Na początek posegreguj ligi na underowe i overowe:
Overowe na przykład
Dania,
Holandia,
Belgia,
Austria,
Niemcy,
Walia,
Norwegia 2,
Islandia
Underowe np.
Włochy 2,
Francja 2,
Rosja, itp.
Więcej znajdziesz sobie w statystykach.
Są też ligi, których nie da sie zaliczyć ani do underowych, ani do overowych ale w każdej takiej lidze jest kilka zespołów underowych i overowych.
Możesz grać na dwa sposoby:
1. Szukasz meczów, w których jest największa szansa na trafienie underu/overu, przy czym szukasz underu w lidze underowej lub overu w overowej. W tym celu bierzesz pod uwagę:
- ilość under/over obu drużyn w danym sezonie u siebie/na wyjeździe
- średnia ilość bramek strzelonych i straconych na mecz
- w ilu meczach drużyny strzeliły bramke, a w ilu zachowały czyste konto
- jeśli gra słaba drużyna z lepszą to patrzysz, jakie wyniki notowała ta słaba z innymi lepszymi (ile razy under, ile over) i jakie wyniki były w meczach tej lepszej drużyny z innymi słabszymi, z uwzględnieniem meczów u siebie i na wyjeździe.
Przykład: Znalazłem wczoraj mecz Salavat Ufa - Atlant w ruskim hokeju. Salavat srednio strzela 4,15 bramek u siebie i w 65% meczów u siebie padł over 5,5 wiec raczej over. Ale Atlant też jest dobrą drużyną w dodatku bardziej underową niż Salavat i trudno byłoby wskazać czy bedzie over czy under. Ale zobaczyłem, że Salavat w meczach z dobrymi drużynami bardzo często notował overy, postawiłem na over. Było 4-2.
2. Możesz szukać niespodzianek, tzn. w lidze overowej, gdzie bukmacherzy wystawiają niższe kursy na overy, stawiać under lub na odwrót - w underowej na over. Ale nie możesz robić tego w ciemno, też musisz mieć argumenty przemawiającymi za danym typem. Przykładem jest dzisiejszy mecz z norweskiego hokeja: Frisk/Asker - Stavanger. Goście w 11 na 15 wyjazdowych meczów zanotowali under 5,5 i strzelili najmniej bramek spośród wszystkich drużyn ale stracili też niedużo, a gospodarze strzelili tylko jedną bramke więcej od rywali. Pomimo to kurs na under 6,5 wynosił ok. 1,7(!) W tej chwili jest początek 3 tercji i mamy wynik 1-2.