vostock
Użytkownik
Zauważyłem, że mało się mówi o Portugalii w kontekście tych mistrzostw. Wszędzie Hiszpania, która już nie jest tą Hiszpanią co kiedyś, do tego Francja jako gospodarz i ekipy jak np. Niemcy. Portugalia stoi gdzieś z tyłu, ale to wciąż przecież bardzo dobry zespół, według mnie jakby poszli w zapomnienie. Oglądałem kilka ostatnich meczów tej reprezentacji i wyglądali naprawdę solidnie. Ktoś może powiedzieć, że to były tylko sparingi, ale to jakiś obraz gry daje, szczególnie mecze z mocnymi rywali. I tak właśnie z Anglią na ich terenie prowadzili równy bój, w pierwszej połowie byli nawet lepsi. Wcześniej ogranych kilka konkretnych reprezentacji niezależnie od terenu. Pokonali Belgów, na których wielu stawia na tym Euro, bez problemów uporali się z Norwegią, a właśnie ta Norwegia potem ograła... Islandię. OK, to "tylko" sparingi... Myślę, że Ronaldo będzie wręcz osaczony, a to daje niesamowitą szansę innym (Nani, Eder). Zawsze pojawić może się Quresma, który potrafi zaczarować kilku obrońców przeciwnika w jednej akcji. To nie będzie łatwy mecz, ale czysto stawiam na formalnych gospodarzy tego pojedynku. Islandia jako debiutant musi zapłacić frycowe. Ten mały kraj i tak już osiągnął wiele, sama kwalifikacja na turniej dzięki reformie Platiniego wywołała po prostu szok. Ten bój też nie przekreśla ich dalszych poczynań wszak będą mieli mecze jeszcze z Węgrami, których mogą spokojnie ograć oraz zagrają pewnie jak równy z równym z Austrią. Tutaj jednak daję czystą jedynkę.