Przed nami 37 kolejka
Premier League. Czas na decydujące rozstrzygnięcia w lidze. Dwie ostatnie kolejki + zaległe mecze pomiędzy nimi rozwikłają zagadki całego sezonu. Wiele drużyn wciąż ma o co grać. Kilka zapewniło sobie spokojny ligowy byt jednak większość ekip ma większe bądź mniejsze cele do zrealizowania.
Walka o mistrzostwo rozgrywa się pomiędzy City , Liverpoolem i Chelsea. Generalnie sprawa Mistrzostwa jest w rękach drużyny Pellegriniego . Jeśli wygrają 3 mecze które przed nimi zdobędą majstra. Pierwsze zadanie wydaje się mocnym wyzwaniem, gdyż wyjazd na Everton to może być trudna przeprawa. Z pewnością rywale liczą , że to właśnie w tym meczu Citizens pogubią punkty.Trudno sobie wyobrazić by nie wygrali dwóch meczy u siebie z Aston Villą i West Hamem. Więc tak naprawdę poważną przeszkodą dla Citizens jest Everton . Myślę to będzie kluczowy mecz dla losów mistrzostwa. Liverpool , który tytuł miał na wyciągnięcie ręki musi liczyć na wpadkę Citizens i wygrać wyjazd z Crystal Palace i ograć u siebie Newcastle. Z tym drugim przeciwnikiem teoretycznie nie powinno być problemu , gdyż Newcastle już o nic nie gra w lidze natomiast mecz z Crystal Palace może być ciężką przeprawą - raz , że to ciężki teren , dwa , że ekipa Pulisa pod koniec sezonu złapała wiatr w żagle i wygrała kilka meczy z rzędu. Z pewnością najmniejsze szanse daje się Chelsea , ale przecież 2 pkt straty upoważniają by wciąż walczyć o tytuł. W ten weekend wydaje się łatwa przeprawa , gdyż na Stamford Bridge przyjeżdza Norwich , które desperacko będzie bić się o utrzymanie. Jednak ich poziom gry na wyjazdach jest wręcz tragiczny.W ostatniej kolejce The Blues czekać będzie Cardiff Solskjera , które także walczy o utrzymanie w lidze. Z racji iż będzie to wyjazd mogą się dziać tam ciekawe rzeczy.
O 4 miejsce w lidze walczy Arsenal z Evertonem . Kanonierzy mają 4 pkt przewagi nad rywalem i przy zwycięstwie w niedzielnym meczu na Emirates z West Bromem mogą zapewnić sobie miejsce premiowane grą w
Champions League .W ostatniej kolejce mają wyjazd na Norwich gdzie Norwich będzie grać o utrzymanie więc z pewności chłopcy Wengera zrobią wszystko by ten ostatni mecz był lżejszy tymbardziej , że w perspektywie jeszcze pucharowy mecz z Hull. Everton w ostatniej kolejce jedzie na Hull . W obliczu powyższych faktów mało prawdopodobne by Arsenal 4 miejsce stracił - ma wygodniejszych rywali i wszystko w swoich rękach.
O miejsce nr 6 w ligowej klasyfikacji , które daje Lige Europy walczy Tottenham z Manchesterem United. Koguty mają 6 pkt przewagi ale przed Diabłami mecz zaległy z Hull. Gdyby został wygrany strata zmniejszy sie do 3 pkt. Tottneham ma teraz wyjazd na West Ham a w ostatniej kolejce na White Hart Line przyjmie ekipe Aston Villi. Także tutaj wszystko w rękach Kogutów. Manchester gra u siebie z Sunderlandem , później u siebie zaległy mecz z Hull i na koniec wyjazd na Southampton . Niewykluczone , że uda się zgarnąć komplet punktów Diabłom jednak Tottenham potrzebuje 4 pkt by swą lokatę zachować i wydaje sie to bardzo prawdopodobne do zrealizowania.
Na miejscach 8-12 są drużyny , które o nic w sumie nie grają . Ligowy byt zapewniony a przeskoczenie w tabeli możliwe tylko w kosmetyczny sposób.
Od 13 do 20 miejsca mamy drużyny grające o utrzymanie z czego szanse Hull i West Hamu na spadek są tak naprawdę matematyczne.
Kolejka , która przed nami to będzie już faza w której wiele ekip nie może pozwolić sobie na błąd.
West Ham - Tottenham
W tym meczu zdecydowanie szedłbym w stronę Kogutów.West Ham ostanio gra słabo - 4 porazki z rzędu.W dodatku historia zdecydowanie przemawia za Spurs. Tottneham wygrywając ten mecz możliwe , że w ten weekend będzie mógł świętować europejskie puchary. Według mnie Tottenham wygra ten mecz jednak dla bezpieczeństwa proponuje typ :
Typ:
wynik 1 połowy lub meczu - 2 @ 1,50 .
Manchester United - Sunderland
United będzie gonić Spurs. Sunderland walczy o utrzymanie ale sytuacja nie jest taka tragiczna bo mecz zaległy z West Bromem graja u siebie w środę a w ostatniej kolejce przyjmą u siebie Swansea , które celów w lidze już raczej nie ma. Jednak uważam , że Sunderland będzie próbował podjąć walkę już na Old Trafford. Manchester pod wodzą Gigsa z pewnością chce udanie zakończyć ten jakże przegrany z ich perspektyw sezon. Uważam , że możemy być świadkami żywego meczu z obustronną wymianą akcji i goli.
Typ :
Obie strzelę (BTS) @ 1,73
Swansea-Southampton
Obie ekipy już ze spokojem patrzą na koniec rozgrywek.Myślę , że wygra ten komu się będzie bardziej chciało i może to być drużyna Soton. Ekipa Pochhettino wykazuje większe zaangażowanie w przeciągu całego sezonu i gra poprostu lepszy futbol od rywali. Swansea mnie nie przekonuje , grali w kratke w tym seoznie . W dodatku notują dziwną tendencję u siebie polegająca na tym , że po zwycięskim meczu musi przyjść remis bądź porażka . Teraz właśnie wypada ten moment.
Typ:
X2 @ 1,50
Newcastle - Cardiff
Gospdoarze odkąd zrobili sobie zapas punktowy w lidze i byt został zapewniony przegrywają wszystko jak leci - 6 porażek z rzędu , więc to mówi nam wiele. Cardiif w bardzo trudnej sytucji. Teraz grają ten wyjazd następnie czeka ich u siebie starcie z Chelsea , więc sytuacja bardzo trudna. Będzie trzeba wygrać conajmniej 1 spotkanie. I które ? No właśnie prędzej z Newcastle które kompletnie spuściło z tonu. Cardiff jest ostatnie w tabeli i do Sunderlandu traci 2 pkt a Sunderland ma przecież jeszcze mecz zaległy. Przyjście Solskjera niewiele zmieniło grę gości jednakże uważam , że potencjał w ofensywie jest dość solidny. W wielu meczach w tym sezonie Cardiff miało pecha , były mecze gdzie strzelali bramki a mimo to przegrywali. Wydaje mi się , że są w stanie wygrać ten mecz jednak dla bezpieczeństwa polecam podpórkę.
Typ:
X2 @ 1,80
Aston Villa - Hull
Wydaje mi się , że z tej batalii zwycięsko wyjdą gospodarze. W sumie obie ekipy w przekroju całego sezonu grały mocno w kratkę.W gorszej sytuacji jest Aston Villa , która ma tylko 3 pkt przewagi nad Norwich. Po Hull mają wyjazd na Tottenham , który w ostatniej kolejce możliwe , że będzie zmuszony powalczyć o zwycięstwo. Tak więc by zapewnić sobie utrzymanie ważne będzie zwycięstwo w tym meczu. Możliwe , że i przy 2 porażkach Aston Villa się utrzyma jednak nie wyobrażam sobie by tak pokpili sprawę i w takich okolicznościach nie spróbowali wygrać . Hull jak nie pójdzie to ma w alternatywie zaległy mecz z United a w ostaniej kolejce przyjmą u siebie Everton , który możliwe już może nie mieć o co grać.Tak więc uważam , że większa motywacja będzie po stronie gospodarzy.Hull w tym sezonie przegrało 11 z 15 wyjazdowych meczy więc myślę , że na Villa Park punktów nie powinni zdobyć.
Typ:
Aston Villa win @ 2,37
Stoke - Fulham
Stoke już zapewnione utrzymanie . W tabeli mogą przeskoczyć Newcastle i będą bronić pozycji przed Crystal Palace. Fulham w strefie spadkowej i ekipa Magatha punktów potrzebuje jak tlenu. Teraz zagrają na Britania Stadium by w ostatniej kolejce podjąć u siebie Crystal Palace. Myślę , że z Palace komplet punktów jak najbardziej możliwy jednak na Britania może być cieżko. Stoke to ciężki teren, gospodarze grają u siebie zawsze z zaangażowaniem a Fulham jeśli myśli o punktach będzie musiało otworzyć grę . Dodać trzeba , że Fulham na wyjazdach gra bardzo słabo - 12 porażek w 18 wyjazdowych kampaniach to kiepski rezultat. Myślę , że mecz będzie wyglądał jak wiele wyjazdów gości w tym sezonie . Pierwsza bramka ustawi mecz. Uważam , że Stoke dobrze otworzy to spotkanie i wygra. Fulham musi zaryzykować. Sunderland na pewno jakieś punkty zgromadzi więc potrzebne są 2 zwycięstwa. Goście będą musieli zaryzykować i uważam , że Stoke poceluje kontrami i wygra to spotkanie. Fulham zasługuje na spadek z ligi.
Typ:
Stoke win @ 2,15
Everton - Manchester City
Martinez i jego chłopcy chyba już sami zwątplii w tą 4 lokatę jednak u siebie będą walczyć . Trzeba przyznać iż Everton to drużyna własnego boiska i na nim gromadzi wiekszość swoich ligowych punktów . City jak już wcześniej wpsomniałem gra o Mistzrostwo Anglii i ten mecz jest niesamowicie ważny. Potencjał piłakrski jest większy po stronie gości szczególnie jeśli chodzi o graczy ofensywnych . Dodatkowo wieksza motywacja będzie po ich stronie i nie wyobrażam sobie by nie wygrali tego meczu. Mecz z cyklu ''Must win '' więc powinno być Must win zważywszy , że dużych braków w skłdzie nie ma i potencjał ludzki na ten mecz będzie naprawdę imponujący.
Typ:
Manchester City win @ 1,70
Arsenal Londyn - West Brom
Kanonierzy mogą zapewnić sobie w niedzielę miejsce 4 lidze i uważam będą dążyć do tego. Wenger z pewnością myśli by z Norwich zagrali zmiennicy i to będzie dobry czas by podstawiwi odpoczeli na mecz pucharowy z Hull. Jednak trzeba ten mecz wygrać . West Brom blisko utrzymania jednak wciaz nie jest ono takie pewne. Z Arsenalem będzie cięzko , z Sunderlandem również . Najprędzej punkty do zdobycia w ostatniej kolejce u siebie ze Stoke. Według mnie Arsenal dobrze zacznie i będzie mial mecz pod kotnrola. Obserwujac gre Arsenalu w tym sezonie dochodze do wniosku ze nie lubi ta druzyna srobowac wyniku , przy prowadzeniu preferuja spokojna gra piłka i jeśli rywal naprawde pokazuje luki w obronie to wtedy atakuja. Według mnie West Brom przyjedzie sie bronic . Dla nich nawet remis to będzie piękna sprawa , Arsenal bedzie chciał wygrac jednak nie spodziewam sie by mialo by to byc poparte duzo iloscia goli. Według mnie warto iść w under branmkowy w tym spotkaniu.
Typ:
under 3,5 gola @ 1,55
Chelsea - Norwich
The Blues muszą wygrać 2 mecze . Norwich u siebie i Cardiif na wyjeździe - rywale idelani do ogrania. Jeśli tylko Chelsea zechce to to zrobi . Norwich po Chelsea w ostatniej kolejce podejmuje Arsenal u siebie. Szanse na utrzymanie marne . Poza tym Norwich na wyjazdach gra niesamowicie słabo - 8 pkt zdobytych w 18 wyjazdowych meczach.Chelsea zaatakuje od 1 minuty. Norwich moze sie tylko bronic i kontrować ale nie ma kim. Tutaj spotykaja sie rozne poziomy . Powinna byc deklasacja. Chelsea będzie myslec o Mistzrostwie bo nawet gdy City pokona Everton to wciaz bedzie tlic sie nadzieja ze w meczu zaleglym Citizens powinie sie noga.
Wedlug mnie Norwich polegnie z kretesem . Brak bedzie tej druzynie sportowych argumentow by przeciwstawic sie tak silnemu rywalowi dla którego to także bardzo ważny mecz.
Typ:
Chelsea -1,5 gola @ 1,57
Crystal Palace - Liverpool
Drużyna Pulisa już ma zapewnione utrzymanie . Niezla koncowka sezonu -kilka naprawde dobrych spotkan. Liverpool musi pokonac Crystal Palace i u siebie obowiazkowo odniesc zwyciestwo z Newcastle . Liverpool na wyjazdach gra gorzej niz u siebie . Graja mocno ofensywnie ale spotkaja sie z z jedna z lepszych ekip zorganiozwanych jesli chodzi o defensywe. Mysle ze Palace u siebie postawi trudne warunki i w tym meczu nie bedzie niewiadomo jakich overow. Zobaczymy czy Liverpool bedzie w stanie grac cierpliwie jak szybko nie otworzy wyniku meczu. Gospodarze beda bronic i kontrowac , Liverpool zapewne jak zawsze sie rzuci na rywala .Jesli Palace przetrzyma glowny szturm przez pierwsze 30 minut to mysle ze zbyt wielu bramek w tym meczu nie zobaczymy. Ide w under w tym spotkaniu.
Typ:
under 3,5 gola @ 1,55