Shevchenko vs. Cerundolo F.
Spotkanie o III rundę prestiżowych zawodów w stanie Kalifornia. Będzie to też mecz o wyrównanie najlepszego wyniku tutaj dla Argentyńczyka, a dla Kazacha o poprawienie życiówki, którą właśnie ustanowił, bo rok temu odpadł w I rundzie kwalifikacji. Dość wyrównane kursy i lekkie faworyzowanie Shevchenki mnie nie dziwi, gdyż składa się na to szereg czynników na jego korzyść, ale też przeciw. Biorąc pod uwagę formę stricte sportową to zdecydowanie bliżej mi do Alexandra, którego forma faluje, ale zalicza dość często bardzo dobre mecze i zaskakuje na plus, głównie w roli underdoga. Jego problemem jest wygrywanie meczów jako faworyt, a tutaj właśnie będzie w takiej sytuacji. Myślę, że to wynika z jeszcze niestabilnej głowy i podobną sytuację przerabialiśmy niedawno w Dosze, gdy miał wygrać, a przegrał z kretesem z Gasquetem, pokazując bardzo zły
tenis i wpadając, co chwilę w złość. Tutaj jednak ma rywala, który od początku sezonu zawodzi i także ma problem mentalny, wydaje się, że dość poważny. Praktycznie w każdym meczu się męczy, a to, że osiągnął półfinał w Rio de Janeiro było wypadkiem przy pracy i zawdzięcza to bardzo korzystnej drabince. W tym roku wygrał jeden mecz w Melbourne i to dopiero w pięciu setach z challengerowcem Sweenym. Później pokonał w Davis Cup Popko i to ze sporymi problemami, a przecież Kazach gra na pograniczu
ITF/Challengerów. Kolejne mecze przypadły dopiero na wspomniane wcześniej Rio de Janeiro, a tam męki z Comesaną, łatwa wygrana z Ramosem, spore problemy z Lajoviciem i porażka z Baezem, choć mógł spokojnie urwać mu seta.
Brazylia była promykiem nadziei dla niego, ale też bez przesady, bo dużego progresu tam nie zauważyłem. Sporo też pomyłek po stronie bekhendowej, a ratował go zazwyczaj forhend inside-out. Serwis też nie pomaga mu jak w poprzednich sezonach, kiedy potrafił inkasować nawet do 10 asów w meczu. Spory regres praktycznie w każdym elemencie i Shevchenko grający swój optymalny
tenis powinien te braki uwypuklić, na co liczę. Minusem u Kazacha jest niewątpliwie brak doświadczenia na kortach o tej charaktertyce, ale też mecz z Koepferem, z którym bronił sporej liczby bp. Z jednej strony mam niesmak po tym meczu, a z drugiej zaliczył już przetarcie w przeciwieństwie do rywala i wie nad czym musi pracować.
Shevchenko wygra @1,73 (
betclic)
ZWROT
powyżej 1,5 przełamań w 1 secie @1,45 (
betclic,
Tenis by Dawid)
Typy bez analizy:
Shelton powyżej 2,5 podwójnych błędów @1,6 (vs. Mensik)
betclic (
Tenis by Dawid)
Arnaldi powyżej 0,5 przełamań @1,4 (vs. Alcaraz)
betclic (
Tenis by Dawid)
Pouille powyżej 0,5 przełamań @1,55 (vs. Tsitsipas)
betclic (
Tenis by Dawid)
O'Connell powyżej 0,5 przełamań @1,5 (vs. Zverev)
betclic (
Tenis by Dawid)
Większość typów znajdziesz
TUTAJ
Moje typy/analizy znajdziesz także TUTAJ!