Dyscyplina
Piłka nożna, Anglia FA Cup
Godzina:
16:00
Spotkanie:
Coventry vs Ipswich
Typ:
Obie drużyny strzelą gola
Kurs:
1.64
Bukmacher: S
uperbet
Analiza:
Po tym jak 28 listopada ubiegłego roku Frak Lampart objął stanowisko szkoleniowca “The Sky Blues” zespół diametralnie się zmienił i zaczął osiągać o wiele lepsze wyniki. Pojawiły się w końcu zwycięstwa, a nawet ich serie. Ekipa “Błękitnych” wskoczyła na 11 miejsce w tabeli
Championship a co lepsze zyskała bliski kontakt ze strefą barażową, ponieważ do piątego Blackburn tracą aktualnie tylko 4 oczka. Nie zapominajmy również o tym, że Coventry City to zeszłoroczny półfinalista FA Cup! Po pięknym meczu na Wembley zremisowanym 3:3 odpadli w konkursie rzutów karnych z późniejszym triumfatorem tych rozgrywek Manchesterem United. W tej edycji to dopiero drugi mecz podopiecznych Lamparta, gdyż zaczęli swój udział w 3 rundzie pokonując Sheffield Wednesday w rzutach karnych. Niewątpliwie będzie bardzo trudno powtórzyć wynik z tamtego roku, aczkolwiek nie możemy skreślić ambitnego zespołu ze środkowej części wyspy.
Do Coventry City przyjeżdża drużyna Ipswich Town występująca na co dzień w
Premier League. Niestety po ostatniej serii fatalnych wyników widmo spadku zawisło nad głową trenera Kieran’a McKenna. Zespół zajmuje obecnie przed ostanie miejsce w tabeli
Premier League, tracąc do bezpiecznej pozycji 3 punkty. Myślę, że pozostanie w elicie jest w tym momencie najważniejsze i na tym skupi się szkoleniowiec. On w końcu zna tę drużynę najlepiej, urzęduje za sterami już czwarty rok. W poprzedniej rundzie pucharu rozbili trzecioligowe Bristol Rovers 3:0, nabijając wszystkie bramki już w pierwszej odsłonie spotkania. Nie mogę nie wspomnieć o najlepszym napastniku “The Tractor Boys” zaliczanym jako jedno z objawień sezonu. 21-letni Liam Delap strzelił już 9 bramek w
Premier League i jest podobno przymierzany jako wzmocnienie sił ofensywnych Chelsea latem tego roku.
Zmierzą się dwie drużyny z dwóch lig. Z jednej strony mamy ambitną ekipę z zaplecza, która notuje ostatnio świetne wyniki a z drugiej zespół z
Premier League, zaliczający właśnie bardzo słaby okres. Wspominałem o zeszłorocznym sukcesie “Błękitnych”. Na pewno będą chcieli pokazać się z jak najlepszej strony i awansować do kolejnej rundy. Dla gości zaś, FA Cup może być jedyną szansą na osiągnięcie czegokolwiek w tym sezonie. Proponuję zakład mówiący o tym, że obie drużyny strzelą gola. Zarówno jedni jak i drudzy regularnie znajdują drogi do bramek rywali. Jako podparcie mojego typu dodam, iż wszystkie 13 ostatnich bezpośrednich potyczek rozgrywanych na stadionie w Coventry kończyło się bramkami z obu stron. POWODZENIA!