US Open, let's go! Później w ciągu dnia wrzucę
WTA, bo jednak wyszło wszystkiego więcej niż myślałem. Założę również wątek w dziale
Kupony ze Statystykami (wcześniej nie miałem możliwości, ze względu na limit do 5 postów)
Hijikata - Kotov
Typ: Hijikata
Kurs: 1.79
Bukmacher: STS
Szansa wg. Bukmachera: 55.9%
Szansa wg. analizy: 64%
Advantage (liczone z 12% podatkiem): 0.0127
Hijikata pomimo niższego miejsca w rankingu od Kotova jest lepszym graczem na twardej powierzchni, można wręcz powiedzieć, że to wyłącznie w niej się specjalizuje mając bilans 104-55. Kotov nie grał prawie w ogóle w turniejach na hardzie, odpadając w Winston-Salem w pierwszej rundzie. Gdyby Panowie spotkali się na mączce, stawiałbym na odwrót. Jednak tutaj Hijikata ma przewagę, kurs nie jest szalony, lecz daje wystarczającą przewagę, aby znaleźć w nim wartość.
Gasquet - Morozsan
Typ: Gasquet
Kurs: 1.48
Bukmacher: STS
Szansa wg. Bukmachera: 67.6%
Szansa wg. analizy: 77%
Advantage (liczone z 12% podatkiem): 0.003698701299
Od razu nadmienię, że samo value i tym samym przewaga kursu jest minimalna (liczona z podatkiem). Jeśli gracie bez, bądź złapiecie kurs powyżej 1.5 będzie się to dużo lepiej układało. Gasquet jest jednym z najbardziej doświadczonych graczy w tourze, nie jest to jego najlepszy moment kariery, jednak wciąż potrafi napsuć krwi najlepszym. W tym roku na twardej nawierzhcni odpadał z Sebastianem Kordą i Mannarino, więc są to zupełnie inne nazwiska niż Marozsan, który w tym roku na hard surface ma bilans 2-3. Każdy inny wynik niż gładka wygrana Gasqueta będzie sporą niespodzianką.
Safiulin - Cecchinato
Typ: Cecchinato
Kurs: 11.5
Bukmacher: LV Bet
Szansa wg. Bukmachera: 8.7%
Szansa wg. analizy: 14%
Advantage (liczone z 12% podatkiem): 2.977142857
Gram tutaj wyłącznie dlatego, że LV Bet odkleił kurs, większość bukmacherów oferowało na zwycięstwo Cecchinato około 8, co było całkiem niezłym kursem, lecz 11.5 jest już kursem, obok którego nie można przejść obojętnie. Oczywiście mówimy tutaj o dużej niespodziance, więc szansa na wygraną jest mała, jednak według mnie szanse rozkładają się 86-14 na korzyść Safiulina. Patrząc na statystyki Cecchinato na kortach twardych gra tragedię od zawsze, a Safiulin ma fantastyczny turniej na Wimbledonie i świetne statystyki na hardzie (200-75). Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że Cecchinato nie jest słabym zawodnikiem, jest to typ talentu, który nigdy nie osiągnął swojego potencjału (był nawet 16 w rankingu
ATP) i gdy ma dzień, może powalczyć z zawodnikami znacznie lepszymi niż Safiulin. Tak jak wspominałem, mała szansa, ale zdecydowanie nie taka jak to prezentuje LV Bet. Advantage ponad 1, więc stawka podwójna.
Ivashka - J.M. Cerundolo
Typ: Cerundolo
Kurs: 3.1
Szansa wg. Bukmachera: 32.3%
Szansa wg. analizy: 45%
Advantage (liczone z 12% podatkiem): 0.5057777778
Bardzo ciekawy kurs, ponieważ bukmacherzy uznali Ivashkę za zdecydowanego faworyta, a ja spodziewam się zaciętego pojedynku. Patrząc na statystyki całej kariery, Ivashka jest dużo lepszym wyborem ze wynikiem na twardej nawierzchni 191-113, Cerundolo wypada w tym względzie bardzo słabo mając 8-9, jednak jest tutaj też coś bardziej istotnego, czego bukmacherzy nie do końca uwzględnili, czyli obecna forma. Zaznaczę, żeby nikomu się nie pomyliło, że nie jest to Francisco Ceruundolo, którego możecie znać, grać będzie jego młodszy brat, Juan Manuel, 21-latek ogrywa się z profesjonalnym tenisem i zaskakuje coraz bardziej. Podobnie jak jego brat jest specjalistą od gry na Clayu, lecz w ostatnim turnieju w Winson-Salem ograł Safiullina, Hanfmana i Kumara, odpadając dopiero z Coricem. Ivashka gra poniżej oczekiwań, nawierzchnia twarda jest jego ulubioną, jednak odpadał w 3 ostatnich turniejach w pierwszej rundzie. Cały czas uważam, że to starszy z graczy jest faworytem, jednak obstawiam szanse na 55-45 na korzyść Ivashki, który nie powinien mieć łatwego meczu.
Tsitsipas - Raonic
Typ: Raonic
Kurs: 3.75 (Super kurs)
Bukmacher:
Superbet
Szansa wg. Bukmachera: 26.7%
Szansa wg. analizy: 32%
Advantage (liczone z 12% podatkiem): 0.175
Przede wszystkim świetne spotkanie pierwszej rundy, który zdarza się bardzo rzadko. Tsitsipas może mówić o dużym pechu, bo jako rozstawiony z numerem 7 w rankingu powinien mieć łatwy, prosty i przyjemny mecz na początku US Open. Wcześniej zawodnikiem nierozstawionym na którego nikt nie chciał trafić był Kyrgios, w tej edycji to musi być Raonic. Kanadyjczyk wraca po kontuzji, która zmusiła go do opuszczenia całego poprzedniego sezonu. W obecnym wraca i to w całkiem dobrym stylu, pokonując w Toronto samego Tiafoe. Spodziewam się zaciętego meczu, wygrywania swoich gemów serwisowych, Tie-breaków oraz 5 setówki jeśli miałbym obstawiać szczegóły (też ciekawa opcja, jeśli chcecie szukać zaciętego meczu pierwszej rundy). Żeby nie było, uważam, że to Tsitsipas ma większe szanse na wygraną i wyjdzie z tego pojedynku górą, lecz przy szansach 68-32 kurs 3.75 jaki oferuje
Superbet jest zdecydowanie atrakcyjny.
Kwon - Eubanks
Typ: Kwon
Kurs: 4.25
Szansa wg. Bukmachera: 23.6%
Szansa wg. analizy: 28%
Advantage (liczone z 12% podatkiem): 0.1685714286
Dziwię się sam sobie, że gram przeciwko Eubanksowi, ze względu, że w tym roku grałem cały czas na niego, był traktowany jako underdog w momencie gdzie grał dużo lepiej niż wskazywały na to liczby (obstawiałem go praktycznie cały Wimbledon). Obecnie jest już traktowany inaczej co też mnie cieszy, bo w przypadku gry z Kwonem wszystko wskazuje na zacięty pojedynek. Tenisiści spotkali się w tym roku w Australii, gdzie górą wyszedł Eubanks, jednak dopiero po 5 secie. Eubanks ma dosyć charakterystyczny styl, który głównie polega na obronie własnego serwisu i nie nastawianie się na dużą liczbę przełamań. Kwon ma dobre statystyki na twardej nawierzchni, w której się specjalizuje 186-114. Gram głównie dlatego, że LV Bet też tutaj odkleił kurs, oferując dużo lepszą opcję niż konkurencja, 4.25 jest dobrym kursem, jeśli uznać, że Eubanks faktycznie ma “jedynie” 72% na wygraną.
Auger-Aliassime - Mcdonald
Typ: Mcdonald
Kurs: 2.25 (Hit dnia)
Bukmacher:
Fortuna
Szansa wg. Bukmachera: 44.4%
Szansa wg. analizy: 54%
Advantage (liczone z 12% podatkiem): 0.1281481481
Osobiście mam bardzo dobrą relację z Augerem-Alliasime jeśli chodzi o stawianie przeciwko niemu, od długiego czasu tenisista z olbrzymim potencjałem nie spełnia oczekiwań i gra zdecydowanie poniżej poziomu, który prezentował wcześniej. Kursy jednak przez długi czas pozostawały na niego wysokie, ze względu na świetne miejsce w rankingu (wciąż 15 pozycjo pomimo braku sukcesów od długiego czasu). W tym wypadku już tak kolorowo nie jest, jednak według mnie Mcdonald jest obecnie jednym z najbardziej niedocenianych tenisistów, który może być zaskoczeniem turnieju (niekoniecznie tego), statystyki na twardej nawierzchni również potwierdzają stawianiu go jako minimalnego faworyta (182-126). Bukmacherzy obstawiają dokładnie odwrotnie, stawiając Augera jako nieznacznego faworyta, więc z kursem 2.25 wciąż widać potencjał (grając z podatkiem).