Witam wszystkich w nowym sezonie hokejowym.
W szczególności kolegów @rasijskij , @suomi @rybarz , @alpha , @pepo1990 , @ocelovyfanda , @spekul@nt , @jozzy22 , @gostek1989 , @wisla9110 , @typerbukmacher , @rekretyper
Jeżeli pominąłem kogoś to przez nieuwage, wybaczcie.
Zaczynam od Ligi Mistrzów , którą pod koniec sierpnia sezon zainauguruje większość hokejowej Europy.
Zaproponuje kilka spotkań i kombinacji a sami wybierzcie co komu pasuje
Yunost Mińsk – Lozanna
Mistrz Białorusi opiera głównie swój skład na zawodnikach mających zasilać klub Dynamo Mińsk oraz reprezentacje kraju, jego trzon stanowią Białorusini do 27 roku zycia z pewnymi wyjątkami , uzupełnieni kilkoma Rosjanami. Kalendarz rozgrywek białoruskich jest tak ułożony, że ekipy tego kraju bardzo szybko rozpoczynają przygotowania do sezon. Już na początku sierpnia rusza Puchar Białorusi i trzeba łapać forme. Jest to niewątpliwie handicap w początkowych meczach w rozgrywkach europejskich, który z powodzeniem wykorzystują. Po drugiej stronie szwajcarski klub z Lozanny, bardzo dobry poprzedni sezon zaowocował awansem do elitarnych rozgrywek ( bo trzeba jasno powiedzieć ze z roku na rok rozgrywki
CHL cieszą się coraz większą popularnością jak i zyskują na prestiżu) Klub również postarał się o to by solidnie przygotować się do rozgrywek i europejskich i krajowych, jest kilka ciekawych transferów, mogę wyroznic przyjście Teemu Pukinena i Josha Joorisa, ( drużynę postaram się bliżej opisac przy okazji rozpoczescia sezonu ligii szwajcarskiej ) trzon zespołu został utrzymany i dla mnie to szwajcarzy sa faworytem tego meczu, mysle ze ich skład jest mocniejszy a zawodnicy ograni w różnych rozgrywkach i stawiam na Lozanne
Lozanna RT kurs 2,54 STS
Lozanna z x kurs 1,63 STS
ZUG – Rungsted
V-ce mistrz Szwajcarii podejmuje mistrza Danii, ekipa Szwajcarka to solidny zespół, po kilka latach podchodów nareszcie udało się sprowadzić do druzyny bramkarza nr 1 tej ligi i reprezentacji Szwajcarii Leonardo Genoniego, wśród nabytków trzeba wymienić Jana Kovara i Erika Thorella a wiec zawodników o ugruntowanej pozycji i marce w Europie, którzy zresztą byli zawsze czołowymi ostaciam w klubach gdzie występowali, trzon liderów został utrzymany a całość prezentuje się bardzo solidnie. Mysle ze mistrz Danii mimo kilku dobrych wzmocnien nie będzie w stanie się przeciwstawić szwajcarkiej ekipie , która ma już doświadczenie na arenie europejskiej.
ZUG RT kurs 1,35 STS
ZUG minus 1,5 kurs 1,45
Farjestad – Banska Bystrzyca
Najlepszy zespół sezonu zasadniczego szwedzkiej
SHL i półfinalista tych rozgrywek wraca po trzech latach do ligi mistrzów. Mimo kilku ubytków przed tym sezonem ( Vitranen, Steen, Nygard, Zetterlund) zespół posiada w swoim składzie wielu doświadczonych i solidnych graczy ( Olofsson, Ryno, Nillson, Svensson) zespół wzmocnili najlepiej punktujący gracz ligi fińskiej Ville Leskinen i dobrze znani z
KHL Blum i Mozik oraz po dobrym sezonie w
AHL Victr Ejsdell. Mistrz Słowacki z Bystrzycy z dość znacznymi ubytkami w składzie , odszedł najlepszy strzelec Faille i obronca Marshal , kluczowi gracze Asselin , Sykora, Zigo buty na kołku zawiesił weteran Tomas Surovy, jest mnóstwo rotacji w składzie. Wśród istotnych uzupelnien składu można wymienić finów Jaaskalainena i Rasanena, Słowaków Hrnke i Gajana oraz amerykanina z Klagenfurtu Mitcha Wahla. W mojej ocenie zespół ze Słowacji będzie miał problem z odniesienie korzystnego rezultatu w Karlstad i stawiam tutaj na gospodarzy.
Farjestad RT kurs 1,35 STS
Farjestad minus 1,5 kurs 1,49
fortuna
Biel - Frisk Asker
Mecz debiutantów w rozgrywkach. Zespół Biel to ekipa może bez większych gwiazd, chociaż jak przejrzeć roster to znajdziemy tam byłych graczy z
NHL i reprezentantów Szwajcarii, w poprzednim sezonie czwarte miejsce w RS a później swietne występy w PO, gdzie dopiero w siódmym meczu ulegli w półfinale mistrzowi z Berna. Ich rywal z Norwegii to od wielu lat czołowy klub tego kraju, może bedacy trochę w cieniu dwójki Stavanger, Storhamar ale solidny na swoim podwórku w składzie mieszanka doświadczenia i młodości. W tej parze wyżej stawiam zespół z również mocniejszej ligi i ide w kierunku helvetów,
Biel RT kurs 1,5 STS
Możemy złozyc takie kupony
Lozanna RT Farjestad minus 1,5, ZUG minus 1,5, Biel RT ako 7,81 fortuna
Lozanna z x, Farjestad, ZUG, Biel RT ako 3,99 fortuna
Z innych meczy zgadzam się z kolegą @rybarz co do czeskich zespołów. Pilzno będzie znów mocne , zespół ma doświadczenie w tych rozgrywkach a mistrz Finlandii stracił kilku liderów, najlepiej punktującego Turonena, istotnych graczy Leino, Tuulole, Pajanena posiłki nie wiadomo jak się spiszą ale mam wrazenie ze bilans nie jest dodatni, choć może ktoś ze zdolnej młodzieży zaskoczy w sezonie, niemniej jednak sadze ze Pilzno nie przegra a wg mnie nawet wygrają u siebie ten mecz
Podobnie
Liberec , jakość składu i jego głębia przeważą i ekipa z wyspo brytyjskich nie poradzi sobie, do tego dołożyłbym ekipe
Hradec Kralove, solidny zespół a jeszcze dołożono jakości i tez będzie moc w tym sezonie, mysle ze mistrz Angli z całym szacunkiem ale to nie tej klasy ekipa.
Taki czeski tripel:
Pilzno z x, Liberec i HK RT ako 2,65 fortuna
Z pozostałych meczy wg mnie gracze Ocelari nie są bez szans w pojedunku z Pelikanami z Lahti, spodziewam się także zwycięstw ekip Lulea, Tappara i Froluda.
Wszystkie uwagi mile widziane, zapraszam do merytorycznej dyskusji i pisania typów. Pozdrawiam