(
29)
Tenis -
WTA Wuhan China - Hard
Godz: 12:00
Spotkanie: Sabine Lisicki - Ekaterina Makarova
WYNIK 1:6 2:6
Typ: wygra Sabine Lisicki
Kurs:
3.10
Pinnacle
Stawka:
5j
Strata: 5j
Analiza:
W obecnej sytuacji jest to typowe 50/50 że wskazaniem na Niemke Sabine. Widzę tu duża wartość tj. w tym zwycięstwie, kursie. Sabine Lisicki od lat jest typem zawodniczki, która może pokonać każdą rywalke jak i przegrać z każdym nawet w stosunku 0:6 0:6. W ostatnim czasie więcej zawodzi, choć ostatni turniej pokazał u niej lepszą formę , czy moze w końcu odpowiednie czucie kortu. Ja na wspomnianym ost. turnieju tylko się jej przyglądałem, obserwowałem grę, szykując się na kolejne konfrontacje (zawiodłem się na niej na wcześniejszym turnieju, grala przeciwko Larsson, tracąc jedynie 3j. Dziś widzę duże value w jej ewentualnym zwycięstwu w konfrontacji przeciwko Makarovej. Mimo tego iz Makarova aktualnie ma statut "pro zawodniczki" , czego sam osobiście (nieoficjalnie) nie powiem o Lisickiej (jej forma wyniki i zachowanie na korcie), widzę w tym pojedynku zwycięstwo underdoga ! Makarova gra dziś pierwszy pojedynek na hali. Poprzednio nieudany występ na US Open. Zawodniczki warunkami fizycznymi jak i stylem gry są do siebie podobne. Gra na takich kortach jest bardzo specyficzna, tj. piłeczka odbija się bardzo wysoko, jak i dodatkowo potrzebne jest dostosowanie pracy nóg, timemingu ,kordynacji całego ciała do uderzenia czy poprostu czucia kortu, a to wymga czasu. Trening i delikatny sparing to ewidentnie za mało ! Tego dziś bedzie brakowac Rosjance. Mimo tych argumentów jest to i tak bardzo wyrównana konfrontacja. Makarova jeżeli ma chwilowe problemy z serwisem przegrywa własne punkty serwisowe seryjnie. Nie ma w tedy przewagi sytuacyjnej i nie może wygrać szybko, w pierwsze tempo punktu. W tedy dużo ryzykuje, szarpie swoja grę i jej głowa robi się baaaardzo gorąca. Spóźniona na nogach wyrzuca proste piłki w pośpiechu "szukając" linii, podobnie czyni to Petra Kvitova. W takiej sytuacji Lisicka będzie bezwzględnie obijać backhand Rosjanki. Liczę dziś na opanowanie, płynność i regularność Niemki na korcie. Będzie wykorzystywać pasywnosc Makarovej, której dziś braknie pewności i skuteczności. Lisicka ma duże szanse zdominować ta konfrontacje. Jest to dla niej dobry matchup. W hali gra się jej wygodniej, lepiej z silowymi, wysokimi rywalkami które grają na tkzw raz. Jak jest na fali gra niczym maszyna, bezwzględnie punktujac przy swoim serwisie, a w obronie częstuje rywalki zabójczymi kontrami. To jest ten moment sezonu w którym Sabina ukarze nam swój talent i warunki, dzięki którym bezapelacyjnie potrafi dominować nad rywalka. Mocny precyzyjny serwis, perfekcyjne zamykanie uderzeń z obu stron, mocna wręcz męska gra z glebi kortu i zabójczy forehand wbijajacy każda piłkę w kort, to atuty jakie ma Sabina Lisicka i one pozwolą zdominować jej dzisiejszą konfrontacje.
Polecam ten typ !
Edit:
Jednak Lisicka nie wygrala i zamiast zysku tylko strata. Makarova jest w Wielkiej formie. Od poniedzialku sa bardzo dochodowe turnieje i bardzo przewidywalne konfrontacje. Skorzystamy zatem z dyspozycji Rosjanki. Powodzenia !