Dyscyplina: Piłka nożna -
Championship
Godzina: 18:00
Spotkanie: (5 spotkań zawartych w treści analizy)
Typ: AKO BOOST - W każdym spotkaniu padnie 2 lub więcej bramek
Kurs: 5.00
Bukmacher:
Fortuna
Analiza:
Do rozegrania jest dzisiaj pięć spotkań w ramach ligi
Championship:
Nottingham - Fulham
Brentford - Charlton
Luton - Barnsley
Reading - Huddersfield
Cardiff - Blackburn
Zadaniem na dzisiaj jest oszacować, na ile procent jest prawdopodobne, że każda z wymienionych wyżej konfrontacji zakończy się strzeleniem minimum dwóch bramek, niezależnie od strony strzelającej. Jeżeli okaże się, że współczynnik ten jest wyższy niż ten szacowany przez bukmachera (~20%), typ będzie godny uwagi. Za składniki o najwyższej wadze biorę pod uwagę cztery wytyczne: a) historię bezpośredniej rywalizacji w ciągu ostatnich 36 m-cy, b) historię bezpośredniej rywalizacji gdzie dzisiejszy gospodarz także był gospodarzem, c) liczbę bramek w ostatnich spotkaniach, d) odsetek spotkań gdzie wystąpił over 1.5 gola w ostatnich kolejkach.
Zacznijmy od spotkania
Nottingham - Fulham. Tutaj bramki lubią padać, czego dowodem jest fakt, że na przestrzeni ostatnich trzech lat w każdym meczu padały minimum dwie bramki (odpowiednio 3, 2 i 4). Ten najwyższy wynik bramkowy padł wówczas, gdy Nottingham grał u siebie, czyli sytuacja taka jaka będzie miała miejsce dzisiaj. W dodatku na przestrzeni ostatnich sześciu lat obydwie ekipy rywalizowały ze sobą dziewięciokrotnie, i za każdym razem padały co najmniej dwa gole. W ostatnich czterech spotkaniach z udziałem Nottingham trzykrotnie padły minimum dwa gole, podobnie jak w przypadku Fulham. Szacowane szanse na over 1.5 gola:
88%.
Następnie na tapetę bierzemy spotkanie
Brentford - Charlton. W ostatnich trzech latach tylko raz obydwa zespoły grały przeciwko sobie i Charlton wygrał u siebie 1:0. Ponad 4 lata temu miało miejsce ostatnie spotkanie Griffin Park należącym do Brentford. Mecz zakończył się wynikiem 1:2. Jednak było to na tyle dawno, że trudno wynik ten brać pod uwagę do wyliczania szans na jego powtórzenie. Spośród czterech ostatnich spotkań z udziałem Brentford trzykrotnie padało więcej niż 1.5 gola (Brentford strzelił dziewięć bramek), a współczynnik ten w przypadku Charlton wynosi zero. Bretnford strzela najwięcej bramek w lidze - u siebie 40 na każde 20 spotkań, więc mecz ten prawie na pewno zakończy się wynikiem under 2.5 gola. Całkiem spore szanse daje się na rozstrzygnięcie tego spotkania wynikiem 1:0 bądź 2:0. Natomiast szanse na over 1.5 gola szacuję na poziomie
65-70%.
Teraz pod lupę bierzemy spotkanie
Luton - Barnsley. W ciągu ostatnich trzech lat grali ze sobą trzykrotnie, i w dwóch przypadkach doszło do strzelenia co najmniej dwóch goli. W jednym przypadku, kiedy Luton grał u siebie, konfrontacja zakończyła się bezbramkowym remisem. W czterech ostatnich spotkaniach z udziałem Luton, trzykrotnie padł over 1.5 gola, a tylko dwukrotnie w ostatnich spotkaniach z udziałem Barnsley. Natomiast obydwa zespoły mają całkiem dobry współczynnik overów w tym sezonie - dla Barnsley jest to 31 na 40 rozegranych spotkań (73%), zaś dla Luton - 34 na 40 spotkań (83%). Są to dwa najsłabsze zespoły w tabeli - w takim meczu trzeba wykazać się skutecznością strzelecką. Szacowane szanse na over 1.5 gola w dzisiejszym spotkaniu:
60%.
Reading - Huddersfield to spotkanie, w którym kibice nie powinni narzekać na brak bramek. Po raz ostatni obydwa zespoły rywalizowały ze sobą w zeszłym roku w sierpniu, i wówczas Reading wygrał na wyjeździe 2:0. Trzy z ostatnich czterech spotkań z udziałem Huddersfield zakończyły się co najmniej dwiema bramkami, ale co ciekawe - w tym roku ani razu w meczu wyjazdowym z udziałem Huddersfield nie padły mniej niż dwie bramki. Jeśli chodzi o Reading, to wszystkie cztery ostatnie mecze z ich udziałem kończyły się minimum dwiema bramkami, a w sumie padło ich trzynaście co daje średnią 3,25 na mecz. Ponadto wszystkie siedem ostatnich spotkań ligowym z tym udziałem kończyło się wynikiem over 1.5 gola. Zaś sześć ostatnich spotkań ligowych z udziałem dzisiejszych gospodarzy kończyło się minimum dwiema bramkami. Od początku sezonu 81% spotkań z udziałem obydwu drużyn kończyło się co najmniej dwiema bramkami. Szacowane szanse na over 1.5 gola w dzisiejszym spotkaniu:
87%.
I wreszcie
Cardiff - Blackburn. W zeszłym roku, gdy Blackburn podejmował dzisiejszych rywali u siebie, mecz zakończył się bezbramkowym remisem. Tylko dwa spośród ostatnich czterech meczów z udziałem Cardiff kończyło się strzeleniem minimum dwóch goli. W przypadku Blackburn współczynnik ten wynosi 100 procent. Ponadto sześć ostatnich spotkań z udziałem Blackburn to over 1.5 gola, a bardzo dawno temu, bo w drugiej połowie października, po raz ostatni wyjazdowy mecz z udziałem Blackburn przyniósł mniej niż dwa gole. W przypadku Cardiff często zdarzają się bezbramkowe remisy. To powoduje, że tylko 71% spotkań od początku sezonu z ich udziałem kończyło się wynikiem over 1.5 gola. Współczynnik ten w przypadku Cardiff jest wyższy i wynosi 78%. Szacowane szanse na over 1.5 gola w dzisiejszym spotkaniu:
65%.
Po przemnożeniu przez siebie ww. współczynników sumaryczne szanse na powodzenie dzisiejszego typu dnia rozkładają się na poziomie c.a. 20 procent. Typ nie jest więc dużym value, ale proponowany boost uwzględnia rezygnację bukmachera z marży. I to mnie przekonuje w kontekście postawienia na taki właśnie scenariusz.