Dortmund - Arminia Bielefeld
Dzisiejszego popołudnia do Dortmundu zawita Arminia Bielefeld. Myślę, że warto będzie obejżeć to spotkanie, które zapowiada się bardzo interesująco. Obie drużyny są niepokonane od czterech ligowych spotkań, jednak po dzisiejszym spotkaniu uważam, że jedna wyjedzie dziś z kompletem punktów. Borussie Dortmund z rytmu wypadła dwa spotkania temu, kiedy to tylko zremisowała ze słabiutkim Bochum. Następnie przyszedł podział punktów z jedną z najbardziej remisowych ekip w Niemczech, drużyną Norymbergii. Patrząc na poczynania ich rywali, dochodzę do wniosku, iż to właśnie Arminia Bielefeld jest teraz w lepszej formie. Początek sezonu i pierwsze trzy spotkania były bardzo kiepskie, tylko jeden zdobyty punkt. Jednak wrześniowe zwycięstwo nad Bayernem Monachium dodoło widać skrzydeł graczom Thomasa van Heesen. Po wyjazdowej porażce w Bochum było już tylko lepiej i w kolejnych 4 kolejkach Arminia zdobyła 10 punktów, co pozwoliło im wskoczyć na wysoką piątą lokatę w lidze. Dzisiejsze spotkanie będzie meczem Polaków, ponieważ zarówno Euzebiusz Smolarek jak i Artur Wichniarek są kluczowymi zawodnikami swoich drużyn i patrząc na awizowane składny nie zabraknie ich w tym meczu. Na pewno pojedynek między tymi graczami elektryzował będzie bardzo dużo osób, zobaczymy, który z nich lepiej wypadnie. Wracajmy jednak do spotkania. Tak jak pisałem wcześniej to Arminia jest w dużo lepszej formie niż Dortmundczcy, jednak uważam, że to gospodarze w tym meczu będą rozdawać karty i po ostatnich dwóch remisach, zwyciężą niesieni dopingiem własnej publiczności.
Alemannia vs Stuttgart
Bukmacherzy w spotkaniu tym faworyzują zespół ze Stuttgartu i nie ma co się dziwić, bo goście świetnie radzą sobie w meczach wyjazdowych, w których nie znaleźli jeszcze swojego pogromcy. Beniaminek po bardzo udanym początku sezonu, nazwany tu i ówdzie rewelacją rozgrywek spuścił znacznie z tonu i zaczął grać słabo i przegrywać z średniakami pokroju Energie. Goście są zespołem, który nie przegrał w swoich sześciu ostatnich spotkaniach ligowych, co jest na prawdę imponującym wyczynem. Drużyna gości przyjedzie w dosyć uszczuplonym składzie. Zabraknie aż pięciu zawodników. Są to: Beck,, Meißner, A. Farnerud, Heinen, Nehrig oraz kapitan Meira. Jednak tylko dwóch z nich, a mianowicie Meira i Farnerud są zawodnikami odgrywającymi jakąś większą rolę w klubie. Myślę, że w dzisiejszym spotkaniu beniaminek pokaże na co go stać i nie przegra.
Hertha Berlin – Nurnberg
W ostatnim meczu ligowym, drużyna ze stolicy Berlina uległa w wyjazdowym spotkaniu Energie Cottbus spadając na 8 pozycję i równając się punktami z ich dzisiejszym rywalem. Goście natomiast zremisowali z Borussią Dortmund i zajmują 7 lokatę z 13 punktami na koncie. Pod względem statystycznym spotkanie to będzie dla mnie niezmiernie ciekawe. Gospodarze nie przegrali jeszcze na swoim terenie w 4 meczach zdobywając 10 punktów. Natomiast przyjezdni, zespół z Norymbergii jest niesamowitym wręcz ewenementem tego sezonu Bundesligi. Otóż jako jedyna drużyna w lidze, nie przegrali oni jeszcze żadnego spotkania, wygrywając dwa na początku sezonu i remisując wszystkie kolejne, co jest nie lada sztuką. W obu epipach zabraknie kilku kluczowych zawodników. W zespole z Berlinu jednym z ważniejszych nieobecnych jest Basturk, gracz, na którym ciąży piętno rozgrywania akcji. Zabraknie również Dardai, S. Okoronkwo, Cagara, Ch. Müller. W drużynie przyjezdnych zabranie obrońcy Andreas Wolfa, który zagrał we wszystkich spotkaniach tego sezonu. Chociaż każdy spodziewa się, zespół Herthy zwycięży dziś, przerywając świetną passę gości, ja uważam że stanie się odwrotnie, i to goście zwyciężą, przerywając swoją passę remisów.