Spotkanie: Ajax Amsterdam - Panathinaikos Ateny
Typ: 1
Kurs: 1.91
Bukmacher: Bet365
Analiza:
Mecz w grupie G w którym wydaje się, że oba zespoły nie muszą się już zbytnio spinać w ostatnich dwóch kolejkach fazy grupowej
LE. Ajax po zwycięstwie nad Celtą wydaje się, że mają już niemal pewne 1.miejsce w tej grupie, natomiast Panathinaikos ma na koncie tylko 1 punkt i wydaje się, że szansę na awans są już tylko iluzoryczne. Mimo, że kursy na Ajax idą do góry to właśnie na zespół trenera Petera Bosza postanowiłem w tym wypadku zagrać.
Ajax jak wspomniałem ma już niemal pewne pierwsze miejsce, ale wciąż jest możliwość, że przy dwóch porażkach, ktoś z dwójki Celta - Standard Liège może wyprzedzić Ajax w przypadku dwóch zwycięstw. Ja jednak obstawiam, że dziś Ajax wykorzysta atut własnego boiska i po prostu mecz z Grekami wygra. Ajax jest po pierwsze w naprawdę dobrej formie, w ostatni weekend pokonali u siebie Nijmegen 5:0 więc to pokazuje, że i Panathinaikos nie będzie miał łatwej przeprawy. Tym bardziej, że Panathinaikos nie grał w ostatni weekend, co sprawia, że ostatni mecz o stawkę grali prawie 3 tygodnie temu i nie są to najlepsze wspomnienia bowiem w klasyku przegrali z Olympiakosem Pierus 0:3, wcześniej również 0:3 przegrali z Standard Liège więc kibice tej ekipy mogą czuć się niepewnie przed dzisiejszym starciem.
Co prawda w Ajaxie dziś nie zagra kilku zawodników, Hakim Ziyech i Jairo Riedewald są kontuzjowani, natomiast Sinkgraven pauzuje za kartki. Ponadto czas wolny dostali Davy Klaassen oraz Davinson Sanchez, a zawieszony przez trenera jest Riechedly Bazoer + Anwar
El Ghazi i Nemanja Gudelj, którzy już wcześniej zostali zawieszeni. Jest to oczywiście szansa dla innych zawodników. Swoje kłopoty ma też jednak trener Panathinaikosu Andrea Stramaccioni, kontuzje eliminują z gry Sebastián Leto, Stefanos Evangelou i Georgios Koutroubis, a za kartki pauzuje Paul-José Mpoku. Osobiście uważam, że mimo dużej rotacji w składzie, Ajax jest w dobrej formie, ma (co sam trener mówi) szeroką kadrę i według mnie dość zdolną młodzież to może sprawić, że PAO, który w zasadzie nie ma o co grać mogą tutaj po prostu przegrać i też taki wynik (zwycięstwo Ajaxu) typuję.
Spotkanie: Manchester United - Feyenoord Rotterdam
Typ: over 3.5
Kurs: 2.60
Bukmacher:
Sportingbet
Analiza:
Sytuacja w grupie A jest bardzo ciekawa, tym bardziej, że sytuacja wielkiego faworyta Manchesteru United jest dość skomplikowana. Wszystko wskazuje, że Fenerbahce wygra swój mecz z Zoryą i będzie mieć 10 pkt, MU ma obecnie 6, natomiast Feyenoord 7. Podopieczni José Mourinho muszą więc dziś wygrać dziś z Feyenoordem by przed ostatnią kolejką, awans zależał tylko i wyłącznie od ich poczynań na boisku. Walka o zwycięstwo będzie więc dziś determinować sposób gry MU w dzisiejszym meczu (bardziej ofensywne nastawienie) co według mnie sprawi, że to spotkanie może być bardzo ciekawe i może w nim paść sporo bramek - mój typ to over 3.5 bramek w tym meczu.
Feyenoord też bowiem na Old Trafford nie przyjedzie tylko się bronić, zresztą ich pierwszy mecz to pokazał, gdzie wygrali 1-0. Portowcy zresztą też walczą o awans, oni co prawda w przypadku zwycięstwa w ostatnim meczu z Fenerbahce (dwoma bramkami) sprawi, że awansują ale i dziś myślę, że mają swoje argumenty by swoje okazje na Old Trafford mieć.
Warto też zwrócić uwagę na sytuację kadrową obu ekip. Otóż Portowcy do Anglii polecieli bez Karima
El Ahmadiego, który nie jest jeszcze w pełni dyspozycji by grać co kilka dni (ostatnio wrócił na mecz ligowy), ponadto Giovanni van Bronckhorst nie może skorzystać z Erica Botteghina i Terence Kongolo, pierwszy jest kontuzjowany a drugi pauzuje za kartki, obaj są podstawowymi obrońcami w Feyenoordzie. Również w MU zabraknie obrońców Erica Bailly i Chrisa Smalling, być może poza składem znajdzie się również Marouane Fellaini.
Postanowiłem zagrać tutaj wysoki over bramkowy (3.5). MU ma nóż na gardle i dziś muszą wygrać. Z drugiej strony Feyenoord to ekip, która potrafi grać z mocniejszymi ekipami i sama jest w naprawdę niezłej formie - są przecież liderem w Eredivisie z szansami na mistrza, co dawno się przecież nie zdarzyło. Myślę, że bramki w tym meczu padną, ja mam cichą nadzieję, że over 3.5 zostanie przy tym pokryty.