Jako, że jutro czasu na analizy nie będzie to dzisiaj już napiszę trochę o wydarzeniach niedzieli.
Takie mecze jak Gremio-Coritiba, Bahia-Botafogo czy Palmeiras-Santos odpuszczam, gdyż we wszystkich tych przypadkach drużyny są zbliżone do siebie poziomem. Ktoś powie, że Santos mocno osłabiony ale nie zapominajmy, że to derby, a poza tym trener Ramalho ma coś do udowodnienia Palmeirasowi za rok 2009. Pozostałe mecze jak dla mnie zbyt wyrównane. Również chyba odpuszczę mecz Figueirense-Ceara. Fakt, że u siebie Figueira jest bardzo mocna, no ale kiedyś punkty stracić u siebie muszą, a Vozao uskrzydleni wysokim zwycięstwem z Atletico MG mogą zrobić chociaż ten punkt. No to jazda z analizami na 3 mecze:
Na Engenhao dojdzie do największych derbów Rio de Janeiro. Naprzeciw siebie staną Fluminense i Flamengo. Ten mecz to nie tylko starcie derbowe, ale również spotykają się dwaj ostatni mistrzowie Brazylii więc będzie co oglądać.
Faworytem według mnie są nominalni goście tego meczu czyli Flamengo. Fla zaczęli wygrywać i od razu znaleźli się w samej czołówce z 16 punktami na czele. Co musi cieszyć wszystkich sympatyków Fla to dobra postawa Ronaldinho, a poza nim dobrze sobie radzi cała reszta. W starciu z Fluminense trener Luxemburgo będzie mógł skorzystać z pełni składu więc problemów kadrowych brak. Ostatnio wygrali 3 spotkania z rzędu więc teraz czas na odniesienie kolejnego zwycięstwa. Dla Fla będzie to drugie spotkanie derbowe w tym sezonie, w pierwszym zremisowali 0:0 z Botafogo. Fluminense jak na razie radzi sobie nieźle, bo 12 punktów w wykonaniu obecnego mistrza na pewno nie zachwyca ale też nie jest wynikiem najgorszym. Fluminense w środku tygodnia odpoczywali, gdyż ich mecz z Santosem został przełożony. Tak więc wypoczęci przystąpią do tego derbowego pojedynku ale nie mają się zbytnio czego cieszyć. Conca odszedł do Chin i jego brak będzie bardzo widoczny, bo to ich mózg zespołu. Według mnie Conca stanowił jakieś 50% zespołu w ofensywie więc trochę będzie to widoczne. Poza tym kontuzjowani są Leandro Euzebio, Deco, Araujo, Julio Cesar, Ricardo Berna, Mariano, a na CA jest Fred czyli osłabień mnóstwo. Ciekawe jak trener Abel Braga sobie poradzi z takimi problemami, bo ma na pewno ciężki orzech to zgryzienia, a mecz niezwykle ważny. Moim zdaniem warto pograć na Flamengo, gdyż w opisanej przeze mnie sytuacji chyba zdają się być faworytem.
Fluminense
Diego Cavalieri; Diogo, Gum, Mario Rosario, Carlinhos; Souza, Diguinho, Edinho, Marquinho; Ciro, Rafael Moura
Flamengo
Felipe; Leo Moura, Ronaldo Angelim, Welinton, Junior Cesar; Thiago Neves, Airton, Willians, Renato Abreu; Ronaldinho, Deivid
Moje typy:
Flamengo DNB @ 1,75 SB 
Flamengo lub X @ 1,40
Na Arena do Jacare dojdzie do meczu derbowego dwóch drużyn z Belo Horizonte. Ten mecz chyba warto opisać w punktach:
-Obie drużyny słyną z gry ofensywnej oraz słabej obrony
-Mecze derbowe z stanie Minas Gerais bardzo często kończą się wysokimi wynikami
-Jeśli spojrzymy w H2H obu ekip to na ostatnich 6 meczów między tymi drużynami wszystkie kończył się bts-ami, a w tylko jednym nie było overa
-Atletico jest w fatalnej dyspozycji co pokazuję passa 3 porażek z rzędu, w których stracili aż 11 goli
-America ma w swoich szeregach wicelidera klasyfikacji strzelców Alessandro, który jako wychowanek Americi na pewno zrobi wszystko, by zadowolić kibiców w derbach
Podsumowując oczekuję tutaj ciekawego meczu, w którym padnie sporo goli. Oczywiście też warto pograć na gości tego spotkania, bo kursy na to spotkanie są bardzo dziwne i ja się z nimi nie zgadzam.
Atletico
Giovanni; Patric, Leo Silva, Rever, Guilherme Santos; Caio, Richarlyson, Gilberto, Serginho, Renan Oliveira; Magno Alves
America
Flavio; Sheslon, Anderson, Gabriel, Gilson; Rodriguinho, Leandro Ferreira, Dudu, Amaral; Alessandro, Fabio Junior
Moje typy:
BTS @ 1,615 
Over 2,5 @ 1,615
America over 0,5 @ 1,45
America(+1) @ 2,25
America(+2) @ 1,40
Na Serra Dourada dojdzie do meczu drużyn z dwóch przeciwnych biegunów tabeli. Atletico Goianiense, które jest jednym z głównych kandydatów do spadku, a ich rywalem będzie jednym z głównych kandydatów do tytułu Corinthians. Faworytem rzecz jasna są goście z Sao Paulo. Corinthians ma bardzo mocny skład co widać po samych nazwiskach. W ataku mamy młodego Williana, który wspiera doświadczonego już Liedsona. To właśnie ta dwójka zagra jutro w ataku więc Tite zmienia ustawienie z 4-3-3 na 4-4-2. Timao przed tym meczem praktycznie bez osłabień. Jedynym brakiem jest Alessandro, który dalej leczy kontuzję ale Weldinho tak świetnie się wprowadził do zespołu, że jego brak nie jest wcale odczuwalny. Co innego Atletico Goianiense, które kilka istotnych braków ma. Vitor Junior, Agenor to zawodnicy podstawowi. Preto, Felipe Brisola czy Anailson też mogliby znaleźć sobie miejsce w składzie od czasu do czasu. Tak więc trener PC Gusmao ma sporo braków i problemów. Atletico i tak spisuję się ponad to co było zakładane przed sezonem. Ostatnio sprawili kolejną niespodziankę na wyjeździe remisując z Botafogo. Jednak moim zdaniem różnica klas obu zespołów sprawi, że jutro spokojnie kolejne 3 punkty zgarną Timao, a kursy na nich całkiem przyzwoite.
Atletico GO
Marcio; Rafael Cruz, Anderson, Gilson, Thiago Feltri; Thiaguinho, Pituca, Romulo, Bida; Anselmo, Marcao
Corinthians
Julio Cesar; Weldinho, Chicao, Leandro Castan, Fabio Santos; Ralf, Danilo, Paulinho, Alex; Willian, Liedson
Moje typy:
Corinthians @ 2,20 SB
Corinthians DNB @ 1,60