>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Abonament RTV

wojtas84 90

wojtas84

Użytkownik
Witam Was,
Panowie mam zapytanie chyba na czasie. Teściu mój dostał pismo z Urzędu Skarbowego o wszczęciu postępowania egzekucyjnego z tytułu nie płacenia abonamentu RTV od roku 2008, kwota prawie 1500zł.
Czy miał z Was ktoś podobną sytuację? może ktoś ze znajomych uporał się tym problemem?
Pytam dlatego bo ile stron na necie tyle odpowiedzi, jedni płacą inni walczą. Może pisaliście jakieś pismo/prośbę o umorzenie zaległości?
Proszę o odpowiedź.

V 256

vernix

Użytkownik
Dostał już pismo z US czy z Poczty o wezwanie do zapłaty? Przed skierowaniem do egzekucji Poczta powinna wysłać wezwanie do zapłaty za potwierdzeniem odbioru. Jeśli to drugie to sprawa jest prostsza.

wojtas84 90

wojtas84

Użytkownik
No właśnie i tu sprawa się moim zdaniem komplikuje. Pismo z poczty zostało zbagatelizowane, teraz sprawą zajmuje się już Urząd Skarbowy w trybie egzekucyjnym. Stąd pytam Was czy jeszcze coś można zdziałać...

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Nie wiem czy coś się da zrobić żeby im tego haraczu nie zapłacić, ale niech od razu na przyszłość wyrejestruje telewizor i już go będą mogli cmoknąć.

wojtas84 90

wojtas84

Użytkownik
Nie wiem czy coś się da zrobić żeby im tego haraczu nie zapłacić, ale niech od razu na przyszłość wyrejestruje telewizor i już go będą mogli cmoknąć.
No to jest sprawa oczywista. Bardziej zależy mi na pomocy jeśli chodzi o temat bieżący, tak jak sprawa teraz wygląda. Może jest tu jakiś radca prawny który odpłatnie pomógłby mi napisac takie pismo, doradzając co będzie przydatne.

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Niestety nic już nie da się zrobić, musi zapłacić ten haracz. Ostatnio bardzo dużo jest takich poszkodowanych jak Twój teść. US zaczął mocno dobierać się do dupy ludziom i zgodnie z naszym &quot;chorym prawem&quot; mogą podjąć działania egzekucyjne do 5 lat wstecz. Jeśli nie zapłaci to będzie miał zajęcie konta bankowego przez komornika... co prawda funkcjonuje takie coś jak kwota wolna od zajęcia no ale prędzej czy później oni ściągną tą kasę...
Jak koledzy wyżej piszą niech raz dwa wyrejestruje TV.

mefisto88 232

mefisto88

Użytkownik
Wypowiem się, bo wiem coś na ten temat. Otóż ojcu mojego kumpla z konta bankowego zdjęli, bez zbędnych ceregieli, 1500 zł. Także nie patyczkują się chłopaki. Tyle wiem. Pozdro :]

izzi 80

izzi

Użytkownik
Ludzie nie dajcie ściągać z siebie kolejnego haraczu, walczcie o swoje!
Po pierwsze powinniśmy przeczytać Kodeks Spółek prawa handlowego, z którego dowiemy się, że abonament jako forma rozliczenia finansowego jest możliwy jeżeli obie strony umowy cywilno-prawnej zaakceptują jej warunki i dojdzie do zawarcia takiej umowy. Telewizja Polska S.A. tylko na podstawie takiej umowy może wystąpić do drugiej strony o wypełnienie swojego umownego zobowiązania. Umowa to jednak - coś za coś - płatnik daje pieniądze za ... no właśnie ? Ten kto daje pieniądze stawia warunki - rzymska zasada znana od lat. Stworzenie TVP S.A. - jest innym podmiotem gospodarczym niż TVP (za innych czasów) i jako osoba prawna powinna takie umowy zawrzeć, gdyż jako Spółka prawa handlowego nie może postąpić inaczej. Ustawa o tzw. abonamencie dotyczyła TVP jako organu państwa, którego dotyczyły różne ograniczenia, szczególnie płacowe. A chciało się , płacić swoim pupilom - itp... krociowe wynagrodzenia to powstała TVP S.A. jako Spółka prawa handlowego mogła już tak działać Biznes - to Biznes i co komu do tego, żadne ustawy kominowe już nie obowiązywały. Zapomniano tylko, że ustawa o abonamencie też już ich nie dotyczy i tu klops. Reasumując Ci - co płacą datki na TVP S.A. robią to z przyzwyczajenia oraz z braku wiedzy, że nie muszą tego robić. Rada Nadzorcza TVP Spółka Akcyjna powinna być natychmiast odwołana i postawiona w stan oskarżenia pod zarzutem nienależytego sprawowania swoich funkcji, które są wysoko opłacane, a Zarząd Spółki również za bezczynność i świadome generowanie strat Spółki. Pytanie co na to właściciel udziałów - pewnie też liczy na narodową zrzutkę, bo &quot;ciemny&quot; Lud ma tak już &quot;sprany mózg&quot; , że nie &quot;kuma&quot; i w zębach kasę przyniesie, szczególnie jak &quot;donosiciel&quot; znaczy listonosz będzie mógł go &quot;podkablować&quot; - uprzejmie donieść. Wypowiedź D.Tuska z dnia 29 kwietnia 2008r &quot;Abonament radiowo-telewizyjny jest archaicznym sposobem finansowania mediów publicznych, haraczem ściąganym z ludzi; dlatego rząd będzie zabiegał o poparcie prezydenta i opozycji dla jego zniesienia. Liczę na poparcie w Sejmie i w Senacie, a także na poparcie pana Prezydenta dla tej szybkiej ustawy, która znosi obowiązek abonamentowy wobec emerytów i rencistów. Z oczywistych względów - także społecznych - szczególnie dla tej grupy dodatkowy ciężar, jakim jest abonament, urąga poczuciu przyzwoitości.&quot;
Finansowanie spółek z powszechnych danin jest niedozwoloną pomocą publiczną, niezgodną z prawem polskim i unijnym.
2. Poczta Polska nie ma prawa ścigać za nie zapłacony abonament, bo też jest spółką handlową. Równie dobrze można by powierzyć te obowiązki sieci Biedronka.
3. Poczta Polska nie ma prawa do wystawiania tytułów egzekucyjnych (odkąd przestała być &quot;urzędem pocztowym&quot; stając się Pocztą Polską Spółka Akcyjna). Aby ściągnąć &quot;dług&quot; za abonament, musi tak jak każdy podmiot gospodarczy wystąpić do sądu i wykazać, że dług jest wymagalny, a następnie z wyrokiem do komornika.
4. Abonament nie leży w kompetencji urzędów skarbowych.
5. Wszelkie artykuły na temat abonamentu na tym i innych portalach są niczym innym jak tylko &quot;lokowaniem produktu&quot; i straszeniem sponsorowanym. Obecny stan prawny jest taki, że jak ktoś się uprze że abonamentu nie zapłaci, to można mu skoczyć. A ci, co nigdy nie zarejestrowali odbiornika mogą już w ogóle spać spokojnie.

V 256

vernix

Użytkownik
Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Polecam zapoznać się z:
- http://e-prawnik.pl/porady-prawne/prawo-podatkowe/charakter-prawny-abonamentu-radiowo-telewizyjnego.html
- http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/616786,fiskus_sciga_dluznikow_abonamentow_rtv_w_jaki_sposob.html
- http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/696572,poczta_polska_masowo_wystawia_tytuly_wykonawcze_a_fiskus_sciaga_abonament_rtv.html
- http://www.extrapolska.pl/extra-wiadomosci/358-skarbowka-sciga-za-abonament-za-rtv
Z powyższego wynika, że abonament jest daniną publicznoprawną, zatem o żadnej umowie cywilnoprawnej nie może być mowy. Co więcej, opłatę ściąga Poczta na rzecz KRRiT (a nie TVP) i to ona jest władna do rozpatrywania wszelkich podań na temat abonamentu. Wszystko reguluje ustawa, którą uzupełnił wyrok TK z 2010 r. (wszystko jest w linkach napisane).

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
Z powyższego wynika, że abonament jest daniną publicznoprawną, zatem o żadnej umowie cywilnoprawnej nie może być mowy.
Ja się tym nie interesowałem, ale to jest &gt;&gt;abonament&lt;&lt; tzn. że kolega izzi ma rację co do tego jak powinno być, ale jest trochę inaczej.... Gdyby to był &gt;&gt;podatek&lt;&lt; to wówczas byłby obowiązkową daniną publiczną. Sęk, że ustawa jest źle spisana, stąd brak egzekucji u całego społeczeństwa, ale pojedynczo mogą ściągać mimo złego prawa, bo nie boją się tego, że upomnimy się o swoje prawa.
Wiem, że można ubiegać się o umorzenie tej kasy, tylko kluczem jest udokumentowanie złej sytuacji finansowej, albo 75 lat trzeba mieć.

wojtas84 90

wojtas84

Użytkownik
Dobra Panowie a jeszcze jedno. Gdyby teść starał się o umorzenie, wiem, że pisma nalezy kierowac do Biura Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Co w przypadku gdy już siedzi na tym Urząd Skarbowy? Chodzi mi o czas, zanim oni rozpatrzą pismo to trochę upłynie, natomiast termin wyznaczony przez US na uregulowanie opłaty to 14 dni.
Może lepiej się z US kontaktować?
Czy może pismo wysłać a US powiadomić o tym? jak myślicie?

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Dobra Panowie a jeszcze jedno. Gdyby teść starał się o umorzenie, wiem, że pisma nalezy kierowac do Biura Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Co w przypadku gdy już siedzi na tym Urząd Skarbowy? Chodzi mi o czas, zanim oni rozpatrzą pismo to trochę upłynie, natomiast termin wyznaczony przez US na uregulowanie opłaty to 14 dni.
Może lepiej się z US kontaktować?
Czy może pismo wysłać a US powiadomić o tym? jak myślicie?
Jeżeli sprawą zajął się Urząd Skarbowy to po tych dniach kiedy nie nastąpi spłata, sprawę przejmie komornik działający przy najbliższym sądzie rejonowym. On musi wystawić pismo w 4 wykonaniach (dla teścia, dla banku, dla siebie i dla US). Bank po otrzymaniu takiego pisma nakłada blokadę komorniczą na konto.
Jeśli płynie czas w którym sprawą zajmuje się US wszystkie zażalenia składa się do US.

Do góry Bottom