Rydqvist Maria - Mononen Laura @ 2 1.60 23,9s przewagi
Oestberg Flugstad - Kyllonen Anna @ 1 1.25 88,3s przewagi
Kalla Charlotte - Kowalczyk Justyna @ 1 1.40 23,9s przewagi
AKO : 2.80 Ónibet
Ja na jutrzejsze biegi wybrałem takie zakłady z oferty Ónibetu, który w mojej opinii zaprezentował kilka fajnych par, które w mojej ocenie są warte zagrania. Na początek zacznijmy od
Flugstad Oestberg, która jest aktualnie liderką Tour de Ski 2016 i ewidentnie jest w olbrzymim gazie co pokazała już nie raz. W mojej parze będzie podejmować Anne Kyllonen, która z całą pewnością jest bardzo dobrą zawodniczką jeśli chodzi o styl klasyczny, ale to ciągle nie ten poziom co wcześniej wspomniana Flugstad. Jutro scenariusz prawdopodobnie będzie taki jak zwykle czyli dosyć szybkie urwanie się trio norweskiego czyli Johaug, Oestberg i Weng i tutaj będą rozstrzygać się losy wygranej, a z całą pewnością Kyllonen będzie oglądać poczynania swoich turbo-rywalek zza pleców. Oestberg wraz z Johaug to aktualnie zdecydowanie dominatorki touru i nie widzę możliwości żeby na takim dystansie Kyllonen miał jakiekolwiek szanse z tymi zawodniczkami co potwierdzają zresztą dotychczasowe wyniki na tych długościach.
Następny typ to granie przeciwko naszej Justynie Kowalczyk, która z całą pewnością znajduje się aktualnie w olbrzymim dołku i każdy jej występ to po prostu średnie rezultaty.
Charlotte Kalla w każdym występie plasuje się wyżej od naszej rodaczki, jest to ciągle dobra zawodniczka do czołowej dziesiątki albo może trochę wyżej. Justyna będzie startować dopiero z 20-stej pozycji co w przypadku startu wspólnego ma dość duże znaczenie, ponieważ trzeba przebijać się przez resztę zawodniczek jeśli chce się osiągnąć dobry rezultat. Kalla startuje jako 6 i będzie miała obok siebie z całą pewnością przynajmniej przez pewien czas Ingemarsdotter (8) co zwiastuje pewną współpracę. Dla mnie forma Kalli jest z całą pewnością wyższa niż Kowalczyk. Warto wspomnieć, że w mediach ciągle głośno o Kowalczyk i o tym, że być może to jej okazja, jej dystans i tym podobne rzeczy, ale rywalki zwyczajnie są lepsze i nasza rodaczka znajduje się w słabej formie i niezależnie od dystansów plasuje się pod koniec 2 dziesiątki co odzwierciedla ranking Tour de Ski.
Na koniec typ na
Laurę Mononen czyli Finkę, która specjalizuje się w biegu klasykiem. Na tej długości i w biegach klasycznych można zlokalizować ją zazwyczaj w okolicach 10-go miejsca co potwierdza wiele występów na tej długości. Rydqvist praktycznie wyprzedziła ją tylko raz i było to ostatnio w Oberstdorfie chociaż nieznacznie, bo o tylko 2s. W tym momencie Mononen startuje z miejsca 11, a Rydqvist 22. Warto powiedzieć, że w klasyku czuje się bardzo dobrze większość fińskich zawodniczek dlatego można oczekiwać współpracy na linii Kyllonen, Niskanen, Parmakoski, Mononen, które startują blisko siebie. Rydqvist przegrywała w każdym innym pojedynku na tej długości, warto dodać że notuje bardzo falowe wyniki i rzadko znajduje się na takim miejscu jak ostatnio w Oberstdorfie. Większość jej występów to dalsze pozycje więc ja osobiście stawiam na powtarzalność, bo Mononen gwarantuje mniej więcej miejsce w okolicach 10-tki, a Rydqvist to zagadka. Po takim kursie według mnie warto spróbować
.