ATP Pekin
Alcaraz vs. Sinner
To będzie już ósme spotkanie tych zawodników i niewątpliwie jest to już, a na pewno będzie wielkim klasykiem, który przejdzie do annałów tenisa. Dwaj gracze, którzy będą stanowić o sile w tourze przez co najmniej najbliższą dekadę, a ich mecze już bardzo mocno elektryzują, choć między graczami nie ma złej krwi i pokazują wielką klasę na korcie i po za nim. Przejdźmy jednak do konkretów czyli do spotkania w Pekinie o finał rangi
ATP 500. Faworytem według bukmacherów jest Alcaraz i muszę się z tym zgodzić, gdyż Hiszpan wygrywa bardzo pewnie kolejne spotkania, czego nie można powiedzieć o Sinnerze, który w tym roku miewa swoje problemy, głównie na tle fizycznym. Nawet w tym turnieju miał swoje problemy z Evansem, gdy wzywał medyka ze względu na ból w udach. Mecz ostatecznie wygrał, a później aż za łatwo odprawił Nishiokę. W ćwierćfinale z kolei potrzebował trzech setów, by pokonać Dimitrova. Widać, że forma nie jest jeszcze optymalna, ale ma na tyle silną psychikę i umiejętności, że to wystarcza do kolejnych zwycięstw. Ostatni mecz między tymi panami padł łupem Włocha, więc będzie to idealna okazja dla Hiszpana by się zrewanżować. Bilans jest pozytywny dla Alcaraza, obecna forma także mu sprzyja, a do tego zachował do tego momentu więcej sił. W ostatnim meczu też bliżej mi było do Hiszpana i ostatecznie się zdziwiłem, więc nie będę mówił, że wypada mu ten mecz wygrać, ale wiele na to wskazuje. Ja osobiście wybrałbym jednak kierunek asów, a dokładnie under Sinnera. Włoch w tym turnieju zaliczał jednak ich dość sporo, bo kolejno 11, 8 i 3 asy. Pierwszy i ostatni mecz były długie, a ten drugi krótki, więc trudno mówić o współzależności z długością spotkania, lecz jeśli dodamy do tego fakt, że Alcaraz całkiem dobrze broni, a mecz wcale nie musi być długi to linia 5,5 wcale nie musi zostać pokryta. Do tego Hiszpan w tym turnieju nie dał sobie inkasować zbyt wielu asów, gdyż najwięcej to było 2, lecz pamiętajmy, iż każdy mecz wygrywał gładko, więc okazji na serwowanie rywale nie mieli zbyt wielu. Minusem jest jednak fakt, że Sinner dość sporo trafia w bezpośrednich ich meczach, gdyż w ostatnich dwóch (2023) zaliczył 4 i 8 asów, lecz mecze były dość długie i równe. Najlepszym scenariuszem byłaby gładka wygrana Alcaraza, choć w ich meczach nie ma nic pewnego.
Sinner poniżej 5,5 asów @1,95 (
superbet)
O godzinie 19.00
analiza na żywo ATP Masters 1000 Szanghaj TUTAJ
Moje analizy znajdziesz także TUTAJ!