Stephen Bunting v Robbie Green
Typ: Robbie Green +3,5 @ 1,53 PaddyPower 4/10 [średnia 83 ...]
Typ: Robbie Green powyżej 9,5 180's @ 1,83 Bet365 6/10
Przed nami pojedynek zapowiadający się bardzo ciekawie. Według bukmacherów faworytem jest Bunting, jednak ja nie skreślałbym Green'a, a nawet uważam, że kursy w okolicach 3,25 są zdecydowanie zawyżone. Dla obu panów ten półfinał to sukces życiowy, dotąd najwyżej grali w ćwierćfinałach, a wiadome, że jeden z nich zostanie finalistą. Ich dotychczasowe średnie wyglądają ładnie, Bunting: 93,27; 93,84; 90,87 oraz Green: 93,27; 93,84; 93,84. Czyli średnio, Green ma średnią wyższą o 0,99 punktu. Niespełna 1 punkt to żadna różnica, ale patrząc na skuteczność na podwójnych to Green ma przewagę. Niestety
BDO nie podaje procentów meczowych, ale obserwując ich grę zauważyłem, że Bunting albo trafia 1. lotką dubla, albo męczy się, pudłując nawet 6-7 lotek. Green na tak długo się nie zacinał, w miarę szybko kończył i to tutaj upatruję szansę dla niego. Panowie grają dzisiaj do 6 wygranych setów, dlatego uważam, że powyższy handicap na Greena ma duże szanse powodzenia, choćby dlatego, że Buntingowi wypada dosyć dużo lotek z tarczy. W ostatnim meczu było to aż 7. A dlaczego tak się dzieje? Niektórzy wskazują, że wina tego leży po nowym modelu tarczy, która jest "dual core". Szczerze powiem, że nie mam pojęcia o co chodzi. Natomiast winą można obarczyć
lotki Buntinga, które ważą zaledwie 12g i przy zahaczeniu o pająk nie mają takiego docisku jak
lotki choćby 16-gramowe.
Ale powróćmy do typowania. Ostatnie prognozy były prawidłowe, chociaż niedoszacowane. Ale w przypadku linii under/over nie jest to złe. Bukmacherzy proponują nam linie: Bunting over 9,5 oraz Green over 9,5. Przyjmuję następujące warunki: minimum 8 setów po 3,5 lega w każdym secie. Dlaczego tylko 8 setów? Bo boję się, że Bunting zawiedzie, ale 2 sety wygra. O Green'a się nie boję, swoje ugra. A więc, prognozuję, że Green zdobędzie 10,03 maksa, a Bunting 6,93 maksa. Przyjmując błąd 0,25 otrzymujemy przedział dla Green'a 7,52-12,53, a dla Bunting'a 5,20-8,67. Rzadko kiedy gram opcję under, dlatego typów na Buntinga nie ruszam. Natomiast Green'a pobiorę bardzo chętnie, bo jeżeli linię mamy 9,5, a wartość prognozowaną 10,03 i typy były niedoszacowane, to można brać spokojnie. Oczywiście mamy tzw. czynnik ludzki i każdy z nich można zawieść jak i odpalić. Nie zdziwi mnie, jeśli obaj rzucą po 10 maksów. Green w ćwierćfinale, na dystansie do 5 wygranych setów, rozegrał 32 legi i rzucił 14 maksów. Dzisiaj dystans trochę dłuższy, ale legowo podobny. Jeśli zakładam minimum 8 setów to minimum 10 maksów, daje nieco ponad 1 maksa na set. Patrząc na to, że żaden nie odpuści to maksy będą ich ratować. Dla mnie 10 maksów dla Green'a to dobry typ.
Jan Dekker v Alan Norris
Typ: Alan Norris -1,5 @ 1,50 PaddyPower 7/10
Ostatni mecz wieczoru, który może okazać się jednostronnym widowiskiem. Dziwi mnie to, że Dekker doszedł aż do półfinału, bo gość nie gra porywająco, ma ogromne problemy z podwójnymi, średnie nie powalają. Dotarł tu dlatego, że miał łatwą drabinkę: van de Pas (9-4 legi, 83,61 v 75,66), de Vos (13-11 legi, 85,53 v 83,10) oraz Adams (18-14 legi, 91,41 v 90,18). Jego rywal, Norris miał znacznie trudniejszą drabinkę: Waites (9-5 legi, 93,27 v 87,54), Durrant (14-7 legi, 93,84 v 92,43) oraz Wilson (16-9 legi, 97,47 v 99,06). Norris ma dużą skuteczność na polach podwójnych, co pokazał wczoraj w meczu z Wilsonem. Nie zdziwi mnie tu nawet wygrana 6-0 przez Norrisa, bo gość jest w formie, notuje wyższe średnie od Dekkera i szybko kończy legi. Handicap -1,5 na korzyść Anglika to najmniejszy wymiar kary dla Holendra. 6:4 to i tak za duży wynik, 6:3 to raczej góra, ale -1,5 po kursie 1,50 jest niezłym typem.
W tym meczu prognozy nie będzie. To znaczy będzie, ale nie jako typ, tylko jako luźna informacja w celu porównywania prawdzalności/skuteczności. Ja ten mecz widzę jako krótki, 7 setów, ale w secie średnio 4 legi. Wówczas prognoza na maksy jest następująca: Norris 8,53, Dekker 5,04. Przyjmując błąd 0,25 mamy przedział na Norrisa 6,4-10,66, a na Dekkera 3,78-6,30. Linia na Norrisa wynosi 9,5, co jest punkt poniżej prognozy, ale mieści sie w przedziale z błędem. Wczoraj Norris nie szalał z maksami, 9 (a bukmacherzy proponowali, by to Norris miał wiecej maksów od Wilsona - 13). Dzisiaj nie wiadomo jak to będzie. Dekker nie powinien stworzyć wielkiego zagrożenia dla Anglika, ale nie ma mowy o odpuszczaniu przez kogokolwiek. Maks to maks, zawsze cieszy. Jeśli ktoś chce próbować to można Norrisa over 9,5 po 1,90, ale to może być loteria. Jeśli już to typ na handi -1,5 po gorszym kursie, ale znacznie bardziej prawdopodobnym.
Deta Hedman v Ann-Louise Peters
Typ: Deta Hedman @ 1,17 William Hill
Nie ma co się powtarzać, @bam14 wszystko ładnie opisał. Większych szans dla Peters nie widzę, ale 2:0 boję się grać. 1,17 do podbicia AKO np. Green'a