To i ja dorzucę parę słów na temat 5 kolejki...
GKS Katowice - MKS Będzin
3:0
1 1,40
eFortuna
Katowice -1,5 seta 1,89
eFortuna
Katowice -4,5 1,65 Etoto
Będzin początek sezonu nie miał najlepszego, porażka 0:3 z Cuprum Lubin i 1:3 z Czarnym Radom ale potem było już dużo dużo lepiej, pierw zwycięstwo 3:0 z Bydgoszcz a potem niespodzianka i zwycięstwo 3:2 z Warszawą a przypomnę, że prócz atakującego Araujo to nie ma tam siatkarzy bardzo dobrych.. Są oczywiście tacy siatkarze jak Waliński, Yordanov czy Grzechnik ale są to co najwyżej siatkarze średniego poziomu.
Katowice również 2 zwycięstwa i 2 porażki...ale najbardziej zaskakuje ostatnie zwycięstwo na wyjeździe z Gdańskiem aż 3:0 i to ich na pewno napędzi jeszcze bardziej do jeszcze lepszej gry.
Można powiedzieć, że są to małe derby ale to Spodek będzie za Katowicami a doskonale wiemy jak się tam gra.
Katowice mają dużo lepszych siatkarzy i jestem pewny, że pokażą to właśnie na parkiecie.
Jastrzębski Węgiel - Trefl Gdańsk
2:3
Jastrzębski -1,5 seta 1,60
eFortuna
Jastrzębski Węgiel u siebie jest mega mocne, moim zdaniem poza ZAKSA najmocniejsi u siebie, w zespole jest świetna atmosfera co pokazują od 2 lat wyniki. W poprzednim sezonie Jastrzębski Węgiel wygrali oba spotkania a to drużyna Gdańska w poprzednim sezonie była lepszą ekipą niż jest w tym czasie. Mika jeszcze nie doszedł do swojej optymalnej formy, musi minąć trochę czasu aby wszedł na 100% swojej formy.
Gospodarze są faworytem w tym meczu i myślę, że za 3 punkty powinni wygrać.
Cuprum Lubin - ZAKSA Kędzierzyn Koźle
1:3
ZAKSA 1,45 Totolotek
ZAKSA -1,5 seta 1,85
eFortuna
1:3 3,45
eFortuna
Mimo, że Cuprum póki co same wygrane to jeszcze nie zagrali z jakimś poważnym rywalem a i tak mieli już spore problemy ze Szczecinem wygrywając 3:2. Cuprum to przede wszystkim atakujący Ł. Kaczmarek i R. Taht, Ci dwaj robią świetną robotę w zespole ale jeśli już pierwszy albo drugi zagra trochę gorzej to już są problemy.
ZAKSA przede wszystkim to zespół.. Nie ma tam słabego punktu i nie wyobrażam sobie aby nie wygrali tego spotkania... Liczę tutaj na 3:1 dla gości.
Bez analizy:
Bydgoszcz (-11,5) - Kielce
2 1,70 Totolotek
3:0 Niestety jednego oczka brakowało... Przegrali 12 punktami
Olsztyn - SKRA Bełchatów (-2,5 seta)
1 1,40 Etoto
3:2