Śląsk Wrocław vs Arka Gdynia 4:1
Śląsk & Over 2.5 @ 3.10
forBET
Meczo być albo nie być wg mnie. Wygrany odskakuje na 3 punkty, dodatkowo Śląsk wygrywając zakopuje Arkę, bo żeby wyprzedzić Śląsk Arka musi mieć więcej punktów.
Ostatnio w derbach graczom Śląska zabrakło kolokwialnie mówiąc pary, dobry mecz z Ruchem okupili słabą postawą w meczu z Zagłębiem.
Pewnie nie zagra Riera, który przytuli karę od komisji ligi za swoje zachowanie.
Mecz z gatunku takich, który trzeba wygrać, Śląska nie ratuje tutaj remis, a porażka wręcz zakopuje. Kolejne mecze z Cracovią i Wisłą w Płocku nie będą łatwe, w mojej ocenie to będzie najłatwiejszy mecz z pozostałych trzech.
Swój typ określam trochę na bazie przemyśleń, jak to powinno wyglądać, a moim zdaniem będzie na początku jak z Ruchem, Śląsk się rzuci i w zależności od tego zy szybko strzelą bramkę, może dwie tak spotkanie się ułoży, gram też over, a dlaczego?
A no patrząc na to, że na bramce Śląska jest Pawełek, który jest niby doświadczony, niby powinien dawać spokój drużynie, a jest wręcz przeciwnie, tykająca bomba, tutaj coś wpuści, tutaj źle mur ustawi itd, dlatego nie zdziwię się jak Arka bramkę zapakuje.
Mój typ to taki 2:1 / 3:1.
Arka wyjazdowo ostatnio słabo. Większość to porażki nie licząc spotkań w PP, gdzie wygrali z Wigrami no i byli gościem w meczu finałowym PP, ale tego nie liczymy.
Ostatnia wygrana w lidze na wyjeździe to grudzień 2016 - Wrocław.
Pozostaje mi mieć nadzieję jako kibicowi Śląska, że sytuacja się nie powtórzy, a Śląsk weźmie rewanż i przybliży się do pozostania w lidze.
Cracovia vs Ruch Chorzów 2:0
Cracovia & Over 2.5 @ 2.45
forBET
Tutaj wszystko jasne, Ruch obrał kierunek pierwsza liga, ciężko będzie to zmienić.
Cracovia u siebie nie przegrywa, chociaż notuje w większośi remisy, to na włąsnym boisku jest mocna. Nie przeszkadza brak Covillo, Wójcickiego.
Ruch natomiast coraz gorzej od momentu odejścia Fornalika, po odejściu Lipskiego gra się posypała, nie ma kto kreować gry.
Nie będę pisał na temat tego czy trener i Lipski postąpili dobrze czy niedobrze chodzi tutaj o brak perspektyw, niestety. W Chorzowie jest/było kilku zdolnych graczy na których klub również mógł zarobić, spłacić trochę długów, no ale jak to bywa w Polskiej rzeczywistości często się po prostu "nie da" co jest bzdurnym podejściem, no ale trudno się mówi. Dla mnie mentalnie ten zespół jest już w 1 lidze, albo i niżej.
Cracovia wygrywając to spotkanie, będzie miała 24 punkty i przy ewentualnej wygranej Śląska z Arką praktycznie pieczentuje utrzymanie. I praktycznie Ruch wtedy spada do 1 ligi, jak będzie zobaczymy, ale dla mnie scenariusz pod tytułem 3,4:0 dla Cracovii nie jest niemożliwy, potencjał z przodu mają duży, Ruch problemy w obronie, a Grodzicki i Kowalczyk, którzy mają być ostoją obrony i drużyny myślami są już w nowych klubach, bo ich gra i zachowanie dramatyczne.
Swoją drogą ponieważ jeden z defensorów Ruchu ma przeszłość w Cracovii, to czy spędzi ostatnią noc przed meczem w hotelu z piłkarzami Cracovi tak jak to było przed jednym z ważnych spotkan Śląska z Cracovia? Żenada.
Tutaj typ kieruję na podstawie obserwacji głównie Ruchu z ostatnich kolejek.