Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat szans poszczególnych zawodników na osiągnięcie danej rundy turnieju. To jeden z moich ulubionych zakładów na szlemy
Na razie widzę to tak:
Krótka argumentacja:
Djoković - mocno asekuracyjnie. Dawno Novak nie miał moim zdaniem tak ciężkiej drabinki, a ostatnio odpadał przecież z Chungiem i Istominem (wiem, wiem, forma zupełnie inna). Tutaj ma nieobliczalnego Tsongę (który już raz z AO go wyrzucił), potem (prawdopodobnie) młodych Shapovalova i Medvedeva, którzy mega się zepną na to spotkanie i wracającego moim zdaniem do wielkiej formy Nishikoriego. Myślę, że Tsongę i Shapo pokona na względnym spokoju, ale już Medvedev może postawić naprawdę twarde warunki.
Nadal - jakieś pogłoski o lekkiej kontuzji kolana, co mnie nieco martwi (najczęściej te zakłady padają właśnie przez kontuzje), ale nie wierzę, żeby De Minaur miał mu sprawić problemy.
Federer - widziałem jego grę na Hopman Cup, wszystko się zgadza, powinno być dobrze. Z trudnych rywali tylko Tsitsipas, którego jednak powinien zniszczyć doświadczeniem a potem w ćwierćfinale Cilić (jeśli ten się nie połamie w czasie turnieju), który ma chyba kompleks Federera.
Zverev - na Waszym miejscu nie brałbym tego zakładu pod uwagę. Jestem fanboy'em Saszy i zawsze mówię, że tym razem na pewno będzie lepiej.
Ale jak ma nie być? Niezły występ w Hopman Cup, do 4. rundy ma autostradę (choć znając życie to wykolei się na jakimś Simonie), potem ktoś z trójki Kyrgios/Raonić/Wawrinka, wszyscy trzej w formie dość zagadkowej i prawdopodobnie ciężki bój z Coricem o półfinał.
Anderson - niezła dyspozycja na początku sezonu, TB w ostatnim secie, w drabince Mannarino, Tiafoe i Johnson. Imo jeden z najpewniejszych typów.
Nishikori - niestety typ antypatriotyczny, ale Japończyk w dobrej formie, powinien pokonać zarówno Majcharzaka jak i Hurkacza (miejmy nadzieję). Potem Kolba, w 4R może Fognini i ćwierćfinał z Djokovicem.
Corić - wydaje mi się to perełka z tych wszystkich zakładów. W mojej opinii bardzo zawyżony kurs. Jedyny minus taki, że Borna chyba nie za dobrze czuje się w Australii. Poza tym - Darcis, Fucsovics, Cecchinato, Poulie/Thiem/Paire. Wszyscy zdecydowanie w zasięgu.
Tsitsipas - z poważnych rywali do 4. rudny tylko Basilashvili. Pora wskoczyć na wyższy poziom. W nagrodę pojedynek z Federerem.
Dimitrov - Tipsarević, Lajović, Isner (jeśli ten da radę). Jeśli tylko nie oleje tematu to powinien tę 4. rundę na spokojnie zrobić.
Medvedev - Goffin w formie przynajmniej dyskusyjnej, reszta rywali na chwilę obecną o poziom niżej