>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

Chemia

nowak 0

nowak

Użytkownik
Jesli ten temat będzie przeszkadzał administracji prosze o usunięcie.

Znowu potrzebna mi Wasza pomoc - nie pierwszy raz zresztą...

Otóż mam na chemie napisac referat na temat: Kraking i reforming.

Szukałem w ksiązkach i na necie ale bardzo mało o tym jest - moze ktos dziwnym zbiegiem okoliczności ma jakies teksty, informacje a moze sam pisał referat na ten temat.

Jest mi to bardzo potrzebne ponieważ jestem....... zagrożony z tego &quot;genialnego&quot; przedmiotu...

Naprawde prosiłbym o pomoc. Jesli chcecie cos w zamian - abym Wam na przykład zapłacił czy cos w tym stylu - nie ma sprawy - nawet pocztą wyśle kase ;)

fokus 0

fokus

Użytkownik
heh ja też jestem zagrożony i też mam napisać referat ???? tyle że na temat Alkanów :p

lalo 36

lalo

Forum VIP
Ku*wa ja też jestem zagrożony i w poniedziałek piszę kart. ale to jest tak zryte że nie umiem się nauczyć :/ Ojjjjjjj będzie ciężko ... Po co mi takie za przeproszeniem gó*wno ? :/

nowak 0

nowak

Użytkownik
Ku*wa ja też jestem zagrożony i w poniedziałek piszę kart. ale to jest tak zryte że nie umiem się nauczyć :/ Ojjjjjjj będzie ciężko ... Po co mi takie za przeproszeniem gó*wno ? :/
A z czego ta kartkowka ?? ????

roy. 187

roy.

Forum VIP
Mialem 1 z chemii na polrocze, wystarczyly korki i jest ???? Ta cala chemia wcale taka trudna nie jest, wystarczy dobry nauczyciel ...

nowak 0

nowak

Użytkownik
Mialem 1 z chemii na polrocze, wystarczyly korki i jest ???? Ta cala chemia wcale taka trudna nie jest, wystarczy dobry nauczyciel ...
Ja bym powiedział ze chemia jest łatwa tylko po co mi to wogóle kogo to obchodzi... Na dodatek mam takie oceny: 1,1,4. pierwsza kosa za zeszyt (bo go nie wziołem a jej sie zachciało prace domową sprawdzać) dugą kose dostałem za zgłoszenie nieprzygotowania a czwóreczke wyrwałem ze sprawdzianu. Nie ma sprawiedliwosci na tym świecie...

Lalo to z czego masz tą kartkowke ?? ????

roy. 187

roy.

Forum VIP
Ja bym powiedział ze chemia jest łatwa tylko po co mi to wogóle kogo to obchodzi... Na dodatek mam takie oceny: 1,1,4. pierwsza kosa za zeszyt (bo go nie wziołem a jej sie zachciało prace domową sprawdzać) dugą kose dostałem za zgłoszenie nieprzygotowania a czwóreczke wyrwałem ze sprawdzianu. Nie ma sprawiedliwosci na tym świecie...

Lalo to z czego masz tą kartkowke ?? ????
i ona ci za takie oceny nie chce postawic 2 ? ???? ????

nowak 0

nowak

Użytkownik
i ona ci za takie oceny nie chce postawic 2 ? ???? ????
No własnie ona jest niedorobiona, głupia i wogóle !!!!!!!! A kumpel ma 1,3 - trójke za zeszyt a kose ze sparwdzianu i on nie jest zagrożony !!!!

Na szczęscie teraz idzie juz na emeryture uffff.... ????

lalo 36

lalo

Forum VIP
Z :
Aldehydy i ketony - właściwości chemicze
Aldehyfy, ketony - budowa i nazewnictwo
alkohole
Masakra ! ;/ Ty to się masz fajnie bo napiszesz referat o loozik a ja ? Ja i połowa mojej klasy :] Nie wiem co to będzie ... Najchętniej wbiłbym kose w plecy babce z chemi ... Wrr :Z :
alkohole
Masakra ! ;/ Ty to się masz fajnie bo napiszesz referat o loozik a ja ? Ja i połowa mojej klasy :] Nie wiem co to będzie ... Najchętniej wbiłbym kose w plecy babce z chemi ... Wrr :[

nowak 0

nowak

Użytkownik
Z :
alkohole

Masakra ! ;/ Ty to się masz fajnie bo napiszesz referat o loozik a ja ? Ja i połowa mojej klasy :] Nie wiem co to będzie ... Najchętniej wbiłbym kose w plecy babce z chemi ... Wrr :[
O kurde - takich cudów to ja jeszze nie miałem - pierwsze słysze o takich rzeczach wogóle. No to moge Ci zyczyc tylko powodzenia bo zdac trzeba ????

gorillaz 0

gorillaz

Użytkownik
hueha znam ten ból:pP
tez mialem poryta babe z chemi...ale zawsze jakos wbilem sobie troche teori do glowy, bo z zadan jestem nemoooo xD

wogole to ja jestem zwolennikiem takiej szkoły jak w USA.
Wybierasz przedmioty na jakie chodzisz i robisz to cco Cie interesuje;]

lalo 36

lalo

Forum VIP
No ale bez przesady :] Ta babka się w ogóle nie śmieje :] Kilka razy się zaśmiała co powiedziała że nad udupi :p i to wszystko, lekcje dla dobrych uczniów na pewno przeprowadza dobre ale dla słabszych takich jak ja to jakaś magia, ona z tym leci jak odrzutowiec, ja się patrzę na kumpla i wbrech bo o co tutaj kaman :p A to co teraz mama to na serio dosyć trudne, i trzeba wszystko zrobić żeby napisać to pozytywnie :p Gorillaz ja też jestem za tym, np. żeby zrobić tak : z czego się piszę maturę na to się chodzi a przynajmniej żeby nie kosiły babki z tego z czego nie będziesz pisał tego egzaminu dorosłości :p Nowak nie dzięki !!

matex 0

matex

Użytkownik
Z :
alkohole

powiem ci ze jestem w II LO i miałem to na poczatku roku i chyba miałem z tego 4 .. jutro cos mozemy ogranac z tego jak chchesz ????

anapolon 88

anapolon

Użytkownik
chemia jest banalna nie wiem jakim cudem mozna byc zagrozonym z chemi , rozumiem byc zagrozonym z fizyki to normalne sam bylem zagrozony w I liceum i na polrocze w III, ale z chemi mialem zawsze na koniec 4 i jakos nie bylo problemu, dodam ze mialem w liceum rozszerzoną chemie

konradk18 0

konradk18

Użytkownik
chemia jest banalna nie wiem jakim cudem mozna byc zagrozonym z chemi , rozumiem byc zagrozonym z fizyki to normalne sam bylem zagrozony w I liceum i na polrocze w III, ale z chemi mialem zawsze na koniec 4 i jakos nie bylo problemu, dodam ze mialem w liceum rozszerzoną chemie
To ja powiem tak fizyka jest banalna, nie wiem jak można być zagrożonym z fizyki.
A z drugiej strony jesteś dziwnym człowiekiem i poniżasz innych, dla Ciebie jest banalne coś innego , a dla drugich jeszcze coś innego. Zamiast pisać bez sensowne rzeczy byś lepiej pomógł, jeśli dla Ciebie chemia jest taka banalna.

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
tu jest troszke:

Procesy rozkładowe w przeróbce ropy naftowej. Kraking i reforming
Procesy rozkładowe są to kontrolowane procesy rozkładu termicznego, których celem jest przemiana różnych frakcji otrzymywanych z ropy naftowej na składniki paliw silnikowych dobrej jakości oraz na surowce dla przemysłu petrochemicznego. Obecnie znanych jest wiele odmian procesów rozkładowych, za pomocą, których można przerabiać praktycznie każdy z destylatów uzyskiwanych z ropy. Największe znaczenie mają dwa rodzaje procesów: kraking i reforming.

Krakingiem nazywa się kontrolowane procesy rozkładu termicznego węglowodorów i cięższych destylatów naftowych, prowadzone w celu otrzymania produktu o mniejszej 50przeciętnej masie cząsteczkowej i o zmiennym typie budowy. Ponieważ benzyny destylacyjne nie pokrywają olbrzymiego zapotrzebowania na ten rodzaj paliw, głównym celem krakingu jest w praktyce wytwarzanie benzyny destylatów próżniowych. Obok benzyn rozkładowych w procesie krakingu tworzą się cięższe produkty – nafty i oleje napędowe oraz produkty lżejsze –wodór i węglowodory gazowe. Wydajność benzyny i innych produktów zależy od rodzaju surowca, temperatury, ciśnienia i czasu trwania procesu.

Podczas krakingu zachodzą zarówno reakcje rozkładu, jak i polimeryzacji oraz kondensacji. Wzrost temperatury i niskie ciśnienie sprzyjają reakcją rozkładu. Wpływ czasu trwania procesu przejawia się w tym, że pierwotne produkty rozkładu w coraz większym stopniu ulegają reakcją wtórnym, co w konsekwencji wywołuje zmiany składu produktu końcowego. Trwałość węglowodorów zależy od ich rodzaju i masy cząsteczkowej. Cięższe węglowodory ulegają krakingowi w niższych temperaturach niż ich lżejsze homologi. Najmniej trwałe są węglowodory parafinowe, ulegające w temp. 400-500C krakingowi z odszczepieniem wodoru i rozpadem na lżejsze parafiny i olefiny. Węglowodory naftenowe są trwalsze od parafinowych, a najtrwalsze są węglowodory aromatyczne, w znacznym stopniu ulegające podczas krakingu kondensacji i koksowaniu.

W praktyce można wyróżnić dwie podstawowe odmiany tego procesu: kraking termiczny i kraking katalityczny. Największe wydajności benzyny (50-60%) uzyskuje się podczas krakingu termicznego oleju napędowego, prowadzonego w temp. Ok. 5000C pod ciśnieniem 60-100at. Ostatnio coraz bardziej rozpowszechniają się metody krakingu katalitycznego, w których osiąga się ok. 30% wydajności wartościowej wysokooktanowej benzyny.

Jako katalizatory krakingu stosuje się syntetyczne glikokrzemiany. W warunkach procesu rozkładowego katalizator jest aktywny zaledwie w ciągu kilku minut, po czym należy go zregenerować przez wypalenie osadzonego na powierzchni koksu. W metodzie krakingu z katalizatorem w fazie fluidalnej regenerację prowadzi się w sposób ciągły.

Reforming benzyn jest rodzajem przeróbki rozkładowej, którego cel stanowi podwyższenie liczby oktanowej benzyn destylacyjnych i rozkładowych. Istnieje kilka odmian procesu reformingu, w których uzyskuje się wzrost LO benzyn, w wyniku reakcji cyklizacji, aromatyzacji, polimeryzacji i izomeryzacji pierwotnych składników surowca.

Reformingowi poddaje się zazwyczaj benzynę ciężką, przy czym w reformowanym surowcu zwiększa się zawartość rozgałęzionych alkenów, wskutek czego dwukrotnie wzrasta wartość LO (przeciętnie od ok.30-80). Na największą skalę stosuje się procesy reformingu katalitycznego. Jednym z ważniejszych procesów tego rodzaju jest, reforming wobec katalizatora platynowego – tzw. platformowanie. Prowadzi się je w temperaturze 450-550C pod ciśnieniem do 50 at. Przy odpowiednim doborze surowca (benzyny o wąskim zakresie temperatur wrzenia) z produktów reformingu katalitycznego uzyskuje się indywidualne węglowodory aromatyczne: benzen, toluen, ksyleny, etylobenzen.

Cennymi produktami ubocznymi reformingu są także gaz płynny oraz wodór, tworzący się w reakcjach odwodornienia i aromatyzacji.

emdzej 0

emdzej

Użytkownik
też miałem 1 na semestr z chemi...żal nauczycielke mam , poza tym kazała nam zaliczać jakieś konfiguracje elektronowe ( śmiech na sali np. 1s2 2 s2 2 p6 3s2 itd . PO CO TO KOMU ?! ) Teraz mam oceny 3 3 2 2 i ciekawe czy postawi mi 3 .Tyle potrzebuje żeby zdac :/

Do góry Bottom