No wreszcie!
Po kolejnym długim okresie dalekim od bukmacherki, wróciłem do zabawy a co za tym idzie stworzyłem kolejną, całkiem ułatwiającą życie gracza a co ważniejsze uproszczoną w obsłudze wersje arkusza EXCEL do prowadzenia statystyk. Na forum pojawił się dość ciekawy program pewnego z użytkowników, mianowicie Bookmacher 3.0. Pomysł dobry, możliwości wielkie, wykonanie nie do końca mnie zadowala dlatego oferuje coś co stworzyłem w kilka wieczorów przy dobrym piwie ;p
Arkusz stworzyłem jakiś czas temu praktycznie w 90% w starym Excelu, niestety został dokończony w EXCEL2007 więc starsze wersje mogą mieć problemy z uruchomieniem tego pliku.
Do rzeczy, co nowego:
Arkusz stworzyłem dość intuicyjnie więc myślę że żaden łosiek się nie połamie. Na start klepania naszych typów określamy coś o co wszyscy prosili, podatek! Jeśli chcemy aby arkusz przeliczał nasze wyniki z odliczeniem podatku klikamy "tak" a następnie wpisujemy wysokość podatku jaki ma zostać odejmowany. Kolejna rzecz jaką należy ustalić to STAWKOWANIE. Jeśli chcemy podawać własne, każdorazowo inne stawki klikamy "nie". Jeśli wasze typy odnoszą się do waszego budżetu i gracie stawkami 1/10 3/10 itp ustawiamy tą opcję na "tak" a następnie przechodzimy do tabeli STAWKOWANIE pod drugim wykresem i wpisujemy podział naszych stawek. W teorii to niby to samo, w praktyce pozwala łatwiej dostosować stawkę do danego spotkania, ułatwia wpisywanie stawki i generuje więcej obliczeń. Oczywiście nie musi dzielić naszych stawek na 10, mamy po prostu możliwość podziału do 10. No, kumacie ;p
W tej wersji znów mamy max 3 wydarzenia na kupon. Jeśli ktoś gra tasiemce, wątpliwe jest aby prowadził do tego staty, jeśli czasem zdarzy Ci się zagrać więcej niż 3 wydarzenia- tworzymy kupon "3-wydarzeniowy" wpisując skumulowane AKO i po sprawie (trochę logiki).
Dane jakie musimy podać to: TYP, WYNIK, STAWKA i KURS. Każda dodatkowa opcja tylko poszerza analizę naszych typów. Jeśli ktoś ciągle gra piłkę, zbędne jest aby ciągle wybierał rodzaj wydarzenia.
Rezultat Bramkowy jest trochę niedopracowany dlatego to od nas będzie w sumie wiele zależało. Dla mnie wygląda to tak: Podajemy wynik jakim zakończyło się spotkanie. Wadą statystyk w tym przypadku jest to że tabela WYNIK POZ/NEG podaje wartości nie związane z typem spotkania (nie rozróżnia 1,x,2 od np. over) dlatego jeśli gramy również innymi sposobami (OVER,UNDER itd) a nie 3drogowymi, analiza jest trochę zakłamana.
To Tyle. Jeśli napisałem jakiś byk lub błąd logiczny (ah, ten excel ;p) to sorry, nie chce mi się tego czytać ????
WERSJA TYPER.F.9.11
https://rapidshare.com/files/2103497403/TYPER.F.xlsx
Jeśli korzystasz, podobie Ci się to i w czymkolwiek Ci pomogłem- skomentuj i kliknij "dziękasa".