Mimo iż z większością typów się zgadzam, to niemniej dodam coś od siebie, więc c'mon ????
1.
CKM Włókniarz Częstochowa - Unibax Toruń Typ: Toruń @ 1.74
SB
(44-46)
Parafrazując jeszcze do niedawna stosowane powiedzenie dotyczące reprezentacji Hiszpanii "grają jak nigdy, przegrywają jak zawsze", tak jest poniekąd z Włókniarzem. O "pięknych" porażkach Włókniarza można by napisać epopeję
Nie chcę tu wywlekać jakiś "smrodów" z wewnątrz klubu, ale w szeregach "Lwów" zaczyna się robić dość niezdrowo. Po prostu nie wierzę, żebyśmy dzisiaj pokonali Unibax. Przyjedzie "Saletra" i "Holtański", którzy owal przy Olsztyńskiej znają jak własną kieszeń i nie powinni mieć większych problemów. Receptą na Unibax byłoby przygotowanie nieco bardziej przyczepnej nawierzchni, ale niestety nasi zawodnicy również nie czują się na czymś takim najlepiej, co zresztą było widać we Wrocławiu. Zresztą nie ma co się czarować samym Griszą i Nermarkiem meczu wygrać się nie da. Artiom niby w Szwecji oraz
GP pokazał "lwi pazur", oby był to początek jazdy na wysokim poziomie młodszego z braci Łagutów. W sumie o trójkę - Nermark oraz bracia jestem w miarę spokojny. Ale co dalej? "Pikej" dla mnie to zawodnik pierwszy do wymiany, szkoda, że zrezygnowano tak szybko z usług Woffindena i Hougaarda, bo teraz już nawet nie ma "straszaków" na doświadczonego Szweda, a jak jeździ "Okularnik" ostatnio to brak mi słów. FATALNIE! Mocno zmobilizowany będzie dzisiaj zapewne Szombierski, który mocno zawiódł we Wrocławiu. Rozczarował mnie nie tylko pod kątem sportowym, ale przede wszystkim brakiem ambicji. O "Szuminie" nie zwykło się mówić, że brakuje mu "jaj", jednak w stolicy Dolnego Śląska poddawał się jak jakiś młokos. Cóż juniorzy też nie powinni być handicapem drużyny spod Jasnej Góry.
Z drugiej strony Unibax ma do zaoferowania kapitalnie radzących sobie w Częstochowie Sullivana, Holte, ponadto w dobrej formie Holdera i równego Miedzińskiego, a i Pulczyński powinien radzić sobie z młodzieżowcami ze Świętego Miasta. "Lwy" nie są wcale takie mocne. Wrocek miał już ich na widelcu, brakowało tylko kropki nad "i". "Anioły" są znacznie mocniejsze i nie powinny mieć problemów z wywiezieniem spod Jasnej Góry kompletu punktów. Ciągle w Cz-wie nie wychodzą starty gospodarzom. Jedynym zawodnikiem, który potrafi regularnie wygrywać starty to Nermark. Bracia i Szumina potrafią objechać kogoś na trasie, dzisiaj będzie im niezwykle ciężko popisywać się takimi szarżami, bo naprzeciw staną "stare lisy" - Holta i Sullivan. Polecam grać po takim kursie na Unibax!
Jeśli ktoś lubi wyższe kursy, to handicap -2 w bet365 po 1.9 - palce lizać.
2.
Tauron Azoty Tarnów - PGE Marma Rzeszów Typ: Tarnów @ 1.54
SB
(55-35)
Liczę, że zwycięstwo "Jaskółek" nad leszczyńskimi "Bykami" w minionym tygodniu było momentem przełomowym dla zespołu prowadzonego przez Mariana Wardzałę. Teraz czas przyszedł na lokalnego rywala. Sześćdziesiąte szóste Derby Południa będą miały niebagatelny wpływ na układ końcowej tabeli, toteż mobilizacja z obu stron jest ogromna. Jak już wspomniałem gospodarzy tydzień temu odczarowali owal w Mościcach i chyba najgorsze mają już za sobą. Wyrównany skład tarnowian powinien w tym meczu zaowocować. Ułamek powinien prowadzić "Jaskółki" do zwycięstwa, co prawda w ostatnich dwóch spotkaniach "Colgate" nie przekroczył bariery dziesięciu punktów, to jednak na twardym owalu, gdzie liczy się głównie moment startowy jest niesamowicie skutecznym zawodnikiem (17 z Gorzowem, 15+1 z Zielonką). Małą stabilizację widać w postawie Vaculika i Lindgrena. Szalenie ważna będzie dyspozycja Kasprzaka, który ewidentnie ma jakieś problemy. Co raz optymistyczniej wyglądają również juniorzy, para Mazur i Kostro przed tygodniem wygrała po raz pierwszy bieg juniorski, niech będzie to dobrym prognostykiem dla miejscowych przed dzisiejszym meczem, choć nie ma się co czarować, że będzie to atut miejscowych, bo ich vis-a-vis z Rzeszowa Lampart i Kret wyglądają znacznie lepiej. Nie nastawiałbym się na fajerwerki ze strony seniorów drużyny ze stolicy Podkarpacia. Crump po "męczących" turniejach w
Grand Prix lubił sobie "odpocząć" na niedzielnych meczach, wczoraj dostał solidnie w kość, także kto wie
. Richardson z Harrisem mogą mieć problemy na tak twardym torze, tym bardziej, że do startowców raczej nie należą. Według mnie gospodarze mają znacznie więcej argumentów, by rozstrzygnąć ten pojedynek na swoją korzyść.
3.
Tomasz Gollob (suma punktów)
Typ: under 12.5 @ 1.90
Expekt
W zasadzie mógłbym się produkować i pisać o pewnych rzeczach, ale zauważyłem, że
bosky zapodał taki sam typ, także odsyłam to jego postu w celu zapoznania się z argumentacją. Zgadzam się z nią i podpisuję. >
Link.
Nie orientuję się właśnie tylko, czy Gollob ma nadal płacony ryczałt czy była jakaś renegocjacja kontraktu w przerwie?
PS. Bosky lepszy kurs masz w Expekt na to zdarzenie.
4.
Ryan Sullivan - Chris Holder Typ: Sullivan @ 1.65
Betsafe
(3,1,3,3,0) - (1*,1,2,3,2)
Korespondencyjny pojedynek dwójki Kangurów. Myślę, że zwycięsko wyjdzie z niego starszy o kilkanaście lat Sullivan. Dlaczego? Przede wszystkim Ryan przed laty startował na torze przy Olsztyńskiej i czuje się tutaj jak ryba w wodzie. Z tego co pamiętam to w zeszłym roku zanotował 11 oczek (+ jeden defekt na prowadzeniu) i był naprawdę nie do "łyknięcia". Dzisiaj powinno być podobnie. Po za tym widać, że "Saletra" wreszcie "dogadał się" z nowymi tłumikami. Pierwsze starty w Szwecji na nowym sprzęcie nie napawały optymizmem, teraz widać, ze doświadczony Australijczyk odnalazł receptę na nowe tłumiki. Holder niby jest w formie, ale pod Jasną Górą jakoś nigdy nie zachwycał. Jedzie w parze z Miedzińskim także na korzyść "Miedziaka" może pogubić parę oczek. Zresztą na wyjazdach średnia "Chrispy'ego" nie jest już tak wysoka jak na MotoArenie. "Sully" jest w uprzywilejowanej pozycji, gdyż startuje w parze z juniorem. Nie zwracam na to jednak większej uwagi, gdyż "Saletra" tutaj powinien dzielić i rządzić
5.
Rune Holta - Adrian Miedziński Typ: Holta @ 1.50
Betsafe
(0,3,3,3,3) - (2,3,1*,1,1)
Norweg z polskim paszportem przed rokiem był liderem częstochowskiego Włókniarza, teraz przyjdzie mu się zmierzyć przeciw swoim byłym kolegom (choć z zeszłorocznego składu został tylko Szombierski i Karlsson). Dla "Ryśka" owal przy Olsztyńskiej nie ma najmniejszych tajemnic i to On wraz z Sullivanem powinni dzisiaj być ojcami zwycięstwa Unibaxu nad Włókniarzem.
Myślę, że większych problemów "Holtański" nie będzie miał, by wywalczyć więcej punktów od swego klubowego kolegi.
6.
Grigorij Łaguta (suma punktów)
Typ: Over 9.5 @ 1.72
Expekt
(3,2*,1*,2,1*) :|
Bardzo fajna linia. Jeśli "Grisza" nie pojedzie na co najmniej dziesięć punktów dzisiaj, to możemy spodziewać się solidnego lania pod Jasną Górą. 27-letni Rosjanin jest chyba największą rewelacją tegorocznych rozgrywek
Speedway Ekstraligi. Jego jazda mrozi krew w żyłach (ah, te akcje po szerokiej). Boję się tylko, żeby tylko starszy z braci Łagutów nie miał żadnych problemów sprzętowych, bowiem te zdarzały mu się już kilkakrotnie (Kryterium Asów, mecz z Falubazem). O formie "Griszy" nie ma co się rozpisywać. Wystarczy przywołać wyniki z ostatniego tygodnia, czyli 12+3 w Gislaved i 16 "oczek" we Wrocławiu. Na własnym torze dość regularnie pokonuje granicę 9 punktów (nie liczę meczu z Zielonką - łańcuszki). W tym roku pod Jasną Górą było tak - 10+1, 13, 10+2, 9+1 - no i ta nieszczęsna Zielona Góra z trzema defektami (dwa na prowadzeniu). Myślę, że linia jak najbardziej do przekroczenia!
7.
Sebastian Ułamek (suma punktów)
Typ: Over 10.5 @ 1.80
Expekt
(3,3,3,1*,0) :|
Typ niejako wynikający z analizy spotkania Tarnów - Rzeszów, więc polecam tam nieco poczytać.
8.
Unia Leszno - Stelmet Falubaz Zielona Góra Typ: Falubaz -4.5 @ 1.90
bwin
Ten typ już bez analizy ;/