no właśnie edi8 o czym ty mówisz?
Rozumiem, że w przypadku gdy twoja bukmacherka nie ogranicza się do jednego, lecz większej ilości systemów, ustalasz, budujesz bądź rujnujesz, w każdym bądź razie monitujesz, zarządzasz itp. budżetem każdego z nich z osobna. W tym przypadku mamy do czynienia jeśli można to tak nazwać z jednym systemem w którym stawkujemy typy na to same spotkanie.
@nubiru >>> odnosze wrażenie , że z nas 2 tylko 1 wie o czym tu mówi - i że to nie jesteś Ty...
Ale cóż , historia lubi się powtarzać , bo przecież nasz niedawny spór z innego wątku został ( litościowie dla Ciebie! ) zakończony przez moderatora , który sam dokonał poprawki w Twoim wpisie , którego fragment z tym "bynajmniej" stał się podstawą naszej korespondencji , muzycznie okraszonej przeze mnie piosenką Wojciecha Młynarskiego "Bynajmniej".
I wtedy też byłeś wielce przekonany do swoich racji - choć moderacja zmieniła to już tam na "przynajmniej"...
Teraz piszesz mi:
"no właśnie edi8 o czym ty mówisz?
W tym przypadku mamy do czynienia jeśli można to tak nazwać z jednym systemem w którym stawkujemy typy na to same spotkanie".
Kolego - nie czyń mi zarzutów z tego , czego nie rozumiesz!
No i co z tego że to z jednego spotkania - skoro najistotniejszego nie widzisz czy nie rozumiesz , a jest nim to , że właśnie w ramach tego samego spotkania i określonego budżetu na naszą grę ,
stosujemy oddzielne stawkowanie wynikające z przyjętego podziału tej kasy na grę ( dla ułatwienia załóżmy że jest to 100j. ) w proporcji 2/98 - a więc 2 jednostki do stałej obsługi 2 typów tzw. coverów granych stałą płaską stawką po 1j. i 98 jednostek do obsługi linii remisowej granej już progresją.
Zatem ten budżet 100j. został tak rozdzielony, że jego 2% idzie na typy 1 i 2 a 98% na typ x .
I dlatego pomimo tego , że te 3 zakłady dotyczą tego samego spotkania - to jednak w ramach tej gry do ich obstawiania stosuje się tu oddzielne zarządzanie tym budżetem.
P.s: przypominam Ci że to nie jest mój wątek - ja jedynie mając chyba nieco większe doświadczenie w bukmacherce niż jego autor
@Admek69 ( bo sam zacząłem grać na jesieni 2001 ) dołączyłem tu starając się wyjaśnić niektóre kwestie dotyczące opisanego tu sposobu gry, bo sądząc po wpisach były one niezbyt zrozumiałe dla poniektórych uczestników dyskusji.
A w Twojej osobie przybył kolejny z tego grona , który także nic nie rozumie ????
..............
Dla takiej gry można przyjąć kursy jakie są wystawione dla dzisiejszego meczu ligi
MLS w firmie Bet365 :
Chicago - Kansas City 2.5-3.25-2.8
i stosując np. ten przykładowy budżet 100j. pozwala on zabezpieczyć grę na 9 etapów w oczekiwaniu na pierwszy remis , czyli za każdym razem trafiając typy coverowe 1 lub 2 z kursami 2.5 lub 2.8.
Przy tym trafieniu na 9. etapie zyskiem netto stanie się wtedy suma wygranych pośrednich , z etapów 1-8 ( od 0.5j. do 0.8j. na każdym z nich ) oraz 0.75j. jako nadwyżka ponad łączną sumę kosztu gry 100j. - za trafienie remisu na 9. etapie grając wtedy stawką 31j. ( 31*3.25=100.75j. ) .
Na wypadek gdyby jednak trafienie remisu miało wystąpić już na 1. etapie - można stawkowanie tej remisowej linii ( bo linia stawek covera 1 lub 2 jest stała i wynosi zawsze po 1j. ) rozpocząć od stawki 2j. gdyż wtedy wygrana to 2*3.25=6.5j. a koszt gry to 1+1+2=4j. a zatem zysk 2.5j.
Po takim trafieniu remisu na 1. lub późniejszym etapie , grę zaczynamy ponownie i kolejne stawki w oczekiwaniu na kolejny ( bądź też pierwszy... ) remis przy nieuchronnym wtedy trafianiu 1 lub 2 to:
1. 2j. i ew. zysk 0.5j.-0.8j. ( brak remisu zaś zysk 0.5-0.8 jest odłożony )
2. 2j. i ew. zysk 0.5j. przy remisie plus wygrana 1 lub 2 z 1. etapu
3. 3j. i ew. zysk 0.75 przy remisie plus wygrane 1 i 2 z etapów 1-2
4. 5j. i ew. zysk 2.25 przy remisie plus wygrane 1 i 2 z etapów 1-3
5. 8j. i ew. zysk 4.0j. przy remisie plus wygrane 1 i 2 z etapów 1-4
6. 11j. i ew. zysk 2.75j. przy remisie plus wygrane 1 i 2 z etapów 1-5
7. 15j. i ew. zysk 0.75j. przy remisie plus wygrane 1 i 2 z etapów 1-6
8. 21j. i ew. strata 0.75j. przy remisie ale wygrane za 1 i 2 z etapów 1-7
9. 31j. i ew. wygrana 0.75j. przy remisie plus wygrane 1 i 2 z etapów 1-8
Suma stawek w linii remisu 98j. oraz stała odnawialna łączna stawka 2j. w linii typu 1 lub 2 = 100j.
Powyższa rozpiska ma charakter jedynie informacyjno-poglądowy , bo można ją zrobić dużo bardziej precyzyjnie np. ze stawkami z dokładnością do 2 miejsc po przecinku i tylko na pełen zwrot aktualnego łącznego kosztu gry przy wejściu remisu , z nastawieniem wtedy na zysk pochodzący wyłącznie z covera 1 i 2 na poprzednich etapach przed tym trafieniem remisu.
UWAGA: podany budżet 100j. został tu użyty jedynie przykładowo , dla ilustracji istoty takiej gry , w której skromna jego część ( tu 2j. czyli 2% ) buduje wygraną a lwia część budżetu ( tu 98 j. czyli jego 98% ) to zabezpiecza.
Te 2 j. na grę na typy 1 i 2 odzyskujemy z zyskiem 0.5-0.8j. każdorazowo gdy nie wystąpi remis w meczu , zaś ich pozorna strata następuje przy wejściu remisu , ale wysokość trafienia remisu oddaje to bezpośrednio lub w przypadku 8. etapu z sumy trafień pośrednich na etapach 1-7.
...............
Tak więc proszę sobie oszczędzić uwag typu: a co będzie jak remis nie wejdzie do 9. etapu itp. bo nikt rozsądny nie wchodzi do gry, nie mając w odwodzie strategii na wypadek wystąpienia czarnego scenariusza.
Przypominam też, że gospodarzem tego wątku jest @Admek69 i to ew. do niego proszę kierować uwagi i zapytania dotyczące tego co jest zawarte w samym tytule wątku , czyli tym jego pomyśle.
................
.