18:00 Górnik - Zagłębie KP
Typ: 1
Kurs: 2.20
buk:
fortuna
Wynik: 1:3
Dla Górnika to kluczowe spotkanie w sezonie, jeśli go wygrają zbliżą się do utrzymania w lidze. Mają na to spore szanse głównie ze względu na dobrą dyspozycję ofensywną u siebie. Górnik na pewno wygląda dużo lepiej w spotkaniach u siebie niż w tych wyjazdowych dlatego pobieram na nich Typ. Gospodarze już wielokrotnie pokazywali, że są zespołem, który ma charakter i walczy do końca. Na dodatek nikt tutaj niema zamiaru opuszczać
ekstraklasy. Zagłębie nie przegrało sześciu kolejnych spotkań z rzędu, wygrało trzy ostatnie mecze dzięki temu zapewniło sobie byt w
ekstraklasie na kolejny sezon. Miedziowi na pewno nie mają zamiaru przejść obok tego spotkania obojętnie. Jednak w tym zespole nie będzie już tak wielkiej motywacji jak w zespole gospodarzy, którzy wiedzą, że porażka w tym spotkaniu może spowodować najgorsze czyli prawdopodobny spadek. Franciszek Smuda raz jeszcze nie będzie mógł skorzystać z Aleksandra Komora, Łukasza Mierzejewskiego, Przemysława Pitrego, Macieja Szmatiuka czy Gabriela Matei (kontuzje). "Miedziowi" w dalszym ciągu bez Sebastiana Madery, Jarosława Jacha i Deimantasa Petraviciusa. Idę w stronę gospodarzy, którzy mają tutaj atuty żeby odnieść zwycięstwo. Dobra forma Bonina, Grzelczaka i Śpiączki pozwala myśleć pozytywnie przed tym spotkaniem. Do tego nienagannie spisuje się ostatnio duet obrońców Gerson - Dźwigała. Wszystko to dobrze funkcjonuje i myślę, że warto tu zagrać gospodarzy.
18:00 Piast - Wisła KP
Typ: 1
Kurs: 2.15
buk:
unibet
Wynik: 4:0
Podobna sytuacja co w meczu powyżej. Beniaminek rozgrywek
Lotto Ekstraklasy zapewnił już sobie utrzymanie w najwyższej klasie rozgrywkowej, więc do tego meczu może podejść z kilkoma roszadami w podstawowym składzie. Ich dyspozycja jest dobra, bo dzięki dobrej grze zagwarantowali sobie tak szybko utrzymanie. Piast natomiast gra w kratkę. Jednak ich gra znowu uległa poprawie i to w najważniejszym punkcie sezonu. Trener Wdowczyk ma jednak mały problem bowiem dziś po stronie gospodarzy na pewno nie zobaczymy Gerarda Badii, Michala Papadopulosa (obaj pauza za żółte kartki), Mateusza Maka i Edvinasa Girdvainisa. Pierwsza dwójka to podstawowi gracze u Wdowczyka i brak tych zawodników może być dzisiaj widoczny. Do składu wrócić mają Bartosz Szeliga z Martinem Bukatą. Co u gości pewnych utrzymania? Otóż zabraknie Harmeeta Singha (poprosił o rozwiązanie umowy), a także Siergieja Kriwca (kontuzja) i być może Seweryna Kiełpina. Obie drużyny przystąpią do tego spotkania z osłabieniami, lecz ja idę w stronę gospodarzy. Gra Piasta w spotkaniach u siebie jest zdecydowanie lepsza od tej na wyjazdach. W spotkaniu z Wisłą wystarczy zdobyć jeden punkt, aby cieszyć się z pozostania w najwyższej klasie rozgrywkowej. Podopieczni Dariusza Wdowczyka zamierzają jednak zagrać o zwycięstwo i mam nadzieje, że dokonają tego na boisku.
18:00 Arka - Ruch
Typy:
Ruch z remisem @ 2.25
Ruch DNB @ 4.25 zwrot
buk: unibet
Na początku chce napisać, że na pewno nie pokusiłbym się tutaj zagrać Arki po tak słabym kursie. Obie drużyny grają straszny piach i w takim spotkaniu można spodziewać się wszystkiego. Ja jednak zagram na Niebieskich, ale po małej stawce. Mecz na pewno nie będzie należał do otwartych i z pewnością od początku spotkania obie drużyny będą się badać. W gorszej sytuacji są goście, którzy aby pozostać z nadziejami w ostatniej kolejce muszą dziś wygrać. Tak jak pisałem tydzień temu Warzycha do drużyny nie wniósł niczego nowego, a gra Ruchu przypomina mi to samo kiedy to Górnik rok temu spadał z
ekstraklasy. Szybko stracone bramki i nerwowość w drużynie to najgorsza bolączka Niebieskich. Podobna sytuacja tyczy się Arki. Ojrzyński oprócz tego, że zdobył fartem PP nie wprowadził większych zmian w grze. Teraz już niema na to czasu, a Arka podobnie jak Ruch potrzebuje trzech punktów. Mecz z pewnością zrobi się ciekawszy jak padnie bramka dla jednej z drużyn. Dziś na dodatek obie drużyny mogą być przegranymi. Jeśli w dzisiejszych spotkaniu Ruch odniesie zwycięstwo, a swoje spotkania wygrają Górnik i Śląsk to przed ostatnią kolejką poznamy dwóch spadkowiczów. Dlatego nie dość, że oba kluby muszą wygrać to jeszcze muszą liczyć na pozostałe drużyny, które zagrają pod nich. Jedynym atutem, który przemawia za gospodarzami to jest fakt, że grają u siebie. Jednak i u siebie Arka traci punkty i to regularnie. Ruch jest tu w stanie odnieść zwycięstwo, tylko od samego początku musi pokazać charakter, walkę i siłę. Ten zespół udowadniał już, że potrafi grać w piłkę, a teraz trzeba uwierzyć w to ponownie i odnieść skromne zwycięstwo, które może dać jakikolwiek nadzieje.
Robson - oba typy na Ruch nie podliczać do KP.