pierwszy kierowca na pitstop - Jenson Button @11,00 Bet365
Grałam to już w Malezji i wtedy to było raczej w kategorii pobożnego życzenia. Tym razem Jenson ostatni wynik w kwalifikacjach zaliczył na dość mocno używanych pośrednich oponach (bodajże 7 okrążeń już miał na nich przejechane, gdy wyjechał na ostatnie okrążenie w Q3). Będzie zatem na nich startował i bardzo możliwe, że już w pierwszych okrążeniach wyścigu będzie chciał ich się pozbyć, a resztę dystansu pojechać na jeden pit-stop na twardych. Kurs warty zagrania nawet za mała stawkę.
Kierowca musi wystartować dokładnie na tych samych oponach, na których wykręcił najlepsze kółko w Q3 ? Zawsze myślałem, że chodzi tylko o rodzaj mieszanki.
Koniec pierwszego okrążenia - Sebastian Vettel 2. lub lepszy @2.0 bet365
Chciałem puścić zakład, że Rosberg spadnie z pozycji lidera po pierwszym kółku, ale nie wystawiono tego zakładu. Za to spodobał mi się ten powyższy.
Vettel startujący z pozycji lidera zawsze rusza świetnie. Ze środka stawki wychodzi mu już różnie. Dzisiaj rusza z 2. pozycji. Przyznam szczerze, że moja zawodna pamięć nie pozwala mi odtworzyć jak to jest w Niemcem startującym z 2-3 miejsca. No ale nie ważne, to tylko takie ciekawostki, dzisiaj mamy wyścig w Bahrajnie.
Parzysta cyfra pola startowego, zatem brudna strona toru. Tutaj zawsze nawiewa piasku i średnio jest z przyczepnością na starcie po nienagumowanej stronie toru. Zakładam z góry, że świetnie startujący Alonso (P3) łyknie Vettela (Stąd taki kurs na co najmniej utrzymanie 2 oczka Vettela po 1. kółku). Za to "liczę" właśnie na Rosberga.
Rosberg przez wielu uważany za talent, "kolega" w rywalizacji z młodych lat z Kubicą i Hamiltonem, jak dla mnie jest jednak z nich najsłabszy. Co prawda 1 zwycięstwo na koncie, ale nigdy mnie nie przekonywał. Nie należy do tych najtwardszych, co dzisiaj powinien pokazać na torze. Po kalifikacjach stwierdził, że w wyścigu nie będzie już tak mocny. Czy to tylko studzenie oczekiwań otoczenia, czy przyznanie się do ustawienia auta bardziej pod kwalifikacje? Tego nie zgadniemy.
Podsumowując, spodziewam się mocnego startu Alonso (lider po 1. kółku? Jak najbardziej) oraz słabego ruszenia z boksów Rosberga. Massa na twardych gumach startujący z 4 pozycji nie powinien być na początku zagrożeniem. W tym całym zamieszaniu Vettel 2 miejsce utrzymać powinien, a kto wie, może obroni się także przed Hiszpanem?
Za drobne można także spróbować -
Lider po 1. okrążeniu - Fernando Alonso @3.75 bet365