodu w PIT na koniec roku. A jak zapomni to US mu o tym przypomni. Do tego to wszystko zmierza.
Tede - X refren z dedykacją dla Ciebie 😁

A 54,5K

ar0nek

Użytkownik
taaa wszystko musi raportować. Ferment tak ludzie sieja , że połowa juz portfele polikwidowala.

T 0

tuck1000

Użytkownik
Ogólnie sytuacja jest o tyle niepewna, że nie wiadomo co będzie z kontami gdzie saldo na portfelach będzie stosunkowo niskie i się przypilnuje żeby nie przekroczyć tej magicznej kwoty 10$ w okresie 3 miesięcy. Jeśli takie rzeczywiście nie będą zgłaszane do US to jest wciąż spora przestrzeń do działania. No i pytanie też o sposoby procesu wpłat i wypłat przedstawionych w artykule na Surebety.pll, na ile skuteczne w kontekście obecnych zmian może się to okazać.

D 1,8K

dreamtox

Użytkownik
Wszystko czyli tylko podstawowe dane identyfikacyjne oraz saldo na koniec roku i ew. uzyskane odsetki w danym okresie sprawozdawczym. Regularnie, czyli raz na rok ostatniego dnia grudnia.

Zresztą co ja się będę produkował, jak instrukcja wypełniania CRS jest ogólnodostępna i każdy może się z nią zapoznać... To o czym piszę masz od strony 22.

H 4

holek7

Użytkownik
ja jeszcze planuje zrezygnowac z internetu w razie czego :D

K 13,4K

KarolekLegion

Użytkownik
Xd. Takich ludzi tu właśnie będzie mnóstwo może warto zamknąć się w domu i nie wychodzić całkiem z domu :)

asashoriu 90

asashoriu

Użytkownik
Witam.
Wkleję tu tylko taką rozmowę z czatbotem Skrill:

1. Czy moje konto będzie automatycznie zakwalifikowane pod raport CRS czy wcześniej będzie prośba o uzupełnienie danych itp.?

Your Skrill account may be subject to CRS (Common Reporting Standard) reporting if it meets certain criteria set by international tax regulations. Typically, before your account is classified as CRS-reportable, you might be asked to complete additional information or verification steps. This could include providing details about your nationality, occupation, and other personal information to ensure compliance with these regulations12.

If there are any specific requirements or updates needed for your account, you will likely receive a notification or prompt within your Skrill account dashboard to provide the necessary information.

2. Jak się dowiedzieć czy moje konto jest raportable CRS?

To determine if your Skrill account is reportable under the Common Reporting Standard (CRS), you should log into your account and navigate to your account dashboard. This can be done through a web browser for the best experience. On your dashboard, you will find any notifications or actions required, such as account verification or compliance-related messages. If there are no specific alerts regarding CRS, it generally means that your account is not flagged for reporting under CRS at this time.

If you have further questions or need assistance, you can contact our support team through the 'Message us' option available in your
account.

Wiem że to tylko rozmową z ich AI, ale może jest w tym prawda...

Do góry Bottom