Ryan Harrison – Julien Benneteau
Spotkanie, w którym ciężko cokolwiek przewidzieć. Harrison gra w Sydney od kwalifikacji, jednak tak naprawdę nie miał jeszcze żadnego rywala, który mógłby sprawdzić jego faktyczną formę. Dziś pokonał Isnera, ale ten grał słabo i chyba nie nie jeszcze gotowy do gry w 100% (z Hopman Cup wycofał się z powodu kontuzji kolana).
Benneteau w zeszły sezonie dotarł tutaj do finału, także motywacji nie powinno mu zabraknąć. O jego formie także ciężko cokolwiek powiedzieć. W Brisbane porażka w 1 rundzie z Nieminenem, w tym turnieju w 1r. 3 setowy pojedynek z Andujarem, potem walkower ze strony Stepanka i tak oto jest w ćwierćfinale.
Nie grali nigdy ze sobą, kursy wystawione na podobnym poziomie, lekkie spadki na Francuza, ale to jest typowy „no bet”. Jeśli miałbym się już na coś zdecydować to ewentualnie jakieś overy gemowe, bo możemy zobaczyć 3 setowy pojedynek.
Denis Istomin – Kevin Anderson
Obaj grają dość solidnie w tym sezonie. Istomin zaliczył ćwierćfinał w Brisbane, przegrywając z Murrayem. W Sydney w 1r. problemy z Duckworthem, dziś pewna wygrana z Verdasco.
Anderson bardzo podobnie, w Hopman Cup wygrana z Verdasco i Isnerem, porażka z Tsongą. Tutaj w 1r. małe problemy z Bedene, dziś pewne zwycięstwo nad Lopezem.
Nie mieli okazji jeszcze grać przeciw sobie, będzie to ich pierwsze spotkanie. Spodziewam się bardzo wyrównanego meczu, duże prawdopodobieństwo tiebreaków. Obaj potrafią doskonale serwować i długo utrzymywać swoje podanie. O zwycięstwie zadecydują szczegóły, jednak mimo tego małym faworytem jest Kevin. Miałem grać over gemowy, ale bukmacherzy wystawili mało kuszące kursy, dlatego tutaj także bez typu.
Bernard Tomic(-1,5 sets) – Jarkko Nieminen 1 2,0 (PaddyPower)
Dla Australijczyków główne danie jutrzejszego dnia. Będący w znakomitej dyspozycji Tomic nie przegrał jeszcze spotkania w tym roku. Na rozkładzie ma takie nazwiska: Haas, Djokovic, Seppi, Matosevic, Mayer. Tak naprawdę jedynie Haas postawił mu trudne warunki. Dziś Mayer mimo świetnej dyspozycji serwisowej (szczególnie w 1 secie) nie był w stanie jakkolwiek zagrozić Bernardowi. W każdym elemencie dominował Australijczyk.
Nieminen to zeszłoroczny triumfator tej imprezy, jednak mimo przyzwoitej gry nie widzę w jutrzejszym pojedynku dla niego większych szans.
Tomic najlepiej wygląda z całej „8” pozostałych w turnieju, dla mnie jest on głównym faworytem do wygrania całych zawodów. Nie sądzę, aby miał jakiekolwiek problemy z Finem.
Marcel Granollers-Pujol – Andreas Seppi 2 1,8 MarathonBet
Ostatni pojedynek jutrzejszego dnia, co ciekawe obaj są jedynymi rozstawionymi zawodnikami, którzy pozostali w stawce. Zdecydowanie bardziej cenię Seppiego, który potrafi naprawdę sporo. Włoch przegrał w Hopman Cup wszystkie 3 spotkania, ale jego rywalami byli Djokovic, Haas, Tomic. Także można zrozumieć te porażki. W Sydney 1 runda wolna, dziś pokonał Millmana, który naprawdę solidnie grał w tych zawodach.
Granollersa widziałem w 1 rundzie i mimo wygranej 2-1 z Ebdenem nie zaimponował mi. Dziś wygrał z Fogninim, ale łatwo też nie było.
Rożnie to bywało w ich pojedynkach, bilans remisowy 2-2. Na dzień dzisiejszy Seppi jest dla mnie lepszym graczem, dlatego grzechem byłoby nie pograć na niego po takim kursie. Tym bardziej, że po porażkach w Hopman Cup będzie chciał poprawić morale przed zbliżającym się
Australian Open.