No to zapowiada nam się ciekawy finał. Nie ma co za bardzo patrzeć w tył. Wystarczy przeanalizować to, co działo się od początku tego turnieju i powinno wystarczyć. Bardziej jednak skupie się na Australijczyku. Rafa można powiedzieć średnio ma się na tym turnieju. Już w pierwszym meczu mógł odpaść z Poullie, po tym, jak bronił dwóch piłek meczowych dla Francuza. Potem był Khachanov i Isner, z którymi rozprawił się w miarę łatwo, no i dziś zacięty pojedynek z Dimą. Gdyby Grigor nie wszedł tak źle w trzecią partię, to nie wiadomo, jakby skończył się ten mecz. Sam fakt, że Rafa bronił aż 12 BP świadczy o tym, że mogło być różnie. Czas na Nicka, który gra w tym turnieju świetnie. Co prawda nie miał wymagających rywali, aż do dziś - tak się bynajmniej wydawało przed meczem. Kyrgios świetnie trzyma swoje podanie na tym turnieju i to może być aspekt, który zaważy na wyniku tego meczu. Teraz statystyki, które robią mega wrażenie.
Basilashvili - 12 asów, 0 bp
Zverev M. - 11 asów, 1 bp
Darcis - 12 asów, 0 bp
Zverev A. - 11 asów, 1 bp
Spodziewałem się dziś zaciętego meczu ze Zverevem, a tu 2-0 na miękko. To świadczy o świetnej formie Nicka. W całym turnieju oddał tylko jedno podanie. Musi robić to wrażenie. W bezpośrednich meczach mamy remis 2-2. Ostatni mecz miał miejsce niespełna 2 miesiące temu w Cincinnati, gdzie wygrał Kyrgios 2-0. Zaserwował wtedy 10 asów, bronił 3 bp, i oddał jedno podanie, przy czym sam miał 7 bp, z których 4 wykorzystał. Reasumując, myślę, że ten mecz może być podobny do tamtego, z tym, że w tym turnieju Nick jeszcze lepiej gra przy swoim podaniu. Wszystko zależy od jego nastawienia i panowania nad emocjami, które nieraz lubią mu się nadmiernie udzielać. Jeśli zagra tak, jak gra to tej pory na tym turnieju, to powinien sobie poradzić ze średnim Hiszpanem, który w każdym meczu broni kilku bp i ten serwis nie funkcjonuje tak, jak powinien. Nie wiem, czy będzie gładkie 2-0, czy 2-1 po zaciętym boju, jednak myślę, że zwycięzko z tego pojedynku wyjdzie ponownie Australijczyk.
R. Nadal -
N. Kyrgios @ 2.45
fortuna
Powodzenia!