>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Bundesliga sezon 2010/2011

Status
Zamknięty.
akarin 0

akarin

Forum VIP

Pierwsza kolejka nowego sezonu już za niecały miesiąc, dlatego też chciałbym poznać Wasze zdanie na temat tego jak może, według Was, przebiegać ten sezon Bundesligi. Kto zostanie czarnym koniem, czy może jedna z wielkich drużyn rozczaruje tak jak Hertha w poprzednim sezonie?
Czego oczekujecie po tym sezonie Bundesligi, kto zostanie mistrzem, kto spadnie, który trener pożegna się z pracą a który dokona jakiegoś cudu?
I przede wszystkim, jakie są wasze zakłady przedsezonowe H2H. Tematyka jest nieograniczona, więc zachęcam każdego do wypowiadania się, każda opinia jest ważna.
Na początek ankieta, w której możecie wybrać zespół, który Waszym zdaniem zostanie mistrzem Niemiec.
Zapraszam do dyskusji.

doberman 4,8K

doberman

Forum VIP
Jestem bardzo ciekaw co w tym sezonie pokaże Wolfsburg drużyna dokonała ciekawych wzmocnień Kjaer,Mandzukic , Cicero oraz kilku powracających z wypożyczeń. Nie odszedł nikt znaczący. Dlatego ciekawi mnie ich dyspozycja w tym sezonie. Równie ciekawy jestem formy &#39;&#39;Czerwonych diabłów&#39;&#39; nazywany jest tak zespół Kaiserslautern wracają do elity i na pewno tanio skóry nie sprzedają.

rickyfcb 159

rickyfcb

Użytkownik
Uważam iż &#39;majstra&#39; obroni drużyna Bayernu. Jednak jestem również ciekawy co pokaże Wolfsburg po tych transfer, nie mniej ciekawy jestem jak Raul poradzi sobie z Niemieckim stylem gry w piłkę i czy stanie się jednym z najlepszych napastników Bundesligi.

jagr 10,9K

jagr

Użytkownik
Bayern jest zdecydowanym faworytem ,mnie bardziej ciekawi jak zagra Lewandowski w Borussi juz w pierwszej kolejce ;)

bayern91 0

bayern91

Użytkownik
W mojej opinii mistrz moze byc tylko jeden i bedzie nim Bayern, natomiast co do formy pozostalych druzyn bedzie pewnie jak zwykle na poczatku ligi sredniaki beda sie pokazywac z dobrej strony jak to ma zawsze w zwyczaju robic frankfurt, ale po paru kolejkach wszystko sie unormuje. Ciekawi mnie rowniez potawa Kroosa ktory wrocil do Bayernu po wypozyczeniu do Leverkusen. W Leverkusen spisywal sie bardzo dobrze ale w Monachium jest niewatpliwie wieksza konkurencja i ciekawe jak Toni spisze sie w rywalizacji z Robbenem czy Ribberym( z tego co czytalem Van Gaal przymierza go na lewe skrzydlo)
co do bayernu musze powiedziec ze ciekawi mnie rowniez jak zakoncza sie spekulacje transferowe co do Mario Gomeza, co prawda w Bayernie jak na razie sie nie sprawdzil, ale moze warto mu jeszcze zaufac?? Sam do konca nie wiem, jednak jestem zdania ze FCB powinni pozbyc sie jednego napastnika w mojej opinii powinien byc to Klose, ktory ma juz swoje lata, co prawda blysnąl forma na mundialu ale w mojej opinii nie wniesie juz nic dobrego do gry monachijczykow

S 381

szczurek

Użytkownik
Ja bym się wcale nie ździwił, jakby szyki Bayernowi mógł pomieszać Hamburg. Spójrzmy w ich skład:
W Bramce mają sprowadzonego z Herthy Jaroslava Drobnego, który był wyróżniającym się zawodnikiem w poprzednim sezonie. Do tego w obwodzie doświadczony Frank Rost.
W Obronie, na bokach Dennis Aogo i Guy Demel. Dwaj ofensywnie usposobieni boczni obrońcy, którzy mogą robić sporo wiatru na skrzydłach. Obydwaj grali na MŚ w RPA. Na środku, para Mathijsen - Westermann. Mathijsen zaliczył świetny występ na mundialu, i od paru lat nie schodzi ze swojego poziomu. Do tego Westermann, jeden z najlepszych stoperów Bundesligi sprowadzony z Schalke. Na ławce solidni Rozehnal i Jansen.
Pomoc. Na skrzydłach Eljero Elia, który może być gwiazdą tego sezonu, i Jonathan Pitroipa. Za rozegranie piłki będzie odpowiadał Trochowski, wspomagany przez Ze Roberto. Na trudniejsze mecze Armin Veh może sięgnąć po defensywnych pomocników - Gojko Kacara lub Davida Jarolima.
Na koniec atak. Mamy tutaj Ruuda Van Nisterlooya, który w mojej opinii jest obecnie najlepszym napastnikiem na świecie. W każdej lidze gdzie grał zdobywał koronę Króla Strzelców. Był najlepszym snajperem w Holandii, w barwach PSV Eindhoven, najlepszym snajperem w Anglii, w barwach Manchesteru United, i najlepszym snajperem w Hiszpanii w barwach Realu Madryt. W całej seniorskiej karierze zdobył 274 gole. Jeśli tylko kontuzja nie zabrała mu &quot;tego czegoś&quot; (w co wątpie, bo przeszedł już wiele kontuzji, i zawsze wracał do formy) to będzie wielką gwiazdą Bundesligi. Jako partnera będzie miał Mladena Petricia, lub Jose Paolo Guerrero.
Według mnie buki nie doceniają tej ekipy. A kurs 16,00 jest śmieszny (wyżej stawiane są szansę Bayernu, Schalke, Leverkusen i Werderu). Za drobne można zagrać.
Pozdrawiam.

vdv 66

vdv

Użytkownik
Fajnie, że Szczurek opisał drużynę z Sylvesteralle 7, ale nie do końca ma we wszystkim rację. Teraz ja postaram się nakreślić jak wygląda sytuacja w Hamburgu.
Hamburger SV 2010/11​

Bramkarze: Frank Rost, Wolfgang Hesl, Tom Mickel, Jaroslav Drobny
Fanom piłki nożnej na pierwszy rzut oka na pewno rzucają się w oczy dwa nazwiska. Rost i Drobny. Dwójka świetnych bramkarzy, ze sporym doświadczeniem i jeszcze większymi umiejętnościami. Ruch transferowy jakim było kupienie Czecha do bramki HSV uważam za bardzo przemyślany. Po pierwsze to zapewnienie rywalizacji w bramce, której Frank w tamtym sezonie nie miał wcale. Rywalizacja jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Drugim argumentem przemawiającym za tym, że to przydatny transfer jest to, że Rost nie długo zakończy karierę. Może po tym sezonie, może po dwóch. W takim przypadku HSV ma z miejsca bramkarza numer jeden do bramki i się martwić nie musi. Teraz nasuwa się pytanie tylko kto wygra tą rywalizację. Szczerze mówiąc nie wiem. Jeśli to Rost zasiądzie na ławce rezerwowych będzie mi go trochę szkoda, bo w tamtym sezonie nie raz na ratował tyłek.
Obrońcy: Dennis Diekmeier, David Rozehnal, Heiko Westermann, Joris Mathijsen, Dennis Aogo, Marcell Jansen, Guy Demel, Lennard Sowah, Collin Benjamin, Miroslav Stepanek
Nazwiska w obronie imponujące. Dwóch brązowych medalistów i jeden wicemistrz świata. Jeden z nich będzie musiał zasiąść na ławce. Mowa tu oczywiście o Jansenie bądź Aogo. Oczywiście zdecydowanie większą szansę na grę na lewej obronie ma Aogo. Rozegrał na tej pozycji cały poprzedni sezon i spisał się na niej bardzo dobrze. Do tego dochodzi to, że Jansen może swobodnie zagrać na lewej pomocy i to tam go widzę. Tak więc lewa obrona - Dennis Aogo. Po drugiej stronie obrony HSV też ma dwóch bardzo dobrych graczy na tę pozycję, chodzi o Demela i Diekmeiera. Diekmeier, przyszła gwiazda Niemieckiej reprezentacji i bardzo duży talent przyszedł tego lata z Nurnberg. Demel doświadczony reprezentant Wybrzeża Kości Słoniowej. Tutaj sprawa jest bardziej otwarta niż na lewej obronie. Obaj w moim mniemaniu mają mniej więcej równe szanse na grę. Środek obrony dla mnie jest jasny i oczywisty. Mathijsen - Westermann. Same nazwisko już mówią naprawdę dużo, świetni stoperzy, ze sporym ograniem. Takiej pary środkowych brakowało w HH od dwóch lat, kiedy to w środku grał obecny dyrektor sportowy Reinhardt z Mathijsenem. Szczurek napisał, że Rozehnal jest solidny. Wybacz, ale to nie prawda. Nie ma w tym nawet trochę prawdy. Jako wierny fan HSV obejrzałem w tamtym sezonie prawie wszystkie mecze HSV (wychodzi coś około 35 - więc sporo). I dla mnie ten człowiek jest stracony, może w ogóle nie istnieć. To jest kaleka. Żeby popełnić takie błędy jakie on popełnia trzeba by to chyba potrenować. Nie da się inaczej. Człowiek katastrofa. Jego miejsce to polska C-klasa. Ale dobra, na ławce środkowych obrońców też mamy, bo jest młody Sowah, który sparingach reprezentuje się świetnie no i Rozehnal. Jako, że Sowah ma tylko 17 lat, to w razie jakiś kontuzji na pewno będzie pojawiać się będzie Czech. Oby nie.
Pomocnicy: Ze Roberto, Eljero Elia, Robert Tesche, David Jarolim, Piotr Trochowski, Romeo Castelen, Jonathan Pitroipa, Christian Groß, Tomas Rincon, Sören Bertram, Mickael Tavares, Änis Ben-Hatira, Hanno Behrens, Gojko Kacar
Trzeba zacząć od tego, że pomocników jest trochę za dużo. Teraz problemem jest to z którym Panami się pożegnać. Ja jestem za tym, żeby sprzedać Tavaresa i Ben Hatire wypożyczyć. Tavares i Rincon to zawodnicy o podobnej specyfice, ale to Rincon ma większe umiejętności i może zagrać na prawym boku obrony. Trochowskim zainteresowane Galatasaray i jest szansa, że odejdzie. Nawet byłbym z tego zadowolony, bo nie widzę go w kadrze HSV. To nie jest ten zawodnik sprzed 2-3 lat. U Labbadi nie pograł, u Veha też nie pogra bo nie ma dla niego miejsca już. Lewa pomoc to Elia i być może czasami Jansen, wtedy Holender gra na prawej pomocy. Na prawej flance Pitroipę, bądź Castelena, który w końcu uporał się z tymi nieszczęsnymi kontuzjami. Środek pomocy jest troszkę trudniejszy do ustawienia, ale chyba już wiem po co był kupiony Kacar. W wywiadzie z Bildem Ruud mówi, że zespół ma grać 4-2-3-1. A więc dwójką defensywnych. Idealnie do tego wpasuje się trójka Jarolim - Kacar - a przed nimi Ze Roberto.
Napastnicy: Paolo Guerrero, Mladen Petric, Maxim Choupo-Moting, Ruud van Nistelrooy, Tunay Torun
Napastnicy wysokiej klasy i jest ich sporo. Jeśli zespół zagra jednym napastnikiem to na szpicy Van Nistelrooy, wtedy zaś tak jak to w sparingach próbowane jest Petric na bardzo ofensywnego prawego pomocnika. I w ten sposób byłby zastąpiony problem prawej pomocy, którą HSV ma najsłabszą ze wszystkich pozycji. Guerrero wchodzący z ławki. Do tego Torun, który też pewnie zagra na ofensywnego prawego pomocnika. Do tego po lewej ofensywny lewy pomocnik Elia. Wygląda to naprawdę ładnie. Ruud w wywiadzie mówi, że jest to jego tak naprawdę pierwszy pożądny okres przygotowawczy od dwóch lat i czuje się świetnie. Tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, by Ruud zdobył do kolekcji kolejny tytuł króla strzelców - tym razem Bundesligi.

W mojej wyobraźni tak kształtuje się skład HSV:

---------Van Nistelrooy----------
Elia ----------------------- Petric
-----------Ze Roberto------------
-------Jarolim ----- Kacar --------
Aogo--Mathijsen-Westermann--Diekmeier
---------------Drobny--------------​

Warto też pamiętać, że stadion w Hamburgu od tego sezonu będzie nosił nazwę Imtech Arena.

Otrzymane punkty reputacji: +2
mozi 552

mozi

Użytkownik
Naprawdę ciekawy sezon w Bundeslidze przed nami. Zainteresowanie ligą pewnie u nas wzrośnie, Niemcy to w końcu trzecia drużyna na świecie, a w ich lidze gra kilku Polaków, w tym dwie największe gwiazdy naszej reprezentacji Kuba Błaszczykowski i Robert Lewandowski. Sporo się mówi o transferach jakie jeszcze dokonają kluby Bundesligi, m.in. Trochowski ma odejść z HSV do Turcji bądź H96, Khedira jest bliski odejścia do Realu, o Lhama ponoć walczy Manchester United, a o Ozila bije się pół europy. Do tego mówi się o rzekomym powrocie do ligi Diego, którego nie chcą już w Juventusie. Tak więc dużo więcej będziemy wiedzieć za około miesiąc, niemniej jednak na ten moment:
Wolfsburga również jestem ciekawy, ale nie sądzę by byli w stanie włączyć się w walkę o podium. Typowałbym nawet, że znajdą się poza pierwszą piątką. Zeszły sezon też teoretycznie mógł być udany, gwiazdy zostały, morale były wysokie, zadebiutowali w LM, a skończyło się na 8 miejscu. Myślę, że w tym sezonie o wiele tej pozycji nie poprawią.
HSV pięknie opisane przez poprzedników moim zdaniem włączy się w walkę o tytuł, ale to nie oni na końcu będą się cieszyć, bo są w Bundeslidze drużyny mocniejsze. Faworytem jest Bayern i ja też na nich stawiam. Mają mocną ekipę i jeszcze ją wzmocnią. Aptekarze z Leverkusen w ubiegłym sezonie pokazali klasę i zaledwie dwoma punktami przegrali bój i Champions League. W tym sezonie solidnie się wzmocnili i odejście Kroosa nie powinno zostać odczute tak bardzo (przyszedł inny środkowy pomocnik podobnej klasy - Michael Ballac).
Ja szanse na podium widzę także dla zespołu Borussi Dortmund. Mają młodą i bardzo mocną drużynę praktycznie bez słabych punktów. W bramce pewny Weidenfeller. Na środku obrony dwóch 22 latków Subotic i Hummels, a na ławce inny młody i niemniej utalentowany stoper Santana. Dwóch pierwszych to już klasa sama w sobie i jeśli nie odejdą to będzie to jedna z lepszych par środkowych obrońców w lidze. Na bokach Owomoyela (bądź Piszczek na prawej) i Dede (bądź Schmelzer na lewej). To naprawdę ciekawa defensywa. Niemniej ciekawie jest dalej. Jeśli chodzi o boki pomocy, to na prawej na 95% biegać będzie Kuba, natomiast po drugiej stronie Großkreutz lub nowy nabytek Kagawa (chociaż on gra raczej na prawej stronie to tam pewne miejsce ma Błaszczykowski). W środku pomocy takie tuzy jak Hajnal, Kehl, Bender i Sahin. Każdy z tych czterech piłkarzy zasługuje na miejsce w podstawowej jedenastce, zmieści się w niej jednak tych dwóch. I atak, a tu prawdziwy kłopot bogactwa Jurgena Kloppa: Barrios, Valdez, Lewandowski, Rangelov i Zidan. Pięciu świetnych napastników co pokazuje, że Robert nie będzie miał łatwej drogi do podstawowego składu, choć jestem przekonany, że ktoś zespół jeszcze opuści (najprawdopodobniej Valdez).
Na razie tyle ;) Mój głos optymistycznie na BVB...

M 27,2K

madangelo

Forum VIP
Do tego mówi się o rzekomym powrocie do ligi Diego, którego nie chcą już w Juventusie.
Diego cały czas chcą w Turynie i jest ustawiany w nowej taktyce. Dużo mówiło sie o ściągnięciu Dzeko który pewnie odejdzie jednak Wolfsburg chce za niego ogromne pieniądze. Taką kase wyłożył Man City jednak sam Bośniak nie chce grać w Anglii wolałby Juve tyle że Stara Dama takiej kasy nie da, rozważano możliwośc wymiany z Diego. Na dniach jednak Krasić ma w końcu podpisać umowę z Juve a nowe przepisy FIGC dają możliwość dla tylko jednego gracza spoza UE czyli co za tym idzie wykluczają transfer Dzeko i pewnie Diego.
Bundeslige mało śledze, kiedyś wiecej ogladałem jak grało kilku Polaków, dziś został kontuzjogenny Błaszczykowski i Lewandowski któremu kariery nie wróże, po prostu ta liga nie nadaje sie dla Polaków, juz nie jeden tu &quot;przepadł&quot;. Z klubów wyróżnia sie Bayern który jako jedyny może powalczyć w Europie (chodzi mi o LM, w UEFA/LE niemcy zawsze cisna jednak czesto inne kluby te rozgrywki po porstu odpuszczają, wazniejsze jest dla nich domowe podwórko), reszta raczej podobn poziom, zagłosowałem sobie na Werder :p
/edit down
MadAngel, to co mowisz o Diego troche mnie dziwi... Z tego co wiem to juz nie za bardzo chca go w Juve, a do tego agent zawodnika proponowal uslugi swojego zawodnika klubom w Anglii i w Niemczech( w tym Bayernowi), jednak jak na razie zadna z druzyn nie zdecydowala sie na angaz Diego.
No właśnie agent zawodnika.. Agentem Diego jest jego ojciec i on żadnych ruchów w tym kierunku nie wykonywał a ludzie którzy podejmowali działania w tym kierunku z Brazylijczykiem nie mają wiele wspólnego, reszta to już robota mediów. Poza tym sam Diego powiedział że jest mu tu dobrze, Marotta powiedział że nie ma w planach go sprzedawać, no i jest w składzie na LE :]

bayern91 0

bayern91

Użytkownik
MadAngel, to co mowisz o Diego troche mnie dziwi... Z tego co wiem to juz nie za bardzo chca go w Juve, a do tego agent zawodnika proponowal uslugi swojego zawodnika klubom w Anglii i w Niemczech( w tym Bayernowi), jednak jak na razie zadna z druzyn nie zdecydowala sie na angaz Diego.

bayern91 0

bayern91

Użytkownik
Nadchodzący sezon w Bundeslidze będzie niesamowicie ciekawy. Wszystko ze względu na głośne transfery, których dokonały niemieckie ekipy, by walczyć o mistrzostwo kraju. W nowych rozgrywkach nie tylko znakomita gra będzie straszyć rywala, ale także prestiżowe nazwisko.
Mistrzowie Niemiec nie poczynili ruchów w letnim okienku transferowym, a mimo wszystko mają kim straszyć. W kadrze jest bowiem najlepszy piłkarz minionego sezonu Arjen Robben, który nie tylko wywalczył mistrzostwo kraju i puchar Niemiec z Bayernem, ale także grał w finałach Ligi Mistrzów i mistrzostw świata. Z pomocą przyjdzie mu Franck Ribery, który nie błyszczał w poprzednim sezonie, jednak ma się to diametralnie zmienić.
Najgłośniejszym transferem tego lata jest przejście ikony i żyjącej legendy Realu Madryt - Raula Gonzaleza do Schalke 04 Gelsenkirchen. Królewsko-Niebiescy wiedzieli co robią, bowiem już w debiucie Hiszpan wpakował dwie bramki Bayernowi Monachium w turnieju towarzyskim T-Home Cup. Jego poczynania z pewnością będą obserwować nie tylko kibice Schalke 04, ale i całe piłkarskie Niemcy.
Bayer Leverkusen może poszczycić się sprowadzeniem na &quot;stare śmieci&quot; Michaela Ballacka. Kapitan reprezentacji Niemiec, który z powodu kontuzji nie uczestniczył w mundialu w RPA wraca po kilku latach do Bundesligi, gdzie stawiał pierwsze kroki w swojej bogatej karierze. Ma pomóc Aptekarzom w walce w Lidze Mistrzów, a także w zdobyciu upragnionego mistrzostwa kraju.
Ekipa Hamburgera SV także nie próżnowała i wykupiła ze zdegradowanej Herthy Berlin Gojko Kacara, a także podpisała kontrakt z wolnym Jaroslavem Drobnym, który nie przedłużył umowy ze stołecznymi. Dodatkowo sfinalizowali transfer Heiko Westermanna, za którego zapłacili Schalke 04 aż 7,5 mln euro. Nie można zapominać o dwóch Holendrach w formacji ofensywnej - Ruudzie Van Nistelrooy&#39;u i Eljero Elii, a także Chorwacie Mladenie Petriciu, który będą odpowiedzialni za zdobywanie bramek w zespole Die Rothosen.
Wspaniałe duety napastników stworzyły się także w Wolfsburgu i Dortmundzie. Wilki po słabym sezonie nie oszczędzały i z pieniędzy po sprzedaży Obafemiego Martinsa zakupiły chorwackiego snajpera Mario Mandzukicia z Dinama Zagrzeb. Ma on być partnerem dla Edina Dżeko, króla strzelców rozgrywek. Ponadto wzmocnili się jeszcze Simonem Kjaerem z Palermo i kapitanem Herthy - Arne Friedrichem.
Zespół Borussii Dortmund robiąc przed rokiem wspaniały interes sprowadzając Lucasa Barriosa, tym razem zainwestowali niespełna 5 mln euro w reprezentanta Polski Roberta Lewandowskiego. Snajper Lecha Poznań od dwóch sezonów jest królem strzelców polskiej Ekstraklasy, a po przejściu na Signal Iduna Park nie stracił na swej skuteczności. W trakcie przygotowań przedsezonowych zachwycał swoją grą nie tylko fanów BVB, ale samego Jurgena Kloppa, który szykuje mu miejsce w podstawowej jedenastce. Kolonię Polaków w Dortmundzie wzmocnił także Łukasz Piszczek, któremu wygasł kontrakt z berlińską Herthą.
Wzmocnienia poczyniły także zespoły beniaminków. FC St. Pauli i FC Kaiserslautern w pierwszej kolejności zadbały o strzelców. Ekipa z Hamburga sprowadziła Geralda Asamoah, a także wypożyczyła Carlosa Zambrano z Schalke 04. Natomiast 1.FCK wzmocniło atak o Iliana Micanskiego z Zagłębia Lubin. Bułgar w sparingach m.in. z Liverpoolem udowodnił, że zasługuje na grę w pierwszej jedenastce. Ponadto na wypożyczenie trafił tu Jan Moravek z Schalke 04. W Kaiserslautern będziemy mieli także polski akcent - w kadrze pierwszego zespołu jest młodzieżowy kadrowicz Alan Stulin.

bayern91 0

bayern91

Użytkownik
Grający w Bayernie Monachium Holender Arjen Robben został wybrany najlepszym piłkarzem poprzedniego sezonu w Niemczech. W plebiscycie zorganizowanym przez magazyn &quot;Kicker&quot; wyprzedził swoich klubowych kolegów: Bastiana Schweinsteigera i Thomasa Muellera.
W poprzednim sezonie Robben, który z powodu kontuzji wróci na boisko za dwa miesiące, w dużej mierze przyczynił się do wywalczenia przez Bayern mistrzostwa i Pucharu Niemiec. Dzięki jego bramkom zespół wystąpił także w finale Ligi Mistrzów, gdzie przegrał z Interem Mediolan 0:2.
W plebiscycie Holender zdobył 445 głosów z 925 możliwych. Za nim uplasował się Bastian Schweinsteiger (180 głosów). Trzeci był Thomas Mueller (118), a czwarty Philipp Lahm (35). Cała czwórka występuje w Bayernie Monachium.
Trenerem roku został rodak piłkarza i szkoleniowiec Bawarczyków Louis van Gaal (398 głosów), który wyprzedził Felixa Magatha z Schalke (231) i trenera reprezentacji Niemiec Joachima Loewa (87).
---------------
Zdaniem 15 z 18 szkoleniowców klubów piłkarskiej ekstraklasy Niemiec tytuł mistrza kraju w sezonie 2010/11 wywalczy Bayern Monachium. Według nich, Bawarczycy mają najsilniejszy skład, w którym latem nie zaszły poważne zmiany.
Tylko trzech trenerów nie jest przekonanych o dominacji Bayernu w nadchodzących rozgrywkach.
Thomas Schaaf z Werderu Brema nie wskazał, kto zostanie nowym mistrzem, ale zaznaczył, że będzie to drużyna w stosunku, do której nie ma tak dużych oczekiwań, jak wobec obrońców tytułu.
Z kolei Jupp Heynckes (Bayer Leverkusen) uważa, że Bayern może zostać zatrzymany przez Schalke 04 Gelsenkirchen, które było bardzo aktywne na rynku transferowym i pozyskało m.in. Hiszpana Raula Gonzaleza.
Bundesliga rozgrywki wznowi 20 sierpnia. W jedynym tego dnia meczu spotkają się mistrzowie z dwóch ostatnich sezonów - Bayern podejmie VfL Wolfsburg.
..........................
Obrońca Werderu Brema Per Mertesacker potwierdził, że pozostanie w klubie na kolejny sezon. 25-letni reprezentant Niemiec w ostatnim czasie był łączony z przenosinami między innymi do Arsenalu Londyn.
- Zostaję w Bremie - powiedział Mertesacker na łamach Bilda. - Było wiele spekulacji na mój temat, ale nie było żadnych konkretów - dodał.

bayern91 0

bayern91

Użytkownik
Twierdzę , że Bayern. Mają najsilniejszy skład, ale jak pokazują pierwsze kolejki w Bundeslidze wszystko jest możliwe. ????
Poczatek sezonu co prawda maja slaby, ale to dopiero poczatek i tak na prawde caly sezon przed nimi, tylko ciekawi mnie jak poradza sobie bez Robbena. Co prawda jest Kroos, ale Robben jest klasa sama w sobie i strata takiego zawodnika nie rokuje nic dobrego. Do tego w Monachium nie dokonano zadnyc wzmocnien, wiec nie wiem jak to bedzie:;/:
Ale przynajmniej inne kluby sie wzmocnily przez co Bundesliga niewatpliwie bedzie atrakcyjniejsza i moze w koncu przescignie Serie A i bedziemy mieli wiecej miejsc w Champions League;)

bayern91 0

bayern91

Użytkownik
Bayern Monachium i Werder Brema zaliczają się do najlepszych klubów Europy. Zgodnie z wyliczeniami IFFHS (International Federation of Football History &amp; Statistics) pierwszy z zklubów zajmuje 3 miejsce, a drugi ósme w tym rankingu. FC Bayern obronił swoją pozycję, natomiast Werder spadł o 4 miejsca w odniesieniu do ostatniego zestawienia.

W rankingu tym brane są pod uwagę wyniki ze wszystkich rozgrywek klubowych – liga, puchar Niemiec i puchary europejskie. W poniższym zestawieniu brany pod uwagę jest okres od 1 sierpnia 2009 do 30 lipca 2010.
1. (1.) FC Inter Mediolan 293,0
2. (1.) FC Barcelona 283,0
3. (3.) FC Bayern Monachium 253,0
4. (4.) Chelsea FC London 232,0
5. (26.) Liverpool FC 231,0
6. (20.) RSC Anderlecht 230,0
7. (7.) Club Atlético de Madrid 221,0
8. (4.) SV Werder Brema 220,0
9. (12.) Club Estudiantes de La Plata 217,0
(29.) SC Internacional Porto Alegre 217,0
11. (10.) Manchester United 215,0
12. (16.) Sevilla FC 212,0
13. (18.) AFC Ajax Amsterdam 208,0
(4.) AS Roma 208,0
15. (41.) Juventus 202,0
(9.) Fulham FC 202,0
17. (15.) FC Girondins de Bordeaux 201,0
18. (20.) Real Madryt 200,0
19. (22.) CA Vélez Sarsfield 199,0
20. (19.) Club Libertad Asunción 197,5
21. (34.) Hapoel Tel-Aviv 196,0
22. (35.) FC Basel 195,0
23. (8.) Olympique Lyonnais 194,0
(17.) Lille 194,0
25. (48.) FC Porto 191,0
26. (14.) CD Universidad 190,5
27. (11.) Arsenal FC 190,0
(13.) Valencia 190,0
29. (28.) Cruzeiro EC Belo Horizonte 189,0
30. (36.) São Paulo 185,0

t0mson 639

t0mson

Forum VIP
PODSUMOWANIE BUNDESLIGA JESIEŃ R.01-17
Liga na chwilę obecną pauzuje. Z mojej strony małe podsumowanie. Dodam , że dzięki takim osobom jak Qozi, Ted czy Akarin wiele się dowiedziałem o tej lidze na bazie informacji, które umieszczają choć ten ostatni mod to straszny LEŃ. Parę cennych informacji w podsumowanie myślę , że się znalazło. Może trochę za chaotycznie...:razz: Początkowo będę dodawał posty więc spokojnie...
edyta: Dobrze , że ktoś scalił te posty teraz przejrzyście ????

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Siema.
Sam chciałem założyć taki temat bo runda była ciekawa.Proponuję, żeby stworzyć jakieś ogólne kategorie typu - największe zaskoczenie, największe rozczarowanie [ osobne co do teamów i piłkarzy ], ekipa po której spodziewałeś się takiej gry itd.I do tego chciałbym aby nie napisać nazwę czy nazwisko, ale napisać dlaczego itd.
Dziś nocka z NBA także czas na napisanie kilku słów też znajdę :].
Świetny temat ???? ).

t0mson 639

t0mson

Forum VIP
1.Borussia Dortmund

Rewelacja rozgrywek w 17 spotkaniach musieli zaledwie dwa razy uznać wyższość rywali z Leverkusen i Frankfurtu i raz podzielić się punktami z Hoffenheim. Wielu ludzi piszących w tematach Bundesligi często grało na przerwanie passy Dortmundu jak to się kończyło każdy wie. Mało kto wierzył aby wygrać 14 spotkań z rzędu. Atutem Borussi jest z pewnością szeroka możliwość rotowania składem przez Kloppa dzięki wspaniałym zmiennikom. Jest to z pewnośćią jeden z kluczy do sukcesu bo gdy wypadnie jeden z ważnych filarów Klopp wstawia gracza z rezerwy , który prezentują podobny poziom do poprzednika. Kiedy nie gra Błaszczykowski gra Silva czy też Gotze, Lucas Barrios/Lewandowski itd... Mając takich zmienników prezentujących wyrównany poziom nie ma problemu kiedy któryś z graczy nie jest zdolny do gry. Wydaję się to być prostą polityką ale za to bardzo skuteczną. Defensywa 10/10 Zaledwie 10 straconych goli w 17 meczach. Dobra zorganizowana gra obronna Piszczek, Hummels, Subotic, Schmelzer, Owomoyela. Najmocniejszym filarem moim zdaniem jest Subotic grający pewnie i bardzo dobrze technicznie. Nie bez powodu jest porównywany do Rio Ferdinanda.Pozostali również na najwyższym poziomie, choć naszemu Polakowi zdarzyły się błędy za które Borussia musiała srogo zapłacić. Ofensywa 9/10 Kręgosłup do rozgrywania Sahinh, Kagawa obydwaj znakomici technicznie, dobrze bijący stałe fragmenty ( Sahin) i co najważniejsze widzący grę dzięki czemu jednym podaniem potrafią wykiwać obronę rywali. Skrzydła obsadzone przez doświadczonego Błaszczykowskiego i młodego utalentowanego Gotze, który jest słusznie porównywany do największych gwiazd futbolu co potwierdza swoją grą.Niektórzy czasami występują jeszcze w roli zmienników np: Grosskreutz, Bendner. Na szpicy Zidan , który jeszcze nie wrócił po kontuzji ale z pewnością zobaczymy go w drugiej części sezonu (ulubieniec Kloppa). Barioss, Lewandowski. Ten pierwszy nie jest jakąś wielką rewelacją za dużo sytuacji zmarnowanych u niego widziałem ale mimo to parę bramek ustrzelił. Lewandowski super rezerwowy, który już parę razy ratował Borussie w tym sezonie. Statystyki: Ogólnie: W:14 R:1 P:2

2.Mainz

Drużyna, która wstrząsneła Bundesligą na samym początku. Bodajże pierwsze 7 spotkań na stracie wygrane. Jest to jedyna drużyna , która nie zanotowała jak do tej pory remisu. Gra piłkarzy Moguncji poległa na pressingu. Początkowo bardzo dobrze im to wychodziło ale wiecznie tak grać nie mogli powód był prosty taka gra kosztowała wiele zdrowia.Drużyna w porównaniu z budżetem pozostałych potęg odstaję a mimo to zajmuję pozycję wicelidera Bundesligi. Defensywa 5/10 Śledziłem niektóre mecz i nie wyglądało to zbyt solidnie dla mnie po prostu średnio. Parę kiksów w wykonaniu obrońców porządnych było a , że kończyło się szczęśliwie mogą dziękować tylko rywalom.W dodatku niektórzy obrońcy dają się robić bezproblemowo. Patrząc na sam wynik pod względem ilości straconych bramek trzeba byłoby dać 9 ale warto pamiętać o tym co napisałem wyżej.Nazwisk obrońców zbytnio nie pamiętam dlatego nakreśliłem sytuację ogólnie.
Ofensywa 7/10:
Holtby,Schurrle, Szalai, Allagui fundamenty tej formacji angażujący się w grę. Każdy z nich dobry pod względem technicznym. Najbardziej pomysłowy i skuteczny wydaję się dla mnie Allagui ośmieszający czasami rywali swoimi skillami technicznymi. Warto wspomnieć o Fuchsie od stałych fragmentów, który dysponuję również potężnym uderzeniem i czasem dzięki temu trafia do siatki rywala. Statystyki: Ogólnie:W:11 R:0 P:6
3.Bayer Leverkusen

Chyba jedyna firma z tych &quot;największych&quot; , która jest zadowolona ze swoich wyników oprócz oczywiście BVB. Sytuacja kadrowa wyglądała średnio. Jupp Heynckes nie mógł korzystać przez część rozgrywek z kluczowych graczy takich jak Hyppia, Kiesling, Ballack co z pewnością było największym osłabieniem , które odczuli gracze Bayeru. Ostatni wynik z Freiburgiem z pewnością wzbudził zawód gdyż strata do liderów mogła zostać zniwelowana zaledwie do 8 pkt. Na froncie Europejskich Pucharów awans z pierwszego miejsca.Jedyna drużyna,która prezentuję wyrównany poziom na tle Europy i ligi. Defensywa 7.5/10 Hyppia,Friedrich Kadlec, Rainarz najsolidniejsze filary obrony.Jakiś większych kiksów nie było a parę spotkań widziałem. Ostatnim czasy zdarzyło się popełnić błąd przy stałym fragmencie gry ale to zdarza się większości ekipom. Generalnie solidnie grają. Ofensywa 8/10: Drugie miejsce pod względem ilość bramek strzelonych.Niektórzy gracze dysponują fantastycznym uderzeniem z dystansu. Mam tutaj na myśli Sidneya Sama, Vidala,którzy jak do tej pory zdobywali najwięcej bramek. Od kłucia mają jeszcze takich fachowców jak Kiesling, Hellmes, Derdiyok no i pomocników, którzy czasami trafiają Barnette i Augusto. Statystyki: Ogólnie:W:9 R:6 P:2
4.Hannover 96
Takiego wysokiego celu jakim jest 4 miejsce w rundzie Jesiennej Slomka jak i działacze sobie przed sezonem z pewnością nie założył. Piłkarze Hannoveru są jedną z drużyn , którą można zaliczyć do rewelacji rozgrywek bo kto by pomyślał aby drużyna broniąca się w tamtym sezonie do końca przed spadkiem w obecnym momencie zajmowała lokatę pozwalająca na grę w Europejskich Pucharach. Początek sezonu można nazwać sinusoidą bo raz wygrywali , raz przegrywali. W drugiej fazie rozgrywek złapali wiatr w żagle i udało się wygrać 5 meczy z rzędu między innymi dzięki świetnemu Ya Konanowi.
Defensywa 3/10 Pogatez, Eggimana, Schulza i Cherundolo wydaje się , że paczka doświadczona ale w większości spotkań tracili bramki. Z mocniejszymi rywalami kroju Leverkusen, Dortmund, Bayern, Hoffenheim tracili ich ponad 3 ale mimo to plasują się na 4 lokacie. Za to z typowymi średniakami już nie było takiego problemu i szło dużo lepiej. Myślę, że druga część sezonu ich odpowiednio zweryfikuje.
Ofensywa 6.5/10
Najważniejszą postacią z pewnością jest Ya Konan i Abdelloue ,którzy tworzą znakomity duet. Ostatni czasy ten drugi nie miał okazji grać i zastępował go Schlaudraff , który bardzo dobrze wypełniał swoje zadania na moje oko. Kluczową postacią wydaje się dla mnie również Pinto odpowiedzialny za stałe fragmenty. Schmiedebach, Stindl, Rausch mało znani ale jak do tej pory dobrze wywiązywali się ze swoich zadań.
Statystyki:
Ogólnie:W:10 R:1 P:6
5.Bayern Monachium

Moja ulubiona ekipa, która gra najpiękniejszą piłkę w Bundeslidze. Pierwszą część sezonu można uznać za fatalną dla pod podopiecznych Van Gala. Cel Bawarczyków był jeden obrona tytułu a tymczasem strata 14 pkt do liderującej Borussie znacznie oddaliła tą ekipę od możliwości wygrania ligi. Kluczowym problemem na pewno były kontuzję pamiętamy , że trener nie mógł korzystać z usług największych asów Klosego,Olica, Riberrego,Robbena,Mullera. Takie usprawiedliwienia nie mogą mieć miejsca. Zobaczmy na siłę rezerw Borussi to w Bayernie zupełnie na odwrót. Kim zastąpić Riberego ? Robbena ?. Według mnie jest to jeden z czynników , który zadecydował o &quot;kiepskim&quot; starcie Bayernu a może nazwę to inaczej: fenomenalnym starcie Borussi...
Defensywa 8/10 Zacznijmy od tego co robi jeszcze Butt w bramce ? Chłopak ma już lata świetności za sobą ale mimo to jakoś broni w tym Bayernie choć czasami miałem wrażenie , że brakuję mu szybkości i szybkich reakcji co związane jest na pewno z wiekiem. Najpewniejszym punktem zdecydowanie jest Lahm .Van Buyten (Van kłoda) jakoś mnie nie przekonywał , to co czasami wyprawiał to wołało o pomstę do nieba dlatego Van Gal odpuścił nawet go nie wystawiał w ostatnich meczach.Breno dosyć nie pewny punkt z tego co miałem okazję oglądać ale więcej tego dobrego jak złego. Pozostałe grajki jak Tymoszczuk, który potrafi również zdobywać bramki, Van Bommel,Contento bez większych zastrzeżeń.

Ofensywa 9/10
Muller, Gomez, Schweinsteiger, Ribery, Kross same nazwiska mówią wszystko i nie trzeba tutaj nic pisać. Najlepsi skrzydłowi , pomocnicy i snajperzy. Szkoda tylko , że niektórzy nie byli zdolni do gry. (Robben,Olic, Klose,) choć tych dwóch ostatnich znakomicie zastępuję Gomez ładująć hat-tricki rywalom. No i pozostaje nam jeszcze średniak Altintop.
Statystyki:
Ogólnie:W:8 R:5 P:4
6.Freiburg

To całkiem inna drużyna a niżeli w poprzednim sezonie gdzie zajmowali dolne miejsca w tabeli. W chwili obecnej 5 miejsce pozytywnie zaskakuje. Wiele zawdzięcza się Cisse, który zdołał trafić 13 razy do siatki rywali co stanowi 50% zdobytych goli dla Freiburga.

Defensywa 5/10
Bramkarz Baumann, którego spokojnie można zaliczyć do TOP 3 Bundesligi.Nie raz ratował skórę Freiburgowi wyciągając sety.Statystyki pokazują , że tracą tyle samo co strzelają. Nazwisk za dużo nie pamiętam jedynie Toprak , który wydaję się być jednym z mocniejszych filarów tej formacji.

Ofensywa 6/10
Jak wspominałem wyżej 50% trafień zaliczamy Cisse wniosek wydaję się prosty. Bez niego Freiburg traci wiele. Choć ktoś te sytuację musiał dla niego wypracować i mamy kolejny prosty wniosek.Cały zespół wykonuję dobrą robotę a Senegalczyk dzięki czemu Senegalczyk stawia jedynie kropke nad i.
Statystyki:
Ogólnie:W:9 R:1 P:7
7.Eintracht Frankfurt

Ekipa bez większych gwiazd ale mimo to potrafią wygrywać z najlepszymi. W swoim składzie mają Gekasa , który potwierdza , że poprzednia &quot;armata&quot; nie była dziełem przypadku. Na początku sezonu lepiej grało się na wyjazdach co lecz pod koniec pierwszej części sezonu statystyki się wyrównawały i Kibice mogli świętować zwycięstwa na włąsnym obiekcie. Defensywa 5/10 Franz , Russ dwaj najważniejsi środkowi obrońcy.Bez nich można powiedzieć tracą dużo na jakośći. Franz sprowadzony z Karlsuher.Kiedy był kontuzjowany obrona Karls. wyglądała tragicznie przez co plasowali się na samym dole tabeli. Po za tym w ekipie są zmiennicy, którzy bez problemów zastąpią bez problemu pozostałych kontuzjowanych grajków. Ofensywa 6/10 Greka Gekasa chyba każdy zna. Skuteczność ma zabójczą , wykorzystuję wszystko co się da ale nie jest to wyśmienity drybler. Sam za dużo nie zdziała przede wszytskim musi zostać obsłużony dobrym podaniem. Z ważniejszych postaci jeszcze Ciao dobry rozgrywający i Altintop, Ochs oraz Meier Statystyki: Ogólnie:W:8 R:2 P:7
8.Hoffenheim
Początek sezonu bardzo udany to potem przyszło przegrywać i remisować. Wielki problem z tego co pamiętał tkwił w defensywie na początku ale na szczęście po części rozwiązali ten problem bo była dramatycznie.Nawet z drugoligowcem tracili 2 bramki. Atutem Wieśniaków jest na pewno gra ofensywna i stałe fragmenty z których nie raz zaskakiwali rywala. Końcówka sezonu fatalna w porównaniu do początku. 4 ostatnie spotkania to aż 4 remisy.
Defensywa 4/10 Z obroną było wiele problemów w tym sezonie o czym pisałem wyżej.Kto nie zagra to wygląda to po prostu słabo.
Ofensywa 6/10 Klasowi gracze Salihovic, Ba, Obbasi , którzy są obsługiwani przez Ibisevica i Salihovica czy Gustavo. Atutem Wieśniaków są z pewnością stałe fragmenty gry jak się ma takich specjalistów do wykonywania jak chociażby Salihovic czy Sigurdsson.
Statystyki:
Ogólnie:W:6 R:7 P:4
9.Hamburger SV

Wiele osób spodziewało się z pewnością więcej po graczach z Hamburga tym bardziej, że nie grają w żadnych pucharach i mogą skupić się tylko na lidze.. Obecnie zajmują 10 lokatę co na zespół z takim potencjałem jest beznadziejnym wynikiem mimo kontuzji, które ich w tym sezonie dotykały. Defensywa 5/10 28 straconych goli.Obsadzona przez takie nazwiska jak Westermann,Aogo, Rincon,słabszy Besic, i nie zmordowany Ze Roberto(nominalna pozycja pomoc).
Ofensywa 8/10
Za grę w środku pola odpowiedzialni Jarolim i Ze Roberto. Skrzydła obsadzone przez Elie i sprintera Pitroipe, którzy potrafią ograć każdego no i szpica cwany lis Van Nistel Roy, Petric, który musi zostać dobrze obsłużony aby coś zdziałać i jeszcze Guerrero. Petric zaledwie 4 trafienia , podobnie Nistel Roy tylko 5. Kolejny talent to z pewnością Japończyk Son, który imponuję pod względem technicznym i jak jego rówieśnicy potrafi ogrywać rywali ale jeszcze się musi od nich trochę nauczyć.
Statystyki:
Ogólnie:W:7 R:3 P:7
10. Schalke 04

Niebieskim od początku sezonu nie szło. Wydawać by się mogło , że mają skład spokojnie na TOP 3/4 ale piłkarze sami nie grają do tego potrzebny był ktoś kto poukłada grę i wprowadzi dobrą atmosferę do klubu.Na początku Magath nie potrafił poukładać tej ekipy w dalszej części rozgrywek mieli wachania formy raz to wygrali potem się kompromitowali. W Lidze Mistrzów o dziwo szło bardzo dobrze w przeciwieństwie do ligi. Dopiero w drugiej części Jesiennych rozgrywek się przebudzili i zaczeli grać swoje. Najwyraźniej Magath potrzebował czasu by zdziałać coś z tą ekipą bo końćówke tej rundy mieli bardzo mocną. W LM udało się awansować z pierwszego miejsca i przyjdzie teraz zmierzyć się z Valencią. Dodam ,że po występach pucharowych Schalke potrafiło zagrać padake i nie istniało chociażby mecz po LM w lidzę z Kaiserslautern przegrany 5:0

Defensywa 4.5/10
Ciężko cokolwiek tutaj ocenić. Najmocniejszym punktem na pewno jest bramkarz Neuer, który nie raz ratował punkty dla Schalke. W rundzie jesienej ich gra to sinusoida, raz potrafią zagrać spotkanie nie tracąc bramek a raz pozwalają rywalom na wbicie hokejowej ilośći bramek ze stałych fragmentów czy też z gry.

Ofensywa 7/10
Sprowadzony Raul pokazuję na co go stać. Bodajże już dwa Hat-tricki w tym sezonie w wykonaniu Hiszpana. Dobrze wyszkolony technicznie ,zawsze głodny bramek , polujący na błędy rywali. Do pary z Huntelerem tworzą zabójczy duet napastników. Z pomocy warto jeszcze wspomnieć o sprinterze Farfanie , który nie ma problemów z wygrywaniem pojedynków no i Edu dobrze bijący stałe fragmenty gry. Statystyki: Ogólnie: W:6 R:4 P:7
11.Nurnberg

O tej drużynie nie jest w stanie wiele napisać. Ich atletyczny stadion mnie odstrasza jak mam oglądać mecze na tym obiekcie. Dla mnie typowy średniak nie wyróżniający się niczym. Nastawienie na grę defensywną czego osobiście nie na widzę. Piękno futbolu to chyba gra do przodu i zdobywanie bramek ?
Statystyki Ogólnie: W:6 R:4 P:7
12.Kaiserslautern

Beniaminek dla którego cel jest jeden-utrzymanie. Porównując Lautern do Pauli wydaję się, że to Ci pierwsi raczej pozostaną w najwyższej klasie rozgrywkowej w niemczech.O &quot;Czerwonych diabłach&quot; można powiedzieć jedno sinusoida. Na własnym obiekcie potrafią pokonać każdego przekonał się o tym chociażby sam Bayern Monachium czy Schalke.
Defensywa 4/10 27 straconych goli nie wygląda to źle. Tyle ile tracą tyle strzelają podobnie jak Freiburg. Nazwisk nie pamiętam z tego co obserwowałem z mocniejszymi rywalami w ofensywie tracą mnóstwo goli ze średniakami wygląda to dużo lepiej.

Ofensywa 5/10
Lakic
czołowy napastnik bez niego po prostu nie idzie (11 trafień), Ilisevic dysponujący piekielnym uderzeniem, Tiffert z dobrym dośrodkowaniem. Te grajki z ważniejszych wpadły mi w oko. Czasami potrafią nastrzelać masę i potem przez 2 spotkań cisza.Więc forma strzelecka sinusoida...
Statystyki Ogólnie: W:6 R:3 P:8

13.Wolfsburg
Chyba najbardziej leniwa drużyna Jesieni. Czasami miałem wrażenie , że po prostu nie chce im się biegać. Masa problemów jeśli chodzi o ten zespół. Problemy z koncentracją na własnym obiekcie mam tutaj na myśli chociażby potyczkę w meczu z Mainz gdzie prowadząc 3:0 skończyli mecz 3:4. Kolejny mecz z Leverkusen 3:0 i przewaga roztrwoniona w dosłownie 15 minut i w efekcie 3:3.Wniosek jest prosty po Wilkach można spodziewać się wszystkiego raz potrafili przegrywać &quot;wygrywając&quot; raz ośmieszać się wielkim zaangażowaniem i chęcią do gry (ostatnie mecze wyjazdowe)
Defensywa 6/10 Mają jednego z lepszych bramkarzy w lidze Begnalio choć w końcówce rozgrywek zanotował wyraźny spadek formy.Warto podkreślić , że nie raz ratował tyłek swoim kumplom.Najsłabszym punktem jak miał okazję grać był według mnie Cicero. Po za tym solidnie prezentuję się Kjaer,Barzagli i Schafer.

Ofensywa 7/10
Josue kluczowy gracz Magatha poprzedniego sezonu no i teraz w Wolfsburgu. Kręgosłupem do stałych fragmentów, dośrodkowań, wrzutek jest Diego, który idealnie potrafi obsłużyć mistrza główek Grafite czy też Dzeko.Problem jest jeden jak wyspie się , któryś z tego trio gra wtedy nie idzie za dobrze choć zmiennikiem Grafite był Mandzukic ale wartość tego pierwszego dla Wolfsburga chyba każdy zna...

Statystyki:

Ogólnie:W:4 R:7 P:6
14.Werder Brema
Kolejna niespodzianka jeśli chodzi o drużyny od których wymaga się lokat w czole tabeli.Pierwszą klęską , którą zaliczyli podopieczni Schaffa to odpadnięcie z Ligi Mistrzów mało tego nie zdołali nawet zająć trzeciego miejsca w grupie i zakwalifikować się do Ligi Europejskiej. W pewnym momencie Werder przeżywał poważny kryzys , mam tutaj na myśli plagę kontuzji gdzie trener musiał sięgać po zawodników z drugich drużyn co w efekcie odbijało się na wynikach.
Defensywa 2/10 Podobna sytuacja jak w Gladbach choć czasami wyglądało to gorzej w tym sezonie. Bez Naldo,Mertersacker, Passanena nie wyglądało kolorowo. Najgorszy obrońca moim zdaniem Silvestr.
Ofensywa 7/10 Bardzo mocna formacja choć i w tym sezonie mieli passę bez trafienia. Największy potencjał drzemie z pewnością w Marinie , który swoimi rajdami wypracowuję klarowne sytuację dla Werderu. Kolejne gwiazdki to Aranutovic , Almeida , Pizzaro, rezerwowy Wagner bez których Bremeńczycy tracą wiele o czym mogli się przekonać w tym sezonie chociażby w meczu z Schalke. Pan od napędzania akcji Frings jakoś mnie nie przekonuję swoją grą w tym sezonie...
Statystyki:
Ogólnie:W:4 R:5 P:8
15.St Pauli

Odwieczny rywal HSV , okupujący 15 miejsce w tabeli. Każdy mecz dla te ekipy to walka o przetrwanie w Bundeslidze. Jak na beniaminka ligi nie radzą sobie najgorzej w dodatku z budżetem jaki posiadają mogą się cieszyć , że zajmują lokatę przed takimi ekipami jak Werder, Gladbach, Stuttgart czy Koln choć na koniec sezonu z pewnością będzie to wyglądać inaczej. Osobiście myślę , że podopieczni Stanislavskiego z obecnym poziomem nie utrzymają się w najwyższej klasie rozgrywkowej w Niemczech.

Defensywa 1/10
Najgorsza w lidze. Często pozostawiają sporo miejsca rywalom i gubią się kiedy rywal przyśpiesza z wymianą piłek i gra z kontry.Nie ma sensu wymieniać nazwisk...

Ofensywa 3/10
Najmniej strzelają , skutecznością się nie popisują bo gdyby lepiej nastawili celowniki byłoby zdecydowanie lepiej. Klub nie dokonał praktycznie żadnych wzmocnień awansując do Bundesligi. Chyba weterana Assamoah nie można nazwać wielkim wzmocnieniem choć w meczach Piratów często widać doświadczenia uroczego Assamoaha, który zdobywa stałe fragmenty dla Pauli bo trafienia do siatki rywala często się nie zdarzają. Piraci często potrafią sobie stwarzać sytuację chociażby dzięki takim graczą jak Bartels , Ebbers, Naki,Hennings ale co z tego jak nie potrafią tego wykończyć.
Statystyki:
Ogólnie:W:5 R:2 P:10
16.Koln

Typowa drużyna własnego boiska z Polskim akcentem Matuszczykiem i &quot;Podolskim&quot;. Koln w fatalnej sytuacji od początku sezonu. Nawet zwolnienie Soldo nie pomogło. Jak do tej pory &quot;nowa miotła&quot; Frank Schaefer nie ogarnął jeszcze tej drużyny.
Defensywa 4/10
Geromel, Mohamad na środku wyglądają solidnie. Słabszym punktem formacji obronnej dla mnie Brecko.
Ofensywa 5/10
Za zdobywanie goli odpowiedzialni są Podolski i Novakovic no i Lanig. Ten drugi na początku sezonu grzał ławę , dopiero po zmianie trenera dostał szanse wykazania się w pełnych 90 minutach zdobywając Hat-tricka. Atutem tego drugiego jest z pewnością wzrost dzięki czemu nie ma problemu z wygrywaniem górnych piłek.O talencie Podolskiego nie trzeba pisać bo chyba każdy go zna. Warto zwrócić również uwagę na Matuszczyka , który często obsługiwał swoich partnerów dobrym podaniem. Od stałych fragmentów i uderzeń z dystansu mają Petit, który wpisał się już na listę strzelców w tym sezonie.
Statystyki:
Ogólnie:W:4 R:3 P:10
17.STUTTGART

Największa kompromitacja rozgrywek moim zdaniem. Taka firma jak Stuttgart w strefie spadkowej ?. W lidze totalna klapa zaś Europejskie Puchary rewelacja same wygrane po za jedną porażką wyjazdową z Young Boysami gdzie trener zabrał rezerwowy skład bo awans był już w kieszeni. Czasami się zastanawiam co ma wpływ na takie sytuację może nieudolność zarządzania całym zespołem ? Wprawdzie sprowadzono już trzeciego nowego trenera, który tak na prawdę nie miał czasu żeby ogarnąć tą drużynę i wszystko wyjdzie w następnych fazach rozgrywek.Jak na razie nikt nie był w stanie wstrząsnąć graczami Stuttgartu. Mam nadzieję , że powiedzenie do trzech razy sztuka się sprawdzi i Stuttgart zacznie wygrywać w lidze co jest ich priorytetem.Zero zwycięstw na wyjeździe, tylko u siebie potrafili pokonać rywala.

Defensywa 2/10
Druga drużyna pod względem ilości straconych goli.Zacznę może od bramkarza,który nie jest mocnym punktem tej ekipy ale nie można go obwiniać za wszystkie stracone gole (Ulreich). W formacji obronnej mocniejszymi punktami zdecydowanie są Delpierre, Trasch, Celozzi.

Ofensywa 7/10
Takie nazwiska jak Cacau , Marica są odpowiedzialne za trafianie do siatki rywala. Wspomnę jeszcze o super rezerwowym Harniku , który nie ustępuję poziomem od graczy z podstawowej jedenastki. Skrzydła obsadzone przez Boce , Gebharta.Zespół z wielkim potencjałem ofensywny co już udowadniał w tym sezonie notując wyniki hokejowe nie tylko w Bundeslidze ale i Lidze Europejskiej.

Statystyki:

Ogólnie:W:2 R:4 P:11
18.Borussia Munchengladbach
Osobiście bym się spodziewał , że to właśnie piłkarze Gladbach będą zajmować ostatnią lokatę w tabeli. Wymieniając takie nazwiska jak Reus , Idrissou, De Camargo, Bradley nie chcę się w to wierzyć a jednak Ci piłkarze zajmują tą kompromitującą pozycję. Samą ofensywą nie są w stanie nadrobić tyle bramek co tracą.

Defensywa 1/10
Największym problemem tej ekipy jest właśnie obrona , która należy do najgorszych w lidze. Na mecz tracą średnio ponad 2,5 gola.To co wyprawia czasami Schachten to najmniej klasa 3 bundesligi. Masa błędów...Jakieś pozytywy to Dante oraz Meeuwis no i bramkarz Heimeroth ,który ratuję skórę obrońcą...

Ofensywa 7/10
Przeciwieństwo defensywy. Z potencjałem jaki w nich drzemie mam tutaj na myśli Reusa , Idrissou, De Camargo, Bradleya, Arango czy też Bobadilla nie ma problemu z grą w ofensywie. Najbardziej utalentowany wydaję się być młody Reus , który potrafi ciągnąć grę jak drużynie nie idzie i chłop od czarnej roboty Bradley. Idrissou sprowadzany z Freiburga miał być rewelacją a jest chyba cieniem samego siebie.

Statystyki:

Ogólnie:W:4 R:1 P:12

Otrzymane punkty reputacji: +7
groven 2,2K

groven

Forum VIP
Odnośnie rundy jesiennej: największą niespodzianką, nie jest moim zdaniem pierwsze miejsce Dortmundu, nie jest słaba pozycja Bayernu, ale wicemistrzostwo jesieni Mainz. W poprzednim sezonie ekipa ta zajęła dopiero 9 pozycję. Była średniakiem ligowym, a teraz? Walczy o mistrza. Jeżeli chodzi o rundę wiosenną to myślę, że sytuacja może się odmienić diametralnie jeżeli chodzi o górę tabeli. Różnice są minimalne. Jedynie Borussia nieco odstaje od reszty stawki. 10 punktów przewagi nad drugim Mainz nie jest to jakaś kolosalna różnica. Wystarczą jedynie 3 słabsze mecze. Mój typ na mistrza to Bayern. Do końca sezonu jeszcze długa droga, jednak Bawarczycy czy grają źle, czy grają dobrze, zawsze są liczeni w roli faworytów do końcowego podliczania. Co można powiedzieć o zespołach z dołu tabeli. Drużyna Moenchengladbach totalne dno w tym sezonie. Chyba główny kandydat do spadku. Ale to, że Stuttgart walczy o utrzymanie to mała niespodzianka. Choć oni w poprzednim sezonie też dotykali dna, by później wspaniale się od niego odbić. Jeżeli chodzi o tą drużynę to szczególnie ostatni mecz był niezwykle widowiskowy w wykonaniu.. Wynik 3:5 z Bayernem to jedno z najciekawszych spotkań w całej minionej rundzie. Schalke dopiero 10 miejsce. Wicemistrz poprzedniego sezonu trochę za późno złapał wiatr w żagle. Z 22 punktami na koncie mogą jedynie powalczyć o europejskie puchary. Kolonia z tak wspaniałym składem także nieco rozczarowuje. Spodziewałem się, że Podolski i spółka będą walczyli o minimum 5 miejsce. A oni walczą, lecz o utrzymanie. Beniaminkowie Kaiserslautern oraz St.Pauli dość dobrze się wkomponowali w całą stawkę i szczególnie ci pierwsi wyglądają na solidnego średniaka ligowego. Są przecież wyżej od Bremy i Wolfsburga, a to renomowane marki w Niemczech.

K 246

krysti24

Użytkownik
1.Borussia Dortmund Rewelacja rozgrywek w 17 spotkaniach musieli zaledwie dwa razy uznać wyższość rywali z Leverkusen i Frankfurtu i raz podzielić się punktami z Wolfsburgiem. Wielu ludzi piszących w tematach Bundesligi często grało na przerwanie passy Dortmundu jak to się kończyło każdy wie. Mało kto wierzył aby wygrać 14 spotkań z rzędu. Atutem Borussi jest z pewnością szeroka możliwość rotowania składem przez Kloppa dzięki wspaniałym zmiennikom. Jest to z pewnośćią jeden z kluczy do sukcesu bo gdy wypadnie jeden z ważnych filarów Klopp wstawia gracza z rezerwy , który prezentują podobny poziom do poprzednika. Kiedy nie gra Błaszczykowski gra Silva czy też Gotze, Lucas Barrios/Lewandowski itd... Mając takich zmienników prezentujących wyrównany poziom nie ma problemu kiedy któryś z graczy nie jest zdolny do gry. Wydaję się to być prostą polityką ale za to bardzo skuteczną. Defensywa 10/10 Zaledwie 10 straconych goli w 17 meczach. Dobra zorganizowana gra obronna Piszczek, Hummels, Subotic, Schmelzer, Owomoyela. Najmocniejszym filarem moim zdaniem jest Subotic grający pewnie i bardzo dobrze technicznie. Nie bez powodu jest porównywany do Rio Ferdinanda.Pozostali również na najwyższym poziomie, choć naszemu Polakowi zdarzyły się błędy za które Borussia musiała srogo zapłacić. Ofensywa 9/10 Kręgosłup do rozgrywania Sahinh, Kagawa obydwaj znakomici technicznie, dobrze bijący stałe fragmenty ( Sahin) i co najważniejsze widzący grę dzięki czemu jednym podaniem potrafią wykiwać obronę rywali. Skrzydła obsadzone przez doświadczonego Błaszczykowskiego i młodego utalentowanego Gotze, który jest słusznie porównywany do największych gwiazd futbolu co potwierdza swoją grą.Niektórzy czasami występują jeszcze w roli zmienników np: Grosskreutz, Bendner. Na szpicy Zidan , który jeszcze nie wrócił po kontuzji ale z pewnością zobaczymy go w drugiej części sezonu (ulubieniec Kloppa). Barioss, Lewandowski. Ten pierwszy nie jest jakąś wielką rewelacją za dużo sytuacji zmarnowanych u niego widziałem ale mimo to parę bramek ustrzelił. Lewandowski super rezerwowy, który już parę razy ratował Borussie w tym sezonie. Statystyki: Ogólnie: W:14 R:1 P:2
Fajnie , że ta rozpisujesz każdą drużynę , po kolei , ale już przy drużynie BVB doszukałem się kilku niezgodności. Mianowicie BVB podzieliło się punktami z Hoffenheim a nie Wolfsuburgiem , poza tym piszesz o Benderze jako o zmienniku .. przecież ten chłopak wykonuję niesamowitą pracę w środku pola i gra w każdym meczu przez pełne 90 minut o ile zdrowie mu na to pozwala , moim zdaniem jest to piłkarz tak samo ważny albo jeszcze ważniejszy niż Sahin czy Kagawa .. Bender jest od czarnej roboty , łata dziury i naprawia błędy kolegów w środku pola , że aż miło , zawsze jest tam gdzie być powinien i asekuruje rozgrywającego Sahina. Dla mnie jeden z większych bohaterów w składzie Borussi w pierwszej rundzie. O takich zawodnikach jak Bender się dużo nie mówi , bo nie grają tak spektakularnie jak Sahin , czy Kagawa , ale ten chłopak naprawdę wykonuję niesamowitą pracę na boisku .. i w dużej mierze dzięki niemu Borussia straciła tyle bramke ile straciła , dla mnie Bender jest cichym bohaterem pierwszej części sezonu. Kolejna sprawa jeśli chodzi o Barriosa i Lewego , dla mnie Twoja ocena trochę nieobiektywna , Lewy to jeszcze nie ta klasa co Lucas i było to widać między innymi w europejskich pucharach w Lidze Europejskiej. Wydaję mi się , że wszyscy tak surowo oceniają Lucasa przez pryzmat ostatniego spotkania z Eintrachtem , gdzie ten fatalnie spudłował , ale nikt nie zauważa tego jak grał Barrios w przeciągu całej pierwszej rundy .. a grał naprawdę dobrze , przede wszystkim jego umiejętność utrzymania się przy piłce i umiejętność obrócenia się z piłką w stronę bramki z obrońcą na plecach. Takich rzeczy Robert Lewandowski jeszcze tak dobrze nie opanował i widać jeszcze różnicę między tymi napastnikami. Warto wspomnieć niewykorzystaną w końcówce meczu w LE sytuację Roberta z PSG gdzie mógł zostać bohaterem niestety strzelił prosto w bramkarza Paryżan , ale nie o to mi chodzi , żeby komuś coś wypominać , po prostu a chwilę obecną Robert to jeszcze nie ta klasa co Lucas i nie te doświadczenie i psychika , ale Polak bardzo szybko się uczy i idzie mu coraz lepei , widać postępu w jego grze , więc myślę , że można być dobrej myśli.
Reszty podsumowania jeszcze nie czytałem , bo nie za bardzo mam czas teraz , jak znajdę chwilę postaram się doczytać i wyrazić swoje ewentualne uwagi ????
pozdro

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom