Dziś o godzinie 20:45 na St. Jakob Park w Bazylei spotkają się drużyny miejscowego FC Basel oraz Bayernu Monachium. Drużyny te spotkały się ze sobą w ubiegłorocznej edycji Ligi Mistrzów i wtedy górą w Szwajcarii byli Bawarczycy. Ciężki w mojej ocenie mecz do wytypowania pod kątem 1X2. Jeśli już miałbym coś z tego ruszać to +1,5 w stronę zespołu gospodarzy. Nie przez przypadek się awansuje do tej fazy rozgrywek i to kosztem takiej drużyny jak Manchester United. Wygrana u siebie z nimi oraz remis na Old Trafford czy remis z Lizbony jasno mówią nam, że potrafią się zorganizować, odpowiednio zmotywować, podejść z dużą dozą animuszu oraz bez kompromisu do wyżej notowanych rywali. Zespół Basel po przerwie zimowej zdążył rozegrać już 2 mecze w rodzimej
ekstraklasie, oba remisując (z Sion i Young Boys Berno), również w sparingach remisowali (aczkolwiek jak już kiedyś pisałem nie jestem człowiekiem, który na serio podchodzi do wyników meczy sparingowych). Bayern ostatnimi czasy ma problem z ciągiem do przodu oraz skutecznością, o czym dobitnie świadczy ostatni mecz z ostatnim w tabeli Freiburgiem, czy wcześniejszy w Hamburgu (po drodze owszem zaliczył dwie wygrane, ale zarówno Stuttgart jak i Kaiserslautern są bardzo słabo dysponowane w tym roku w Bundeslidze). W dzisiejszym meczu na pewno nie wystąpi Bastian Schweinsteiger, motor napędowy zespołu z Monachium, jednakże Bawarczycy posiadają takie bogactwo dobrych piłkarzy, że Josef Heynckes nie będzie miał problemu z jego zastąpieniem. Dobrym typem w moim odczuciu na ten mecz wydaje się
BTS. Obie drużyny posiadają dobry potencjał ofensywny, z jednej strony Muller, Gomez, Robben, z drugiej strony dwójka doświadczonych napastników Streller i Frei. O to, że zespół Basel podejdzie do tego meczu z dużym zaangażowaniem i wolą walki jestem spokojny, mam nadzieję, że również Bayern będzie chciał pokazać swoim kibicom, że ich ostatnio słabo wyglądają i nieklejąca się gra była tylko chwilowa, przejściowa. Bayern, jak każda niemiecka drużyna oraz reprezentacja Niemiec, to typowa drużyna turniejowa, lubi mecze o stawkę, tak więc wydaje mi się, że będą chcieli wywieźć z Bazylei korzystny dla siebie, bramkowy wynik.
Propozycja:
FC Basel - Bayern Monachium BTS @1,72
Bet365
Kompletnie odpuściłbym dzisiaj grubsze granie w drugim meczu, Inter jest kompletnie nieobliczalny i akurat może dziś odpalą niczym petarda? Doświadczenie w europejskich przemawia za nimi, ale zauważmy, że Marsylia w tegorocznej edycji Ligi Mistrzów wygrała u siebie tylko jeden mecz z Borussią Dortmund, a przegrała i z Arsenalem Londyn i Olimpiakosem Pireus, tak więc byłbym ostrożny, zwłaszcza, że Inter na wyjeździe miał bilans 2-1-0. Dobry typem wydaje mi się tak jak i wyżej BTS. Myślę, że Inter mimo wszelkich ich ostatnich niepowodzeń będzie chciał za wszelką cenę strzelić bramkę, która może okazać się bezcenna w kontekście meczu rewanżowego. Za to Marsylia będzie chciała z jak najkorzystniejszym wynikiem pojechać do Mediolanu, gdzie na pewno będzie grało się jej bardzo trudno. Mam tylko nadzieję, że dzisiaj nie będzie typowo włoskich "szachów", na takie liczę, w razie korzystnego dla Interu wyniku dzisiaj, dopiero w rewanżu. Potencjał ofensywny obu zespołów pozwoli wierzyć w pomyślność postawienia BTS. Co prawda nie będzie grał Diego Milito, aczkolwiek nazwiska Diego Forlana czy Pazziniego również mają swoją renomę. Do tego wszystkiego Wesley Sneijder, który jako jeden z nielicznych w ostatnich meczach Interu zostawiał serce na boisku. W drugiej drużynie o potencjale ofensywnym stanowić będą zwłaszcza Remy, Ayew wspomagani przez graczy drugiej linii, głównie Valbueny i Amalfitano.
Propozycja:
Olympique Marsylia - Inter Mediolan BTS @1,90
Bet365