GP Monaco, sobota kwalifikacje 14:00
Romain Grosjean - Esteban Gutierrez
Typ; Grosjean @ 1,4015-12
Kevin Magnussen - Jolyon Palmer
Typ; Magnussen @ 1,30 16-18
AKO @ 1,86 Betsafe
Jazda w Monaco to dla Grosjeana chleb powszedni, on jest typem kierowcy lubiącym takie tory, w Księstwie czuje się jak w domu.Przez poprzednie lata pokazywał niejednokrotnie, że spisuje się na torze dobrze, jeżeli ma dobry samochód, owszem jego jazda na limicie kończyła się tez dzwonami... Jeszcze w Lotusie gdy w parze z Maldonado jeździli to często w treningach szukając limity po prostu lądowali na barierze i kończyli jazdę. Nawet pamietam taki weekend gdzie Romek w dwóch czwartkowych sesjach notował czasy na top5, a przyszła 3 sesja - zalicza dzwon i mechanicy nie zdążyli nawet odbudować do końca samochodu przed kwalifikacjami i te były zmarnowane.
Zmierzam jednak do tego, że Romek czuje się tu dobrze i jest dobrym kierowcą, czasami ponarzeka przez radio ???? ale jest lepszy od Gutierreza.
5-0 w h2h kwalifikacyjnym z tego sezonu mówi wiele. W punktach w wyścigu także przepaść, kurs @1,40 w betsafe, w porównaniu z tym co dają inni (@1,25) uważam za dobry ruch i biorę.
Do dubla dokładam parę w Renault. Magnussen lepszy w 1 treningu o ok 0,7 sek, a w drugim mimo stracenia panowania nad bolidem przez podsterowność i przedwczesnym zakończeniu jazd także lepszy o ok 0,2 sek.
Kevin Magnussen (P17/P17): Najnowsza specyfikacja silnika z całą pewnością gwarantuje nam postęp, ale nadal musimy popracować nad ustawieniami, tak aby poprawić docisk. Szkoda, że zakończyłem sesję przed czasem. Poczułem podsterowność i po prostu wjechałem w ścianę – skręciłem kierownicę, ale w ogóle nie poczułem przyczepności. Dane pokazały, że nie jechałem wtedy szybciej, niż okrążenie wcześniej. To frustrujące. Na szczęście uszkodzeniu uległo wyłącznie przednie skrzydło.
Palmer zawodzi co tydzień mam wrażenie. W Monaco jeździ pierwszy raz, widać to, w dodatku skoro Renault nie prowadzi się najlepiej to jakoś Brytyjczyka nie widże przed Magnussenem. H2h w kwalach 4-1 dla Magnussena, przegrał tylko w Australii, choć w statystykach jest 3-2 bowiem w Bahrajnie mimo zajęcia wyższej pozycji wystartował z pit lane.
GP Monaco - kwalifikacje, sobota 14:00
Nico Rosberg - Daniel Ricciardo
Typ: Rosberg @ 1,95 Bwin 2-1 Brawo Daniel!!
Uwielbiam Ricciardo, ale taki kurs na Nico w Monaco trzeba po prostu zagrać moim skromnym zdaniem.
Oglądałem oba czwartkowe treningi, Red Bulle na tym torze mocne, ale gdzie jest odpowiedź takiej przewagi Ricciardo w 2 treningu? Moim zdaniem w ogumieniu. Zwróćcie uwagę na grafikę, która wrzucał
@Heros123, Ricciardo wyłącznie Ultramiękkie opony, Mercedesy korzystały też z Supermiękkich, nie jestem w stanie teraz powiedzieć jakie okrążenia wykonywali na Ultramiękkich, na ile ich bolidy były zatankowane, ale coś w tym może być.
@prezes27 słusznie się zastanawia nad formą Red Bulli, sam jestem ciekaw. Przed weekendem naiwnie sądziłem, że będą na nich jakieś fajne pary, a tutaj zestawieni z Mercedesami. W sumie Nico w tym sezonie jest pewny siebie, wierzę w niego. Poza tym @1,95 w bwin w porównaniu z innymi (@1,65-1,7) po prostu wypada zagrać.
GP Monaco, kwalifikacje, sobota 14:00
Mercedes- Ferrari
Typ: Mercedes @ 1,45 Bwin2-4
Ferrari moim zdaniem nie jest w stanie zbliżyć się do pole position jutro, ale też z drugiej strony nie będą tak daleko jak podczas 2 treningu, kiedy to Vettel miał kilka spotkań (dosłownie) z barierami toru
Jedyna wada tego typu, że nie da się połączyć z niczym innym...
GP Monaco, kwalifikacje, sobota 14:00
Sergio Perez - Felipe Massa 1 @ 1,47 8-14
Carlos Sainz - Romain Grosjean 1 @ 1,27 7-15
Sebastian Vettel - Danił Kwiat 1 @ 1,234-9
AKO @ 2,02 milenium po opodatkowaniu
Williamsy i Monaco to dwie różne sprzeczności. Bolid Williamsa po prostu na ten tor nie pasuje. Niestety buki też to wiedzą... przed weekendem jeszcze szukałem czegoś przeciwko Bottasowi lub Massie, niestety nie było żadnych par. Po treningach są już zestawiani odpowiednio i nikt w nich nie wierzy, nawet w kontekście walki o Q3!
Dwa poprzednie sezony.
Monaco 2014 kwalifikacje: Bottas P13, Massa P16
Monaco 2015 kwalifikacje: Massa P14, Bottas P17
W tym nie ma przypadku, widać to nawet po czwartkowych treningach.
Pereza uwielbiam jako kierowcę, jest niesamowcie utalentowany i przebojowy. Na tor w Monaco jego styl jazdy może się przydać.
Dla porównania wyniki Pereza w 2014 i 2015 to odpowiednio P10 i P7.
W czwartek też od Massy był znacznie szybszy.
W Romka wierzę w kontekście pary z Gutierrezem, ale w rywalizacji z Torro Rosso nie bardzo. Sainz w Barcelonie świetny weekend, tor w Monaco także leży Torro Rosso, widac po wynikach treningów gdzie wszystkie cztery bolidy spod znaku Red Bulla w czołówce. Sainz w Q3, a czy Romek tam będzie? Wątpię...
Vettel i Kwiat ???? znowu hehe, tym razem w kwalifikacjach. Za podsumowanie czwartku niech sam Seb się wypowie:
Sebastian Vettel (P3/P9): Z całą pewnością nie był to "czysty" dzień. Szło nam dość chaotycznie: uderzyłem o bariery i uszkodziłem tylne skrzydło, ale na szczęście udało nam się naprawić uszkodzenia i kontynuować realizację programu. Po prostu nie mogłem dzisiaj wykorzystać pełnych możliwości bolidu, stale miałem problemy ze znalezieniem optymalnego rytmu i nie pokonałem dobrych okrążeń na ultramiękkiej mieszance. Ogólnie nasz samochód spisuje się w porządku i prezentuje całkiem mocne tempo. Nie martwię się przesadnie sobotą. Dzisiaj nie skupialiśmy się na walce o jak najlepsze wyniki – mieliśmy do sprawdzenia kilka rzeczy i prawdę mówiąc kilka z nich nie pracowało tak, jak się spodziewaliśmy. Trudno także mówić o tym, co robiła nasza konkurencja.
Mi to wystarczy, poza tym potencjał w Scuderii jest. Kwiat to Kwiat.. Byli wysoko w czwartek, ale to nie znaczy, że będą tak wysoko w sobotę. Raczej Vettel powalczy o 3-6 miejsca z Red Bullami, a Kwiat gdzieś 7-10 z Force Indią i Sainzem oraz może McLarenem. Tak ja to widzę.
Zachęcam do dyskusji i pisania swoich spostrzeżeń, na kolejne Grand Prix Monaco trzeba będzie przecież poczekać cały rok! Nie zmarnujmy tej szansy. Dyskusja o typach i tym co się dzieje na torze mile widziana