Hejka ????
Przy okazji kolejnej kolejki
CHL dwa słowa komentarza odnośnie szans drużyn z północy Europy.
Djurgarden - Mannheim - x2 - 1.74 - fortuna
( 2 ML - 2.26 - fortuna )
Gospodarze grający mocno w kratkę. Kilka meczów na styku nawet ze słabszymi rywalami. Ostatnio ograli Lulea na ich tafli i nie do końca mogę ocenić, czy to początek łapania formy, czy Lulea zagrała słaby mecz ( nie widziałem nawet skrótu ). Liderzey regularnie punktują w ostatnich meczach: Bergfors, Berlund, czy Holtz który sie przebudził. Delegaci z Mannheim dobrze weszli w sezon. Wprawdzie w lidze gonią Monachium, które jeszcze nie zasmakowało ligowej porażki w tym sezonie, ale
CHL to zupełnie inna bajka.
Niemcy są drużyną turniejową z wieloma atutami w składzie. Są reprezentanci kraju, są mocni Finowie, Kanadyjczycy. Bardzo dobry sezon rozgrywa Ben Smith. Obie ekipy odjechały pozostałym w grupie i tutaj sytuacja w miarę klarowna. Większa potrzeba punktów po stronie gospodarzy, ale mam przeczucie, że goście to wezmą.
Frolunda - Cardiff - 1 RT - 1.25 - Fortuna ????
Trudno wycisnąć jakiś sensowny kurs z tego zdarzenia, ale nie ma się co dziwić. O gospodarzu już kilka razy pisałem
Jest potrzeba punktów. Punktowo grupa mocno wyrównana ( co trochę dziwi ). Mając za plecami swoich kibiców i rywala pokroju Cardiff nie ma innej opcji niż pewne zwycięstwo w 60 minut. Trudno powiedzieć czy bramką, czy dwiema, ale pełna pula zostaje w Szwecji.
Skelleftea - Karpat - 2 ML - 1.84 - fortuna
Ciężki mecz się zapowiada. Liderzy tabeli, a za nimi goniący Bern. Obie ekipy będą chciały tu zgarnąć punkty. W Skelle może Hugg dzisiaj pogra coś więcej
ale ogólnie zespół na tą chwile rozczarowuje. Ogranie HV, czy Linkopings na nikim nie robi wrażenia. Z mocnymi ekipami od początku sezonu mają problem, ale może dziś przyjdzie przełamanie. To by było coś na tle mocnego rywala. Karpat wydaje się, że poukładało defensywe i zaczęli fajnie grać. Filozofia trenera i cele na sezon jasno określone. Dziś rywal trudny, waleczny, ale jeśli Karpat zagra swój
hokej i zachowają dyscyplinę w obronie, to wygrają. Zwróćcie uwagę na Raty Aku. 18- lat i talentu za trzech.
Trochę mam problem z meczem Monachium - Farje. Gospodarz z mocno doświadczoną i ograną turniejową kadrą. W zasadzie kompletny zespół. Rok temu finał. Mocne pierwsze formacje. Dobry goalie ( Birken ) i nie wiem co jeszcze, bo w DEL mało wnikam. Gra Farjestad ostatnio sie klei. Rozbity w pył Oskar, ale tam goalie sie ugotował. Poza tym kadrowo to jedna z najsłabszych ekip
SHL. Powiedziałbym nawet, ze nie na poziom
SHL. No i pytanie, czy Farjestad sie wystrzelało ? Takie mecze tworzą i kształtują team spirit.
Myślę, że Monachium to wygra z ewentualną dogrywką po kursie 1.76 - f.
Swoje mecze w rytmie 60 minut powinny też wygrać
HPK, Lulea, oraz będąca w dużej potrzebie punktowej i grająca na tą chwilę najlepszy
hokej w Liiga -
Tappara.
CHL rządzi się swoimi prawami. Kwestia podejścia, celów poszczególnych klubów. Ciekawe kto nas dzisiaj zaskoczy. Może
GKS