cytat z dnia 1 lutego 2020 15:25 przez malyenter1
Ale mi właśnie o to chodzi jakich działań matematycznych , czy masz jakiś klucz do wystawienia odpowiedniego wyniku? W jakim stopniu analizy statystyczne pomagają ci przy prowadzeniu tego algorytmu.? Skąd pobierasz dane i czy na wynik spotkania ma wpływ tylko obecna forma czy dane statystyczne sprzed kilku lat na przykład?
Odpowiem przede wszystkim na temat algorytmów, których efekt zastosowania widzimy np. po kliknięciu w mój tutaj podpis/stopkę.
Zmienne w postaci danych aktualnych (podstawą są tabele ligowe dostępne dla każdego) takich jak np. miejsce w tabeli etc. spotykają się ze stałymi danymi, w zdaniu matematycznym opracowanym na podstawie mojej własnej obserwacji setek czy tysięcy
meczów - w tym momencie już meczów sprzed lat bo parę lat minęło Edit: obserwacji matematycznej bo kto z kim gra zupełnie mnie podczas tej obserwacji nie interesuje.
To oczywiście nie jest krótkie zdanie. A na całość jednego tylko algorytmu składa się np. kilkanaście stron zapisu w Excelu. I dlatego całkiem poważnie tę całość nazwać można programem.
Przypuszczam, że dzisiaj już sam nie doszedłbym do tego, co z czego w tych zapisach wynika i miałbym bardzo duże problemy z odtworzeniem mojego ówczesnego sposobu myślenia. Przy tym, moje życie to życie normalnego człowieka, który ma rodzinę i obowiązki więc nie podchodzę do tego tematu jakoś śmiertelnie poważnie i się tą moją amnezją twórczą zupełnie nie przejmuję ????
Natomiast algorytmy, które sprawdzałem w ostatnich miesiącach, to krótkie zapisy matematyczne w oparciu o aktualną tabelę ligową i nic więcej.
Nie jestem matematykiem, logikiem, programistą. Jestem humanistą. Beznadziejnym z matematyki i przedmiotów ścisłych. Konstatacja nasuwa się taka: każdy może jeśli tylko zechce, na tym polu predykcji wyników sportowych zrobić coś sensownego.