Ok godz 10:15 naszego czasu panie staną na starcie biegu indywidualnego na 15km. Odbywają się w nim 4 strzelania na przemian leżąc-stojąc-leżąc-stojąc, a za każdy niecelny strzał zawodniczka otrzymuje karną minutę. Wychodzi więc na to, że najważniejsze jest tutaj strzelanie, ale kto dobrze biega to mimo pudeł może uplasować się w czołówce, bo mimo wszystko różnica tempa biegu weźmy na to Kaisy Maakarainen czy świetnie strzelającej Katji Haller jest wręcz olbrzymia.
Z oferty bukmachera Expekt...
Jonsson świetnie pobiegła w biegu pościgowym, zawsze jest mocna na strzelnicy. Za rywalkę h2h ma Evę Tofalvi. Co ciekawe te zawodniczki wygrywały w tym sezonie dotychczasowe dwa biegi indywidualne. Tym razem forma strzelecka jak i biegowa zdecydowanie przemawia za Szwedką.
Tora Berger dobrze czuje się na długich trasach biegowych, do tego ze strzelaniem w tym sezonie bardzo dobrze. Ukrainka Vita Semerenko po dobrym starcie sezonu wyraźnie obniżyła loty i miejsce w czołówce byłoby dla mnie niespodzianką.
Martina Beck zawsze w tego typu konkurencjach jest w gronie faworytek do złota i choć w tym sezonie trochę zawodzi to miejsce w top10 znaleźć się powinno. Jej rywalka Khvostenko w tej konkurencji równie mocna, bo skuteczność na strzelnicy świetna, ale coś mi się wydaje, że Ukrainki średnio trafily z formą na mistrzostwa, zwlaszcza biegowo jest baardzo słabo.
Oloffson doświadczona zawodniczka powinna spokojnie strzelać i choc raczej bez pudła sie nie obędzie to powinna byc wyzej od Ingstadbjoerg, ktora mimo swietnego strzelania biega bardzo slabo i o ile nie będzie 'na czysto' to raczej wysokiej lokaty nie zajmie.
Oprócz tego jakoś nie uśmiecha mi się kolejna niespodzianka z 'egzotycznego' kraju. Mam tutaj na mysli Mołdawię. U panów był Jakov Fak z Chorwacji, a u pań ? sporo ludzi typuje
Levchenkovą na 'czarnego konia' tych zawodów, zresztą ona sama wie, ze spoczywa teraz na niej presja zaliczania do gronia faworytek. Moim zdaniem ona jej nie utrzyma. To takze raczej nie jest konkurencja dla
Khrustalevej, ktora na dlugich trasach biegowo slabo sie prezentuje a i na strzelnicy potem ma problemy. Jeszcze typ na
Kudrashovą w pojedynku z Czeszką Rezlerovą, ktora wybitnie nie radzi sobie ze strzelaniem w pozycji stojącej.
Z oferty bukmachera Unibet...
Przede wszystkim uważam, że Włoszka Ponza jest mocno przereklamowana. Owszem moze i strzela świetnie, ale nic specjalnego jej to nie daje, bo bez nagłego olsnienia i kapitalnej formy biegowej medalu nie zdobędzie. No chyba, ze wyjdzie na czysto, a reszta bedzie niemilosiernie pudlowala. W parze z swietnie dysponowaną Zaitsevą daje jej niewielkie szanse mimo wszystko.
Oloffson jak juz wspominalem swoim doswiadczeniem powinna tutaj duzo ugrać. Biegowo prezentuje się bardzo dobrze, aczkolwiek stać ją na wiecej kiedy zwietrzy szanse na dobry rezultat. Francuzka Becaert raczej do dobrych strzelczyn nie nalezy i spodziewam sie co najmniej 4 pudeł w jej wykonaniu.
o
Khvostenko juz pisałem, tutaj gram przeciwko niej w parze z Medvedstevą, która mam nadzieje nie jedzie na dopingu co wychodzilo na jaw w kadrze Rosyjskiej ostatnimi czasy ;P
Henkel zechce zrehabilitowac się za to, ze w ogole nie wystartowala w biegu poscigowym. Powinna byc wysoko o ile spokojnie bez nerwow będzie strzelała. Gram na Henkel w parze przeciwko Ponzie.
Hitzer czasem stac na swietne wyniki, ale ogólnie przez słabe strzelanie zazwyczaj zawodziła w ważnych momentach m.in sztafetach. Tutaj niby bez presji, ale zastępuje Neuner to nie byłbym taki pewien czy tak łatwo jej będzie się biegło. Gram w tej parze na Oloffson.
Liu słabo biegowo sie prezentuje w Korei, ale bieg indywidualny zawsze był jej domeną. Możemy się o tym przekonać.
Berger czołówka - Levchenkova jak juz wspominałem wg mnie niespodzianki nie sprawi, no ale... to jest
biathlon i wszystko mozliwe ;P
Dorin dobry występ młodej Francuzki w biegu poscigowym. Pidrushina niby swietnie strzela, ale czesto jest tak, ze kto wrecz fenomenalnie strzela ten slabo biega i duzo przy tym traci.
Z oferty bukmachera Bet365...
W Khvostenko zwyczajowo nie wierzę, a Brunet ? do swojego dobrego strzelania znacznie poprawiła bieg, choc do czołówki pod tym względem sie jeszcze nie zalicza to gdyby strzelała na czysto to kto wie... ale od Khvostenko powinan byc wyzej, chyba, ze nagle Ukrainka sie obudzi.
Berger jest mocna i głodna medalu
Tofalvi nie wiedzie się w Korei i nie wróżę jej niczego dobrego w biegu indywidualnym, no chyba, ze po nocach trenuje strzelanie non stop
Domracheva kapitalna biegowo, w poscigowym pokonała nawet Neuner ! No i na strzelnicy całkiem przyzwoicie sie prezentuje. O ile nie pomyli kolejnosci strzelania <raz taka sytuacja w tym sezonie miała miejsce> to może być bardzo wysoko. Makarainen raczej w tej konkurencji zbyt pewnie sie nie czuje, no chyba ze 2 pierwsze strzelania na czysto to potem spokojnie, powoli moze cos osiagnac. Tak czy siak stawiam na Darie.
moje propozycje do wyboru do koloru:
Expekt
H.Jonsson - E.Tofalvi | 1 - 1,30
T.Berger - V.Semerenko | 1 - 1,35
M.Beck - O.Khvostenko | 1 - 1,40
A.C.Oloffson - A.Ingstadbjoerg | 1 - 1,35
N.Levchenkova - L.Brunet | 2 - 2,15
D.Rasmoviciute - E.Khrustaleva | 1 - 1,85
O.Kudrashova - M.Rezlerova | 1 - 1,90
Unibet
O.Zaitseva - M.Ponza | 1 - 1,55
A.C.Oloffson - S.Becaert | 1 - 1,65